Veelvoorkomende ziekten bij katten - Pawsource

Veelvoorkomende ziekten bij katten

1. Inleiding

Wat zijn veelvoorkomende ziekten bij katten

Welkom bij onze blog over veelvoorkomende ziekten bij katten. Als katteneigenaar is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de veelvoorkomende aandoeningen die uw dier kunnen treffen. Hierdoor kunt u op tijd actie ondernemen en uw kat de zorg en behandeling geven die hij nodig heeft. In dit blog bespreken we de meest voorkomende ziekten bij katten, waaronder de symptomen, oorzaken en behandelingen. Door deze informatie te kennen, kunt u uw kat op een proactieve manier gezond houden en zijn levenskwaliteit verbeteren.    

Waarom is het belangrijk om je kat hiertegen te beschermen

Een gezonde kat is niet alleen belangrijk voor het welzijn van je huisdier, maar ook voor jou als eigenaar. Een zieke kat kan namelijk veel stress en verdriet opleveren, evenals financiële problemen als gevolg van de vereiste medische behandelingen. Daarom is het van groot belang om je kat te beschermen tegen veelvoorkomende ziekten.

Er zijn diverse manieren om je kat te beschermen tegen veelvoorkomende ziekten. Een goede voeding en hygiëne, regelmatige bezoeken aan de dierenarts en het op tijd uitvoeren van vaccinaties, zijn allemaal belangrijke stappen die je kunt ondernemen om de gezondheid van je kat te waarborgen. Bovendien is het belangrijk om op te letten voor veranderingen in het gedrag en het uiterlijk van je kat, aangezien dit vaak de eerste aanwijzingen zijn van een ziekte.

Het is belangrijk om te beseffen dat katten, net als mensen, kwetsbaar zijn voor ziekten en aandoeningen. Daarom is het essentieel om proactief te handelen en alle stappen te ondernemen om de gezondheid van je kat te waarborgen. Door je kat te beschermen tegen veelvoorkomende ziekten, kun je ervoor zorgen dat je lange tijd kunt genieten van het gezelschap van je gezonde en blije huisdier.

2. Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD)

Oorzaken

FLUTD is een verzamelbegrip voor verschillende aandoeningen van de lagere urinewegen van katten. Mogelijke oorzaken van FLUTD zijn onder andere: blaasstenen, infecties, verstoppingen, stress, en obesitas.

Symptomen

De symptomen van FLUTD variëren afhankelijk van de specifieke aandoening, maar kunnen omvatten: frequent plassen, pijn bij het plassen, bloed in de urine, en moeite met plassen. In ernstige gevallen kan FLUTD leiden tot blaasobstructie, wat levensbedreigend kan zijn.

Diagnostiek en behandeling

Om een diagnose te stellen van FLUTD, zal de dierenarts uw kat grondig onderzoeken en eventueel een urinetest uitvoeren. Afhankelijk van de oorzaak, kan behandeling bestaan uit medicatie, dieetveranderingen, stressreductie of zelfs chirurgie. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen bij vermoedens van FLUTD, omdat onbehandelde aandoeningen ernstiger kunnen worden.

Het is belangrijk om regelmatig uw kat te laten onderzoeken door een dierenarts, zodat eventuele gezondheidsproblemen snel kunnen worden opgespoord en behandeld. Ook door een gezonde levensstijl te bevorderen en op tijd te vaccineren, kunt u uw kat beschermen tegen veelvoorkomende ziekten, waaronder FLUTD.

3. Feline Herpesvirus (FHV-1)

Oorzaken

FHV-1 is een virus dat wordt overgedragen via de lucht, direct contact met besmette katten of via besmette oppervlakken. Het virus wordt ook overgebracht via speeksel, tranen en snot. Sommige katten zijn genetisch gevoeliger voor het virus dan andere. Stress, vermoeidheid en verzwakte afweer kunnen ook bijdragen aan een infectie.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen van FHV-1 zijn niezen, neusuitvloeiing, conjunctivitis (ontsteking van het oogslijmvlies), slijmvliesontsteking in de mond en koorts. Soms kunnen katten ook last hebben van hoesten en diarree.

