Het uitkiezen van de juiste kattenvoeding - Pawsource

Het uitkiezen van de juiste kattenvoeding

1. Inleiding

Waarom is de juiste voeding belangrijk voor katten

Katten zijn prachtige huisdieren die onze levens verrijken met hun speelse en liefdevolle aard. Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ze gezond en gelukkig zijn en dit begint bij het bieden van de juiste voeding. Katten hebben specifieke voedingsbehoeften die anders zijn dan die van mensen of honden, en het is belangrijk om te weten wat ze nodig hebben om een optimale gezondheid te behouden. Het uitkiezen van de juiste kattenvoeding is dus cruciaal om hun gezondheid te beschermen en te bevorderen. In dit blog bespreken we de belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het uitkiezen van de juiste kattenvoeding en hoe we onze kat kunnen helpen een gezonde en gelukkige levensstijl te leiden.

Wat zijn de factoren die bepalen welke voeding geschikt is

Er zijn verschillende factoren die bepalen welke voeding het beste is voor uw kat. Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren die u moet overwegen bij het uitkiezen van de juiste kattenvoeding.

 • Leeftijd: Kittens hebben andere voedingsbehoefte dan volwassen katten, dus het is belangrijk om te kiezen voor een voeding die speciaal is ontwikkeld voor hun leeftijd.
 • Activiteitsniveau: Katten die veel bewegen hebben meer energie nodig en dus ook meer voeding. Katten die minder actief zijn hebben minder energie nodig.
 • Geslacht: Mannetjeskatten hebben vaak andere voedingsbehoefte dan vrouwtjeskatten, dus ook hier is het belangrijk om de juiste voeding te kiezen.
 • Gewicht: Overgewicht is een groot probleem bij katten, dus het is belangrijk om een voeding te kiezen die bijdraagt aan een gezond gewicht.
 • Gezondheidsproblemen: Als uw kat bepaalde gezondheidsproblemen heeft, zoals nier- of blaasproblemen, dan is het belangrijk om een voeding te kiezen die hier op aansluit.
 • Smaakvoorkeur: Net als bij mensen, kunnen katten ook specifieke smaakvoorkeur hebben. Het is belangrijk om de voeding te kiezen die uw kat lekker vindt, zodat hij dit ook daadwerkelijk eet.

Het is belangrijk om deze factoren te overwegen bij het kiezen van de juiste voeding voor uw kat. Op die manier kunt u er zeker van zijn dat uw kat de voeding krijgt die hij nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven.

2. Verschillende soorten kattenvoeding

Droogvoer

Droogvoer is de meest populaire vorm van kattenvoeding en wordt vaak gekozen vanwege de lange houdbaarheid en gemakkelijke opslag. Droogvoer bestaat uit kleine, compacte brokken die speciaal zijn samengesteld om aan de specifieke voedingsbehoeften van katten te voldoen. Bovendien bevatten deze brokken ook extra vitaminen en mineralen om de algehele gezondheid van uw kat te ondersteunen.

Echter, het is belangrijk om te onthouden dat niet alle droogvoeding gelijk is en het is cruciaal om te kiezen voor een hoogwaardig product met de juiste samenstelling voor uw kat. Bijvoorbeeld, jongere katten hebben meer energie en eiwitten nodig dan volwassen katten en oudere katten hebben meer verzorging nodig voor hun spijsvertering en nieren.

Als u overweegt om droogvoer te kiezen voor uw kat, overweeg dan factoren zoals leeftijd, gewicht, activiteitsniveau en eventuele gezondheidsproblemen. Bovendien is het ook aanbevolen om te letten op de kwaliteit van de ingrediƫnten en de verhouding tussen eiwitten, vetten en koolhydraten. Als u twijfels heeft over welke soort droogvoer geschikt is voor uw kat, overleg dan altijd met uw dierenarts voor professioneel advies.

Natvoer

Een andere populaire optie voor kattenvoeding is natvoer. Dit is voeding die voor een groot deel uit vocht bestaat en vaak beschikbaar is in blikjes of pouches. Sommige katten vinden natvoer lekkerder dan droogvoer en het is ook een goede manier om extra vocht binnen te krijgen, wat belangrijk is voor de nieren en de urinewegen van katten.

Echter, natvoer is niet geschikt voor alle katten en het is belangrijk om te overwegen wat voor soort voeding het beste is voor uw kat. Sommige katten hebben bijvoorbeeld een neiging tot obesitas en kunnen baat hebben bij droogvoer, terwijl andere katten juist liever natvoer eten.

