Wat katten echt niet leuk vinden en hoe je het kunt voorkomen - Pawsource

Wat katten echt niet leuk vinden en hoe je het kunt voorkomen

1. Inleiding

Doel van de blog

Welkom bij deze liefdevolle reis door het wereldje van onze vierpotige viervoeters. Katten zijn een van de meest liefdevolle en geheime wezens die we ooit zullen ontmoeten. Maar soms zijn ze ook een raadsel, en we weten niet altijd precies wat ze wel en niet leuk vinden. Gelukkig is er een manier om dit te ontdekken en hen te geven wat ze echt willen. In deze blog nemen we een kijkje in de geheimen van katten en onthullen we wat ze echt niet leuk vinden en hoe we dit kunnen voorkomen. Dus zet je schrap, we gaan op een avontuur!

2. Katten en lichaamstaal

Begrijp de signalen van katten

Katten communiceren op een unieke manier en het is belangrijk om deze signalen te begrijpen om te weten wat ze wel en niet leuk vinden. Hieronder bespreken we enkele belangrijke signalen waar je op moet letten.

 1. Oren: Als de oren van een kat naar achteren gedraaid zijn, is de kat niet tevreden of bang. Als de oren rechtop staan, is de kat nieuwsgierig of opgewonden.
 2. Staart: Als de staart van een kat snel heen en weer beweegt, is de kat opgewonden of agressief. Als de staart stijf staat, is de kat bang of agressief.
 3. Snorharen: Als de snorharen van een kat stijf staan, is de kat gestrest of bang. Als ze slap hangen, is de kat ontspannen.
 4. Lichaamshouding: Als een kat zijn rug kromt en zijn staart opbult, is hij bang of agressief. Als een kat zijn buik blootgeeft en op zijn rug rolt, is hij ontspannen en vertrouwd.

Het is belangrijk om deze signalen op te merken en de kat te laten ontspannen als hij bang of gestrest is. Als we begrijpen wat ze willen, kunnen we hen helpen te voelen dat ze veilig en gelukkig zijn.

Hoe katten zich uiten als ze niet lekker zitten

Katten kunnen op subtiele manieren laten zien als ze niet op hun gemak zijn. Het is belangrijk om deze signalen op te merken om ze te kunnen helpen voordat de situatie uit de hand loopt. Hieronder bespreken we enkele manieren waarop katten laten zien als ze niet lekker zitten.

 1. Bijten of krabben: Als een kat bijt of krabt, wil hij duidelijk maken dat hij niet tevreden is. Dit kan gebeuren als je hem bijvoorbeeld te snel of op de verkeerde manier aait.
 2. Knipperen met de ogen: Als een kat zijn ogen sterk knippert, is hij nerveus of bang. Dit kan gebeuren als hij bijvoorbeeld plotseling gestimuleerd wordt.
 3. Zich afzetten: Als een kat plotseling opstaat en zich afzet, wil hij soms gewoon even alleen zijn. Dit kan gebeuren als hij overprikkeld is.
 4. Verstoppen: Als een kat zich verstopt, is hij bang of gestrest. Dit kan gebeuren als er iets onbekends gebeurt of als er te veel prikkels zijn.

3. Dingen die katten niet leuk vinden

Aaien tegen hun haar

Veel mensen denken dat katten van aaien houden, maar dit is niet altijd het geval. Sommige katten vinden aaien gewoon niet leuk en het is belangrijk om te begrijpen waarom. Hieronder bespreken we enkele manieren waarop je kunt voorkomen dat je tegen de haren van je kat aait.

 • Weet waar je kat het meest van houdt: Elke kat is anders en sommige katten vinden het fijn om op bepaalde plekken aangeraakt te worden, zoals op hun kop of achterpoten. Het is belangrijk om te weten waar je kat het meest van houdt en daar te concentreren bij het aaien.
 • Laat hem aangeven wat hij wil: Laat je kat aangeven of hij aangeraakt wil worden of niet. Als hij zijn kop omlaag laat, zijn staart omhoog gaat of zijn lichaam stijf wordt, wil hij waarschijnlijk niet aangeraakt worden.
 • Aai zachtjes: Als je kat graag aangeraakt wil worden, aai hem dan zachtjes. Veel katten vinden het niet fijn als ze hard worden aangeraakt.
 • Geef hem voldoende ruimte: Sommige katten vinden het fijn om aangeraakt te worden, maar andere willen liever op afstand worden gehouden. Het is belangrijk om te respecteren hoeveel ruimte je kat nodig heeft.

Door deze tips op te volgen, kun je ervoor zorgen dat je kat zich comfortabel en ontspannen voelt tijdens het aaien. Het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle katten van aaien houden en het is belangrijk om te respecteren wat zij willen.

Te hard praten of schreeuwen

Het is belangrijk om te weten dat katten zeer gevoelig zijn voor geluid. Te hard praten of schreeuwen kan voor katten stressvol zijn en zelfs angst veroorzaken. Het is daarom belangrijk om de volgende tips in gedachten te houden om te voorkomen dat je te hard praat of schreeuwt naar je kat.