Diagnostiek en behandeling

Diagnostiek van FHV-1 omvat een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en analyse van neus- en ooguitvloeiing. Behandeling bestaat uit antivirale medicatie, behandeling van de symptomen en het verbeteren van de algehele gezondheid van de kat. In ernstige gevallen kan hospitalisatie nodig zijn. Het is belangrijk om katten die geïnfecteerd zijn met FHV-1 te isoleren om verspreiding van het virus te voorkomen.

4. Feline Calicivirus (FCV)

Oorzaken

Feline Calicivirus (FCV) is een virus dat bij katten wordt overgedragen door direct contact tussen geïnfecteerde katten of door contact met besmette oppervlakken. Het virus is zeer besmettelijk en kan gemakkelijk worden overgedragen tussen katten, vooral in opvangcentra, dierenpensions en gezinnen met meerdere katten. Stress, verminderde immuniteit en slechte hygiëne kunnen bijdragen aan de verspreiding van het virus.

Symptomen

De symptomen van FCV kunnen variëren van mild tot ernstig en omvatten onder andere koorts, verlies van eetlust, sloomheid, gebrek aan energie, neusuitvloeiingen, pijn bij het plassen en afscheiding uit de ogen en neus.

Diagnostiek en behandeling

De diagnose van FCV wordt gesteld door middel van bloed- of speekseltests. Behandeling bestaat uit het verminderen van de symptomen en het ondersteunen van de immuniteit van de kat. Antivirale medicijnen kunnen worden voorgeschreven en sommige katten kunnen baat hebben bij pijnstillers of antibiotica. Het is belangrijk om te onthouden dat er geen specifieke genezing voor FCV is en de meeste katten kunnen herstellen door middel van tijd en verzorging. Het is aan te raden om regelmatig te vaccineren tegen FCV om de verspreiding van het virus te voorkomen en de gezondheid van uw kat te beschermen.

5. Feline Leukemie Virus (FeLV)

Oorzaken

Feline Leukemie Virus (FeLV) is een virus dat wordt overgebracht tussen katten via speeksel, urine, feces of bloed. Katten die in contact komen met geïnfecteerde dieren, zoals bij het delen van voer- en drinkbakken, het spelen met elkaar of het zijn van huisgenoten, zijn in gevaar om geïnfecteerd te raken met FeLV.

Symptomen

Veel katten met FeLV hebben geen symptomen, maar sommige kunnen ziek worden en de volgende symptomen vertonen: verminderde eetlust, gewichtsverlies, verminderde activiteit, snelle vermoeidheid, frequente infecties, diarree, braken en geelzucht.

Diagnostiek en behandeling

Diagnostiek van FeLV omvat het nemen van bloed voor een antilichaamtest. Behandeling van FeLV is gericht op het beheersen van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor de kat. Helaas is er geen cure voor FeLV, dus preventie door vaccinatie en het vermijden van contact met geïnfecteerde katten is de beste manier om uw kat te beschermen.

6. Preventieve maatregelen

Vaccinaties

Vaccinaties zijn een cruciale manier om uw kat te beschermen tegen veelvoorkomende ziekten. Door middel van regelmatige vaccinaties kunt u ziekten voorkomen die uw kat kunnen beschadigen of zelfs dodelijk kunnen zijn. Er zijn verschillende soorten vaccinaties beschikbaar voor katten, waaronder:

 1. Feline Rhinotracheïtis (FVR) vaccin: Dit vaccin beschermt tegen de herpesvirus infectie, die de neus- en keelholte van uw kat aantast.
 2. Calicivirus vaccin: Dit vaccin beschermt tegen de calicivirus infectie, die de luchtwegen en mond van uw kat aantast.
 3. Panleukopenie vaccin: Dit vaccin beschermt tegen een zeer besmettelijke ziekte genaamd panleukopenie, die leidt tot bloedarmoede en verzwakte afweer.
 4. Feline Leukemie Virus (FeLV) vaccin: Dit vaccin beschermt tegen de FeLV infectie, die leidt tot bloedkanker en andere immuungerelateerde ziekten.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle katten hetzelfde vaccinatieschema nodig hebben. Dit is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gezondheid en levensstijl. Raadpleeg uw dierenarts voor een specifiek vaccinatieschema voor uw kat.