Er zijn veel verschillende soorten natvoer beschikbaar, van blikjes vis en kip tot rund- en konijnenvoer. Het is belangrijk om te kiezen voor een hoogwaardig product zonder onnodige toevoegingen zoals kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Katten hebben namelijk specifieke voedingsbehoeften en het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het kiezen van natvoer.

Als u overweegt om natvoer te geven, is het belangrijk om de voeding op de juiste manier te bewaren en te verdelen over de dag. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om blikjes open te laten staan en om natvoer langere tijd in een bak te laten staan, omdat het dan snel bederft.

Verse voeding

Verse voeding voor katten is een populair alternatief voor traditioneel droog- en natvoer. Veel eigenaren kiezen voor verse voeding omdat ze denken dat het een gezonder en meer natuurlijker dieet is voor hun kat. Verse voeding bestaat meestal uit rauw vlees en organen en wordt geleverd in porties die bevroren worden bewaard.

Het voordeel van verse voeding is dat het bevat hogere niveaus van proteĆÆnen en voedingsstoffen dan verwerkte voeding. Bovendien bevat het geen conserveringsmiddelen of andere kunstmatige toevoegingen. Echter, het is belangrijk om op te merken dat verse voeding niet altijd een complete en evenwichtige voeding biedt voor katten. Daarom is het belangrijk om de hoeveelheden en soorten voedsel die u uw kat geeft zorgvuldig te monitoren en overleg te plegen met een dierenarts.

Het is ook belangrijk om te weten dat de bereiding van verse voeding een aanzienlijke tijd en inspanning vereist. U moet de voedingswaarden van verschillende soorten voedsel en de juiste verhoudingen weten om ervoor te zorgen dat uw kat een evenwichtig dieet krijgt. Bovendien is het ook belangrijk om te weten hoe u vers voedsel op de juiste manier bewaart en bereidt om het risico op voedselvergiftiging te verminderen.

In het algemeen kan verse voeding een uitstekende optie zijn voor katten die specifieke voedingsbehoeften hebben of die gevoelig zijn voor bepaalde voedingsingrediƫnten. Als u besluit om verse voeding te overwegen voor uw kat, is het belangrijk om de voordelen en nadelen te overwegen en overleg te plegen met een dierenarts.

3. Hoe te bepalen welke voeding het beste is voor uw kat

Leeftijd

Een kat is een hechte en speelse metgezel en biedt ons veel plezier en gezelschap. Het is dan ook belangrijk om te zorgen dat we hen gezonde en geschikte voeding aanbieden op elk moment van hun leven. Een van de factoren die bepalen welke voeding geschikt is voor een kat, is hun leeftijd.

Jonge kittens hebben een andere voedingsbehoefte dan volwassen katten of oudere katten. Kittens hebben bijvoorbeeld een hogere energiebehoefte en meer essentiƫle voedingsstoffen nodig om te groeien en te ontwikkelen. Volwassen katten hebben daarentegen minder energiebehoefte en oudere katten hebben misschien specifieke gezondheidsproblemen die ook invloed hebben op de keuze van hun voeding.

Het is belangrijk om de leeftijd van uw kat te overwegen bij het uitkiezen van de juiste voeding. Voeding speciaal ontwikkeld voor de specifieke leeftijd van uw kat, zorgt ervoor dat uw kat de juiste hoeveelheid energie en voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om gezond en fit te blijven.

Als u twijfelt over de juiste voeding voor uw kat, is het raadzaam om advies te vragen aan een dierenarts. Zij kunnen u specifieke aanbevelingen doen op basis van de leeftijd, het gewicht en de specifieke gezondheidsbehoeften van uw kat.

Gewicht

Het gewicht van uw kat speelt een belangrijke rol bij het uitkiezen van de juiste voeding. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals suikerziekte en artritis, terwijl ondergewicht kan wijzen op een tekort aan voedingsstoffen. Daarom is het belangrijk om regelmatig het gewicht van uw kat te controleren en, indien nodig, aan te passen door het aanbod van voeding aan te passen.

Een kat die te zwaar is, kan baat hebben bij een dieetvoeding die speciaal is ontworpen om het gewicht te verminderen. Dit soort voeding bevat minder calorieƫn en meer vezels, wat helpt bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het verminderen van de honger.