Praten op een zachte toon: Probeer altijd op een zachte, rustige toon te praten tegen je kat. Dit zal hem geruststellen en hem het gevoel geven dat hij veilig is.

Vermijd schreeuwen: Probeer te vermijden om te schreeuwen of te roepen naar je kat. Dit kan voor hem eng en stressvol zijn.

Zet de televisie of muziek zachtjes: Als je tv of muziek aan hebt, zet deze dan op een lage volume. Te harde geluiden kunnen angstig zijn voor katten en hen stress bezorgen.

Door deze tips in gedachten te houden, kun je ervoor zorgen dat je kat zich fijn voelt en niet wordt gestrest door te harde geluiden. Het is belangrijk om te beseffen dat katten zeer gevoelig zijn voor geluid en dat we ons best moeten doen om hen te beschermen tegen lawaaierige en angstaanjagende geluiden.

4. Conclusie

Belangrijke punten om te onthouden

Nu je weet wat katten echt niet leuk vinden, is het belangrijk om deze informatie te onthouden en er rekening mee te houden bij het verzorgen van je kat. Hieronder staan enkele belangrijke punten om te onthouden:

 • Leer de lichaamstaal van katten en houd rekening met hun signalen.
 • Aaien en knuffelen is fijn, maar doe dit op de juiste manier. Aai katten op de plekken waar ze het leuk vinden, zoals de buik en de nek.
 • Vermijd harde geluiden en schreeuwen in de buurt van katten. Dit kan angstaanjagend voor hen zijn.
 • Zorg voor genoeg speel- en rustmogelijkheden voor je kat.

In onze webshop kun je verschillende producten voor je kat vinden van hoge kwaliteit, zoals speelgoed, krabpalen en comfortabele bedden. Neem gerust een kijkje en vind het perfecte product voor jouw kat.

Verder raden wij je aan om ook onze andere blogs te lezen, waarin we nog meer tips en informatie over het verzorgen van katten delen. Zo kun je nog meer doen om je kat gelukkig te maken!

Lees hier: De beste voeding voor een gezonde kat: Een uitgebreide gids

Veel gestelde vragen

Wat zijn de meest voorkomende dingen die katten niet leuk vinden?

Katten vinden het vaak niet leuk als ze aangeraakt worden op hun oren en staart, als ze te hard praten of schreeuwen, of als ze te hard aangehaald worden. Het is ook belangrijk om op te letten dat katten zich uiten wanneer ze niet lekker zitten, dus het is belangrijk om hun lichaamstaal te leren begrijpen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kat zich comfortabel voelt?

Het is belangrijk om je kat te laten wennen aan aanrakingen en om de juiste delen van het lichaam aan te raken. Het is ook belangrijk om op te letten dat je niet te hard praat of schreeuwt. Als je de lichaamstaal van katten leert begrijpen, dan zal je beter in staat zijn om te zien wanneer je kat zich niet comfortabel voelt.

Waar kan ik producten vinden voor mijn kat die van hoge kwaliteit zijn?

Je kunt onze webshop bezoeken om verschillende producten voor je kat te vinden die van hoge kwaliteit zijn.

Waar kan ik meer informatie vinden over katten en hun verzorging?

Je kunt onze andere blogs bezoeken om meer informatie te vinden over katten en hun verzorging.

Terug naar blog
 • Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp - Pawsource

  Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp

  Angst bij katten is een veelvoorkomend maar vaak over het hoofd gezien probleem. Het is niet altijd gemakkelijk om te herkennen of een kat angstig is, omdat katten van nature...

  Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp

  Angst bij katten is een veelvoorkomend maar vaak over het hoofd gezien probleem. Het is niet altijd gemakkelijk om te herkennen of een kat angstig is, omdat katten van nature...

 • Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids - Pawsource

  Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids

  Hartworm is een ernstige en potentieel dodelijke ziekte die voornamelijk honden treft, maar ook katten kan infecteren. Het wordt veroorzaakt door parasitaire wormen (Dirofilaria immitis) die via muggenbeten worden overgedragen....

  Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids

  Hartworm is een ernstige en potentieel dodelijke ziekte die voornamelijk honden treft, maar ook katten kan infecteren. Het wordt veroorzaakt door parasitaire wormen (Dirofilaria immitis) die via muggenbeten worden overgedragen....

 • Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en Preventie - Pawsource

  Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en ...

  Oormijt is een veelvoorkomende parasiet bij katten die voor veel ongemak en zelfs gezondheidsproblemen kan zorgen. Het is een klein, spinachtig organisme dat zich voedt met het oorsmeer en de...

  Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en ...

  Oormijt is een veelvoorkomende parasiet bij katten die voor veel ongemak en zelfs gezondheidsproblemen kan zorgen. Het is een klein, spinachtig organisme dat zich voedt met het oorsmeer en de...

1 van 3