Door uw kat regelmatig te vaccineren kunt u ernstige ziekten voorkomen en uw kat een gezonder en gelukkiger leven geven.

Parasietenbestrijding

Parasieten kunnen uw kat ziek maken en zijn leven verkorten, dus het is belangrijk om uw kat hiertegen te beschermen. Er zijn verschillende soorten parasieten die uw kat kunnen beïnvloeden, waaronder wormen, vlooien, teken en mijten. Het is noodzakelijk om uw kat regelmatig te onderzoeken en te behandelen voor deze parasieten.

Een belangrijke stap in parasietenbestrijding is het voorkomen van de overdracht van parasieten van de ene kat naar de andere. Hiervoor is het nodig om regelmatig uw kat te onderzoeken op teken en andere parasieten en deze zo nodig te verwijderen. Bovendien moet u ervoor zorgen dat uw kat geen contact heeft met besmette dieren of oppervlakken.

Vlooien zijn een veel voorkomend probleem voor katten, vooral tijdens warme zomermaanden. Vlooien kunnen ziektekiemen en parasieten verspreiden, waaronder de ziekte van Lyme. Daarom is het belangrijk om uw kat regelmatig te behandelen tegen vlooien met een effectief product.

Om uw kat te beschermen tegen wormen, moet u hem regelmatig ontwormen met een product dat speciaal is ontworpen voor katten. Sommige wormen kunnen ook overgedragen worden naar mensen, dus het is belangrijk om uw kat hiertegen te beschermen voor zowel zijn eigen gezondheid als voor uw gezondheid en die van uw gezin.

In het algemeen is het raadzaam om uw dierenarts te raadplegen voor advies over de beste manier om uw kat te beschermen tegen parasieten. Zij kunnen u helpen bij het kiezen van het juiste product en het juiste behandelschema, afhankelijk van de leeftijd, grootte en gezondheidstoestand van uw kat.

Gezonde voeding en hydratatie

Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat uw kat de juiste voeding en voldoende hydratatie krijgt om een gezonde levensstijl te kunnen waarborgen. Een goede voeding voor katten bevat de juiste hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten. Een tekort aan deze voedingsstoffen kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om te weten wat uw kat nodig heeft en om regelmatig te variëren met de voeding, zodat de kat niet verveelt met hetzelfde voer.

Hydratatie is ook erg belangrijk voor de gezondheid van uw kat. Uw kat moet altijd toegang hebben tot schoon drinkwater, omdat dit helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, het reinigen van gifstoffen en het voorkomen van uitdroging. Probeer uw kat aan te moedigen om water te drinken door vers drinkwater aan te bieden en door te experimenteren met verschillende soorten drinkbakken.

Een gezonde voeding en hydratatie zijn belangrijk voor de algehele gezondheid van uw kat en kunnen helpen bij het voorkomen van veelvoorkomende ziekten. Het is verstandig om de voedingsbehoeften van uw kat regelmatig te bespreken met een dierenarts om er zeker van te zijn dat uw kat de juiste voeding en hydratatie krijgt.

7. Kattenspeelgoed en accessoires

Hoe kattenspeelgoed bijdraagt aan de gezondheid van uw kat

Het is belangrijk om te weten dat kattenspeelgoed niet alleen fungeert als een bron van vermaak voor uw kat, maar ook een belangrijke rol speelt in het onderhouden van hun gezondheid. Katten zijn natuurlijke jagers en hebben veel energie en onderzoeksdrang. Als u ze niet de juiste uitlaatklep biedt, kunnen ze ongewenst gedrag gaan vertonen, zoals knagen aan meubels of agressie. Het bieden van kattenspeelgoed kan daarom helpen om ongewenst gedrag te voorkomen en uw kat gezond en gelukkig te houden.