Een kat die te licht is, zou juist meer calorieƫn en eiwitten moeten krijgen om haar gewicht op peil te houden en haar spieren te behouden. Hierbij is het aan te raden om overleg te plegen met een dierenarts om de juiste voeding te vinden die aansluit op de specifieke behoeften van uw kat.

Om ervoor te zorgen dat uw kat een gezond gewicht behoudt, is het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen de hoeveelheid voeding en de hoeveelheid activiteit. Hierdoor kunt u de gezondheid van uw kat op lange termijn waarborgen en ervoor zorgen dat ze blijft genieten van een gezonde en actieve levensstijl.

Specifieke behoeften (bijv. allergieƫn)

Sommige katten hebben specifieke voedingsbehoeften vanwege gezondheidsproblemen of allergieƫn. Bijvoorbeeld, sommige katten zijn allergisch voor bepaalde soorten dierlijke eiwitten en hebben een speciaal dieet nodig om hun allergieƫn te verminderen. Andere katten hebben gezondheidsproblemen zoals nier- of leverproblemen en hebben speciale diƫten nodig om hun gezondheid te ondersteunen.

Wanneer u vermoedt dat uw kat een specifieke voedingsbehoefte heeft, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. Een dierenarts kan uw kat onderzoeken en eventuele tests uitvoeren om te bepalen of uw kat een speciaal dieet nodig heeft. Het is ook belangrijk om de dierenarts op de hoogte te stellen van eventuele allergieƫn of gezondheidsproblemen waar uw kat aan lijdt.

Zodra u weet wat uw kat nodig heeft, is het belangrijk om alleen producten te kiezen die aan de specifieke behoeften van uw kat voldoen. Het is belangrijk om de etiketten op de producten zorgvuldig te lezen en ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de specifieke voedingsbehoeften van uw kat.

Het is ook belangrijk om regelmatig de voeding van uw kat te evalueren en aan te passen wanneer dit nodig is. Uw kat zal zich beter voelen en gezonder zijn wanneer u ervoor zorgt dat hij de juiste voeding krijgt.

4. Merken en prijzen van kattenvoeding

Ā Overwegingen bij het uitkiezen van een merk

Na het bepalen van de juiste soort voeding voor uw kat, is het tijd om een merk te kiezen. Er zijn talloze merken op de markt die kattenvoeding aanbieden, dus het is belangrijk om goed onderzoek te doen voordat u een beslissing maakt. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen bij het uitkiezen van een merk:

 • Kwaliteit: Kies voor een merk dat hoogwaardige ingredienten gebruikt en die zich richt op de gezondheid en het welzijn van uw kat. Let op de lijst met ingredienten en zorg ervoor dat deze voldoet aan de specifieke behoeften van uw kat.
 • Betrouwbaarheid: Kies voor een merk met een goede reputatie en een geschiedenis van kwaliteit en betrouwbaarheid. Lees recensies van andere katteneigenaren en zoek naar beoordelingen van dierenartsen.
 • Prijs: Kattenvoeding varieert in prijs, dus het is belangrijk om een merk te kiezen dat betaalbaar is voor u, maar ook voldoet aan uw kattenbehoeften. Overweeg het kopen van een hoge kwaliteit voeding in bulk, omdat dit vaak voordeliger is dan kleinere hoeveelheden.
 • Verkrijgbaarheid: Kies een merk dat gemakkelijk verkrijgbaar is, zodat u altijd een voorraad heeft wanneer u die nodig heeft. Overweeg ook het bestellen van voeding online, als dat voor u gemakkelijker is.
 • Keurmerken: Kies een merk dat keurmerken heeft, zoals de AAFCO (Association of American Feed Control Officials) of de FDA (Food and Drug Administration), die garanderen dat de voeding voldoet aan de vereisten voor kattenvoeding.

Door deze factoren in overweging te nemen, kunt u het juiste merk kattenvoeding vinden dat voldoet aan de specifieke behoeften van uw kat. Onthoud dat uw kat uniek is en dat de juiste voeding voor Ć©Ć©n kat niet noodzakelijkerwijs de juiste is voor een andere kat. Het is daarom belangrijk om uw kat goed te observeren en eventuele veranderingen in hun gedrag of gezondheid snel op te merken en aan te pakken.

Onze tip is om je katten snacks te halen bij Organimal, voor de meest natuurlijke en meest betaalbare snacks!

