Reizen met je kat: Hoe bereid je je kat voor op de reis en hoe maak je het comfortabel? - Pawsource

Reizen met je kat: Hoe bereid je je kat voor op de reis en hoe maak je het comfortabel?

1. Waarom reizen met je kat?

Welkom bij mijn blog over reizen met je kat! Misschien vraag je jezelf af: "Waarom zou ik ooit met mijn kat willen reizen? Mijn pluizige vriend slaapt toch liever de hele dag door!" Maar ik beloof je, er zijn momenten in het leven waarop je je kat graag bij je hebt tijdens het reizen. Misschien ga je verhuizen naar een nieuwe stad, bezoek je familie of vrienden die ver weg wonen, of misschien wil je gewoon een avontuurlijke roadtrip maken met je harige maatje aan je zijde.

Hoe dan ook, het is belangrijk om je kat goed voor te bereiden op de reis en ervoor te zorgen dat hij zich comfortabel voelt tijdens de reis. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nu niet dat hun kat zich op zijn gemak voelt en zich gedraagt als een ware reisprofessional?

In deze blog zal ik je enkele tips geven over hoe je je kat kunt voorbereiden op een reis en hoe je het voor hem comfortabel kunt maken. Dus leun achterover, pak een kopje thee en geniet van deze hartverwarmende reis met je kat!

2. Voorbereiding op de reis

Vervoersmiddelen: welke opties zijn er?

Als je besluit om met je kat te reizen, is het belangrijk om het juiste vervoersmiddel te kiezen. Er zijn verschillende opties beschikbaar, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende opties voor het vervoeren van je kat tijdens het reizen.

Auto

Veel mensen kiezen ervoor om met de auto te reizen als ze hun kat meenemen. Dit kan handig zijn als je dicht bij je bestemming bent en de mogelijkheid hebt om regelmatig te stoppen. Zorg ervoor dat je een veilige en comfortabele kattenreiskennel gebruikt, zodat je kat niet los rondloopt in de auto. Zet de kattenreiskennel vast met de autogordel en geef je kat voldoende water en voedsel.

Trein

Sommige treinen laten katten toe als je een kattenreiskennel gebruikt die niet te groot is. Check wel altijd de voorwaarden van de specifieke treinmaatschappij waar je mee gaat reizen.

Vliegtuig

Als je met het vliegtuig reist, moet je zorgen voor een airline-approved kattenreiskennel die groot genoeg is voor je kat om te staan, liggen en zich om te draaien. Het is ook belangrijk om op tijd te informeren wat de regels zijn van de luchtvaartmaatschappij waar je mee reist. Het kan zijn dat je extra kosten moet betalen en sommige luchtvaartmaatschappijen staan het niet toe om huisdieren mee te nemen in de cabine.

Bus

Het reizen met de bus kan stressvol zijn voor katten vanwege de drukte en het lawaai. Sommige busmaatschappijen staan het wel toe om huisdieren mee te nemen, maar alleen als ze in een kattenreiskennel zitten.

Welk vervoersmiddel je ook kiest, zorg ervoor dat je je kat ruim van tevoren laat wennen aan de kattenreiskennel en het vervoersmiddel zelf. Op deze manier kan je kat wennen aan de geuren en geluiden van het vervoersmiddel en wordt de reis minder stressvol voor hem. Houd er ook rekening mee dat sommige katten niet graag reizen en dat het misschien beter is om ze thuis te laten met een oppas of in een kattenpension te laten verblijven.

Training: hoe kun je je kat laten wennen aan reizen?

Het is belangrijk om je kat te laten wennen aan reizen voordat je daadwerkelijk op reis gaat. Dit zal ervoor zorgen dat je kat minder stress ervaart tijdens de reis en zich comfortabeler voelt in de nieuwe omgeving. Hier zijn enkele tips om je kat te trainen voor het reizen:

Laat je kat wennen aan de kattenreiskennel

Een kattenreiskennel kan een veilige plek zijn voor je kat tijdens het reizen, maar sommige katten kunnen het als beklemmend ervaren. Laat je kat daarom langzaam wennen aan de kattenreiskennel door deze in huis te plaatsen en er wat lekkers in te leggen. Laat je kat er vervolgens vrijwillig in en uit gaan en sluit het deurtje steeds korter zodat je kat niet bang wordt voor de kennel.

Maak je kat gewend aan geluiden en trillingen

Reizen kan voor sommige katten eng zijn vanwege de onbekende geluiden en trillingen. Laat je kat daarom wennen aan deze geluiden en trillingen door hem bijvoorbeeld naast een draaiende wasmachine te laten zitten. Dit zal hem laten wennen aan de trillingen en het geluid van de motor.

Maak korte ritten met de auto

Neem je kat mee voor een korte autorit, bijvoorbeeld naar de dierenarts of naar een park in de buurt. Laat je kat langzaam wennen aan de bewegingen en geluiden van de auto. Bouw de reisduur geleidelijk op en zorg dat je de kat beloont met lekkers of aandacht als hij zich rustig gedraagt tijdens de autorit.