Kattenspeelgoed is beschikbaar in allerlei soorten en maten, van simpele balletjes tot complexe speeltoestellen. Veel kattenspeelgoed bevat elementen die uw kat kunnen uitdagen, zoals muizen, belletjes of touwen. Het bieden van een uitdaging is belangrijk omdat het helpt om de fysieke en mentale vaardigheden van uw kat te onderhouden. Bovendien kunt u door het bieden van verschillende soorten speelgoed uw kat uitdagen om nieuwe dingen te ontdekken en te leren.

Onze aanbevolen producten:

1.  

2.  

3.

8. Slotbeschouwing

Belangrijke punten om te onthouden

Het is van groot belang om te begrijpen wat de veelvoorkomende ziekten bij katten zijn en hoe u uw kat kunt beschermen tegen deze aandoeningen. Het is ook belangrijk om te weten hoe u de gezondheid van uw kat kunt bevorderen door middel van gezonde voeding, hydraterende maatregelen en stimulans door middel van kattenspeelgoed.

Om u te helpen deze informatie te onthouden, hieronder vindt u de belangrijkste punten uit de blog samengevat:

 • Veelvoorkomende ziekten bij katten zijn onder andere Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD), Feline Herpesvirus (FHV-1), Feline Calicivirus (FCV) en Feline Leukemie Virus (FeLV).
 • Het is belangrijk om uw kat te vaccineren tegen deze ziekten en om hen te beschermen tegen parasieten.
 • Gezonde voeding en hydraterende maatregelen kunnen helpen bij het bevorderen van de gezondheid van uw kat.
 • Kattenspeelgoed kan een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid en het welzijn van uw kat door hen te helpen bij het verbranden van energie en het onderhouden van mentale en fysieke stimulatie.

Al deze factoren zijn belangrijk om in gedachten te houden wanneer u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw kat. Door deze informatie te onthouden en toe te passen, kunt u ervoor zorgen dat uw kat gezond en gelukkig blijft.

Vergeet niet een kijkje te nemen in onze webshop! 

Lees in dit artikel alles over alles wat je moet weten over de gezondheid van uw kat.

Terug naar blog
 • Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp - Pawsource

  Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp

  Angst bij katten is een veelvoorkomend maar vaak over het hoofd gezien probleem. Het is niet altijd gemakkelijk om te herkennen of een kat angstig is, omdat katten van nature...

  Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp

  Angst bij katten is een veelvoorkomend maar vaak over het hoofd gezien probleem. Het is niet altijd gemakkelijk om te herkennen of een kat angstig is, omdat katten van nature...

 • Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids - Pawsource

  Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids

  Hartworm is een ernstige en potentieel dodelijke ziekte die voornamelijk honden treft, maar ook katten kan infecteren. Het wordt veroorzaakt door parasitaire wormen (Dirofilaria immitis) die via muggenbeten worden overgedragen....

  Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids

  Hartworm is een ernstige en potentieel dodelijke ziekte die voornamelijk honden treft, maar ook katten kan infecteren. Het wordt veroorzaakt door parasitaire wormen (Dirofilaria immitis) die via muggenbeten worden overgedragen....

 • Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en Preventie - Pawsource

  Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en ...

  Oormijt is een veelvoorkomende parasiet bij katten die voor veel ongemak en zelfs gezondheidsproblemen kan zorgen. Het is een klein, spinachtig organisme dat zich voedt met het oorsmeer en de...

  Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en ...

  Oormijt is een veelvoorkomende parasiet bij katten die voor veel ongemak en zelfs gezondheidsproblemen kan zorgen. Het is een klein, spinachtig organisme dat zich voedt met het oorsmeer en de...

1 van 3