Ā Hoe te besparen op kattenvoeding

Het uitkiezen van de juiste kattenvoeding is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van uw kat. Helaas is kattenvoeding niet altijd betaalbaar. Gelukkig zijn er enkele manieren om op de kosten van kattenvoeding te besparen, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de voeding die uw kat krijgt. Hieronder vindt u een aantal tips om geld te besparen op kattenvoeding.

 • Vergelijk prijzen: Voordat u kattenvoeding koopt, is het verstandig om verschillende winkels en websites te vergelijken om de beste prijs te vinden. Dit geldt zowel voor droogvoer als natvoer.
 • Kies voor huismerken: Veel supermarkten en dierenwinkels bieden huismerken aan die vaak goedkoper zijn dan bekende merken. Het is belangrijk om te controleren of deze huismerken voldoen aan dezelfde kwaliteitsnormen als bekende merken, maar in veel gevallen is dit wel het geval.
 • Koop in bulk: Als u meerdere blikken of pakken voeding tegelijk koopt, kunt u vaak geld besparen. Dit geldt vooral voor droogvoer, waarbij de prijs per kilo soms lager is bij grotere verpakkingen.
 • Gebruik coupons en aanbiedingen: Coupons en aanbiedingen kunnen u helpen geld te besparen op kattenvoeding. Houd websites, folders en kranten in de gaten voor de laatste aanbiedingen en bespaar geld op uw volgende aankoop van kattenvoeding.
 • Overweeg vers voedsel: Hoewel het maken van vers voedsel voor uw kat tijdrovend kan zijn, is het vaak goedkoper dan het kopen van kant-en-klare voeding. Bovendien weet u zeker dat uw kat gezonde en verse ingrediĆ«nten krijgt.

5. Conclusie

Belangrijkste punten om te onthouden

Om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt voor jouw kat, is het belangrijk om de volgende punten in gedachten te houden:

 1. Houd rekening met de leeftijd van je kat
 2. Let op het gewicht van je kat
 3. Overweeg de gezondheidstoestand van je kat
 4. Denk aan eventuele specifieke behoeften, zoals allergieƫn
 5. Kijk naar de samenstelling en kwaliteit van de producten
 6. Overweeg verschillende merken
 7. Bedenk manieren om op de kosten voor kattenvoeding te besparen

Door deze punten in acht te nemen bij het uitkiezen van kattenvoeding, zorg je ervoor dat je kat gezond en tevreden blijft. Het is belangrijk om af en toe de voeding te evalueren en bij te stellen als de behoeften van je kat veranderen. Blijf altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Onthoud dat het uitkiezen van de juiste kattenvoeding een investering is in de gezondheid en het welzijn van uw kat. Door deze aanbevelingen te volgen, kunt u er zeker van zijn dat u de beste keuze maakt. Neem daarom nog een kijkje op onze webshop waar we een breed assortiment hebben van de beste katten producten.

Lees ook: "Hoe katten communiceren met hun baasjes"

Terug naar blog
 • Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp - Pawsource

  Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp

  Angst bij katten is een veelvoorkomend maar vaak over het hoofd gezien probleem. Het is niet altijd gemakkelijk om te herkennen of een kat angstig is, omdat katten van nature...

  Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp

  Angst bij katten is een veelvoorkomend maar vaak over het hoofd gezien probleem. Het is niet altijd gemakkelijk om te herkennen of een kat angstig is, omdat katten van nature...

 • Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids - Pawsource

  Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids

  Hartworm is een ernstige en potentieel dodelijke ziekte die voornamelijk honden treft, maar ook katten kan infecteren. Het wordt veroorzaakt door parasitaire wormen (Dirofilaria immitis) die via muggenbeten worden overgedragen....

  Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids

  Hartworm is een ernstige en potentieel dodelijke ziekte die voornamelijk honden treft, maar ook katten kan infecteren. Het wordt veroorzaakt door parasitaire wormen (Dirofilaria immitis) die via muggenbeten worden overgedragen....

 • Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en Preventie - Pawsource

  Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en ...

  Oormijt is een veelvoorkomende parasiet bij katten die voor veel ongemak en zelfs gezondheidsproblemen kan zorgen. Het is een klein, spinachtig organisme dat zich voedt met het oorsmeer en de...

  Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en ...

  Oormijt is een veelvoorkomende parasiet bij katten die voor veel ongemak en zelfs gezondheidsproblemen kan zorgen. Het is een klein, spinachtig organisme dat zich voedt met het oorsmeer en de...

1 van 3