Gebruik feromonen

Feromonen, zoals Feliway, kunnen helpen om je kat te kalmeren tijdens het reizen. Deze feromonen bootsen de geuren na die katten afscheiden als ze zich op hun gemak voelen. Gebruik bijvoorbeeld een Feliway spray in de kattenreiskennel voordat je op reis gaat.

Laat je kat wennen aan een harnas en riem

Als je van plan bent om met je kat te wandelen tijdens de reis, is het belangrijk om je kat te laten wennen aan een harnas en riem. Laat je kat in het begin alleen het harnas dragen en beloon hem met lekkers of aandacht. Wanneer je kat eraan gewend is, kun je hem aan de riem laten lopen en belonen voor goed gedrag.

Het is belangrijk om rekening te houden met de persoonlijkheid van je kat en de mate waarin hij gewend is aan reizen. Sommige katten zullen sneller wennen dan andere, dus neem de tijd en heb geduld. Met een goede voorbereiding en training kun je je kat helpen om comfortabel en rustig te zijn tijdens het reizen.

3. Comfort tijdens de reis

Voedsel en water: hoeveel en hoe vaak moet je je kat voeren?

Als je met je kat op reis gaat, is het belangrijk om te weten hoeveel en hoe vaak je je kat moet voeden en hydrateren. Een verandering in dieet of een onvoldoende hydratatie kan leiden tot gezondheidsproblemen en ongemak voor je kat. Hieronder volgen enkele tips voor het voeren en hydrateren van je kat tijdens het reizen:

Zorg voor voldoende water

Zorg ervoor dat je kat altijd toegang heeft tot vers water tijdens het reizen. Dit kan betekenen dat je een waterbak meeneemt of dat je waterflessen gebruikt die speciaal voor katten zijn ontworpen. Zorg ervoor dat het water regelmatig wordt ververst en dat het niveau wordt gecontroleerd om uitdroging te voorkomen.

Houd het dieet consistent

Als je kat een specifiek dieet volgt, zorg er dan voor dat je dit dieet tijdens de reis voortzet. Dit kan betekenen dat je het gebruikelijke voer van je kat meeneemt of dat je ervoor zorgt dat hetzelfde merk voer beschikbaar is op de plaats van bestemming. Het is belangrijk om abrupte veranderingen in het dieet van je kat te voorkomen om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Geef kleine porties

In plaats van een grote maaltijd te geven, geef je je kat tijdens de reis beter kleine porties gedurende de dag. Hierdoor wordt voorkomen dat je kat te veel eet en dat de maag van je kat overbelast raakt. Het is ook een goed idee om het voeren van je kat te timen zodat het past bij het reisschema.

Gebruik voedsel- en waterbakken die geschikt zijn voor reizen

Er zijn voedsel- en waterbakken die speciaal zijn ontworpen voor reizen. Deze bakken zijn vaak lekvrij en stevig, zodat ze bestand zijn tegen het schudden en bewegen tijdens het reizen. Zorg ervoor dat je kat gemakkelijk toegang heeft tot het voedsel en water en dat de bakken veilig en stevig zijn vastgemaakt.

Speelgoed en knuffels: hoe kunnen ze bijdragen aan het comfort van je kat?

Speelgoed en knuffels kunnen een grote bijdrage leveren aan het comfort van je kat tijdens het reizen. Het hebben van vertrouwde items bij zich kan helpen om je kat te kalmeren en gerust te stellen, waardoor de reis minder stressvol is.

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat voor soort speelgoed en knuffels je kat graag gebruikt. Sommige katten houden van zachte, pluizige speeltjes om mee te knuffelen, terwijl anderen de voorkeur geven aan interactieve speeltjes die ze kunnen achtervolgen en vangen. Het is belangrijk om speelgoed te kiezen dat aansluit bij de persoonlijkheid van je kat en zijn speelstijl.

Ten tweede is het een goed idee om vertrouwde items van thuis mee te nemen. Dit kunnen bijvoorbeeld dekens of kussens zijn waar je kat graag op ligt of een speeltje waar je kat erg aan gehecht is. Het hebben van deze vertrouwde items in een onbekende omgeving kan je kat helpen zich meer op zijn gemak te voelen.

Ten derde is het belangrijk om speelgoed en knuffels beschikbaar te houden tijdens de reis. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een speciale tas of koffer meeneemt met daarin het favoriete speelgoed van je kat, zodat je het gemakkelijk kunt vinden wanneer dat nodig is. Het hebben van speelgoed en knuffels bij de hand kan helpen om je kat af te leiden en te vermaken tijdens lange ritten.

Kijk naar onze brede assortiment aan speelgoed op onze webshop

4. Aankomst op de bestemming

Verkennen van de nieuwe omgeving: tips voor het introduceren van je kat aan een nieuwe plek

Als je op reis gaat met je kat, kan het zijn dat je op een nieuwe plek terechtkomt waar je kat nog nooit eerder is geweest. Om te voorkomen dat je kat in paniek raakt en zich onveilig voelt, is het belangrijk om je kat geleidelijk te introduceren aan de nieuwe omgeving.

Ten eerste is het belangrijk om je kat rustig te laten wennen aan de nieuwe plek. Houd je kat in een afgesloten ruimte met de benodigde voorzieningen zoals een kattenbak, eten en drinken, en laat je kat daar een paar uur tot een dag wennen aan de omgeving. Laat je kat vervolgens de kamer verkennen terwijl je erbij bent. Houd hierbij wel rekening met eventuele gevaren, zoals open ramen of deuren waar je kat doorheen kan ontsnappen.

Als je kat gewend is aan de kamer, kun je langzaam andere delen van de nieuwe omgeving introduceren. Laat je kat in eerste instantie alleen onder jouw toezicht verkennen, en bouw dit langzaam uit totdat je kat zich op zijn gemak voelt en de nieuwe omgeving als zijn territorium beschouwt.

Zorg ervoor dat je altijd genoeg tijd neemt om je kat te laten wennen aan de nieuwe omgeving en dat je rekening houdt met de behoeften van je kat. Vergeet niet om genoeg aandacht en liefde te geven aan je kat, zodat hij zich comfortabel voelt in zijn nieuwe omgeving.

5. veel gestelde vragen

Kan ik mijn kat kalmeringsmiddelen geven voor de reis?

Het is niet aan te raden om je kat zonder overleg met een dierenarts kalmeringsmiddelen te geven. Er zijn medicijnen die kunnen worden voorgeschreven om angst en stress te verminderen, maar deze moeten altijd worden voorgeschreven en toegediend onder toezicht van een dierenarts.

Kan ik mijn kat in de auto laten zitten terwijl ik even uitstap?

Nee, het is niet veilig om je kat in de auto achter te laten, vooral niet bij warm weer. Zelfs als de temperatuur buiten mild lijkt, kan de temperatuur in een geparkeerde auto snel oplopen en gevaarlijk worden voor je kat.

Hoe lang kan mijn kat zonder eten of water?

Katten kunnen tot 24 uur zonder eten, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende water hebben, vooral tijdens de reis. Zorg ervoor dat je kat altijd toegang heeft tot water en geef hem regelmatig kleine porties voedsel om ervoor te zorgen dat hij zich goed voelt.

Moet ik mijn kat laten wennen aan een reistas voordat ik op reis ga?

Ja, het is een goed idee om je kat te laten wennen aan de reistas voordat je op reis gaat. Zet de reistas in huis en laat je kat erin snuffelen en erin liggen. Beloon hem met een traktatie als hij in de tas gaat. Dit kan helpen om je kat zich op zijn gemak te laten voelen in de tas en kan de reis minder stressvol maken.

Wat moet ik doen als mijn kat tijdens de reis ziek wordt?

Als je kat ziek wordt tijdens de reis, stop dan indien mogelijk op een veilige plek en geef hem tijd om te herstellen. Zorg ervoor dat je kat toegang heeft tot water en maak de reis comfortabeler door een zachte deken of kussen in de reistas te leggen. Als de symptomen aanhouden, neem dan contact op met een dierenarts.

Terug naar blog
 • Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp - Pawsource

  Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp

  Angst bij katten is een veelvoorkomend maar vaak over het hoofd gezien probleem. Het is niet altijd gemakkelijk om te herkennen of een kat angstig is, omdat katten van nature...

  Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp

  Angst bij katten is een veelvoorkomend maar vaak over het hoofd gezien probleem. Het is niet altijd gemakkelijk om te herkennen of een kat angstig is, omdat katten van nature...

 • Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids - Pawsource

  Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids

  Hartworm is een ernstige en potentieel dodelijke ziekte die voornamelijk honden treft, maar ook katten kan infecteren. Het wordt veroorzaakt door parasitaire wormen (Dirofilaria immitis) die via muggenbeten worden overgedragen....

  Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids

  Hartworm is een ernstige en potentieel dodelijke ziekte die voornamelijk honden treft, maar ook katten kan infecteren. Het wordt veroorzaakt door parasitaire wormen (Dirofilaria immitis) die via muggenbeten worden overgedragen....

 • Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en Preventie - Pawsource

  Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en ...

  Oormijt is een veelvoorkomende parasiet bij katten die voor veel ongemak en zelfs gezondheidsproblemen kan zorgen. Het is een klein, spinachtig organisme dat zich voedt met het oorsmeer en de...

  Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en ...

  Oormijt is een veelvoorkomende parasiet bij katten die voor veel ongemak en zelfs gezondheidsproblemen kan zorgen. Het is een klein, spinachtig organisme dat zich voedt met het oorsmeer en de...

1 van 3