Het trainen van katten: hoe je je kat kunt trainen om gewenst gedrag te vertonen en ongewenst gedrag af te leren. - Pawsource

Het trainen van katten: hoe je je kat kunt trainen om gewenst gedrag te vertonen en ongewenst gedrag af te leren.

Welkom bij deze blog over kattentraining! Als je een trotse katteneigenaar bent, weet je vast dat katten hun eigenzinnige en onafhankelijke persoonlijkheden hebben. Het kan soms een uitdaging zijn om je kat te trainen om gewenst gedrag te vertonen en ongewenst gedrag af te leren. Maar met de juiste benadering en een beetje geduld kun je de relatie met je kat versterken en je huis vrediger maken. In deze blog willen we je laten zien hoe je je kat kunt trainen op een liefdevolle en positieve manier. We bespreken de basisprincipes van kattentraining, geven tips voor het trainen van gewenst gedrag en het afleren van ongewenst gedrag, en laten zien hoe je geavanceerde technieken kunt gebruiken om je kat nog meer te trainen. Laten we samen ontdekken hoe je de band met je kat kunt versterken en een betere relatie kunt opbouwen!

Waarom is het belangrijk om je kat te trainen?

Veel mensen denken dat het trainen van katten niet nodig is omdat katten van nature al zelfstandig en intelligent zijn. Maar het trainen van je kat heeft eigenlijk veel voordelen voor zowel de kat als de eigenaar.

Ten eerste kan het trainen van je kat helpen om gewenst gedrag te vertonen en ongewenst gedrag af te leren. Als je kat bijvoorbeeld de gewoonte heeft om aan meubels te krabben of onzindelijk is, kan het trainen van je kat helpen om deze gedragingen te verminderen of zelfs te stoppen. Dit kan niet alleen je huis schoon en netjes houden, maar kan ook de relatie tussen jou en je kat verbeteren. Als je kat zich aan de huisregels houdt, zal dit de interacties tussen jou en je kat veel plezieriger maken.

Ten tweede kan het trainen van je kat helpen om de band tussen jou en je kat te versterken. Door samen te werken aan oefeningen en trucjes, kan de band tussen jou en je kat verbeteren. Dit kan niet alleen de communicatie tussen jou en je kat verbeteren, maar kan ook leiden tot een betere relatie en meer vertrouwen tussen jou en je kat.

Tot slot kan het trainen van je kat helpen om de mentale en fysieke gezondheid van je kat te verbeteren. Door je kat uit te dagen en te stimuleren met oefeningen en trucjes, kan je kat fysiek actief blijven en mentaal gestimuleerd worden. Dit kan helpen om verveling te verminderen en kan de kans op gedragsproblemen zoals agressie en vernietiging verminderen.

1. Basisprincipes van kattentraining

Beloningen en straffen: hoe ze werken bij katten

Beloningen en straffen zijn belangrijke hulpmiddelen bij het trainen van katten. Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze concepten werken bij katten, zodat je ze op de juiste manier kunt gebruiken om gewenst gedrag te belonen en ongewenst gedrag af te leren.

Beloningen zijn positieve stimuli die je kat motiveren om een bepaald gedrag te herhalen. Dit kan bijvoorbeeld voedsel zijn, een speeltje of aandacht van jou als eigenaar. Wanneer je kat een gewenst gedrag vertoont, geef je een beloning om dit gedrag te versterken en te motiveren om het in de toekomst opnieuw te doen.

Straffen zijn negatieve stimuli die je kat ontmoedigen om een bepaald gedrag te herhalen. Dit kan bijvoorbeeld een harde stem zijn, een waternevel of een afwijzing van aandacht. Wanneer je kat ongewenst gedrag vertoont, geef je een straf om dit gedrag af te leren en te voorkomen dat het in de toekomst weer voorkomt.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van straffen bij katten vaak minder effectief is dan het gebruik van beloningen. Katten kunnen gevoelig zijn voor negatieve stimuli, maar het kan ook leiden tot angst en stress, wat kan leiden tot ongewenst gedrag. Het is belangrijk om straffen te gebruiken als laatste redmiddel en om altijd eerst te proberen gewenst gedrag te belonen.

Bij het gebruik van beloningen is timing ook erg belangrijk. Het is belangrijk om de beloning direct na het gewenste gedrag te geven, zodat de kat de beloning koppelt aan het specifieke gedrag dat hij vertoont. Als je te lang wacht met het geven van de beloning, zal de kat de relatie tussen de beloning en het gedrag niet begrijpen.

In het algemeen werkt positieve versterking beter dan negatieve versterking bij het trainen van katten. Door het gebruik van beloningen en het vermijden van straffen, kun je je kat op een positieve en liefdevolle manier trainen om gewenst gedrag te vertonen en ongewenst gedrag af te leren. In de volgende hoofdstukken zullen we je laten zien hoe je deze principes kunt toepassen bij specifieke trainingsscenario's.

Timing en consistentie: waarom ze belangrijk zijn voor het trainen van katten

Een belangrijk aspect van het trainen van katten is het begrijpen van de juiste timing en consistentie. Deze twee factoren zijn cruciaal bij het opbouwen van gewenst gedrag en het afleren van ongewenst gedrag bij je kat.

Timing is belangrijk omdat katten associatieve dieren zijn, wat betekent dat ze gedrag koppelen aan de gevolgen van dat gedrag. Als je een beloning of straf te laat geeft, begrijpt de kat niet waarom hij die beloning of straf krijgt. Dit kan leiden tot verwarring en frustratie bij zowel de kat als de eigenaar.

Daarom is het belangrijk om de beloning of straf direct te geven nadat het gewenste of ongewenste gedrag is vertoond. Hierdoor kan de kat het gedrag koppelen aan de beloning of straf en begrijpt hij wat er van hem wordt verwacht.

Consistentie is ook belangrijk omdat katten patronen herkennen en zich comfortabeler voelen bij bekende situaties en omgevingen. Als je als eigenaar niet consistent bent in je gedrag en verwachtingen, kan dit leiden tot verwarring en frustratie bij je kat.

Zorg er daarom voor dat je altijd consequent bent in je beloningen en straffen en dat je altijd dezelfde commando's en signalen gebruikt om gewenst gedrag aan te moedigen en ongewenst gedrag af te leren. Dit helpt je kat te begrijpen wat er van hem wordt verwacht en hoe hij zich moet gedragen.

In het algemeen geldt dat hoe sneller je begint met het trainen van je kat, hoe sneller je resultaat zult zien. Maar onthoud dat het trainen van katten een proces is dat tijd en geduld vergt. Het kan soms even duren voordat de kat de gewenste gedragingen consistent vertoont, dus wees geduldig en blijf consistent in je training.

Door de juiste timing en consistentie toe te passen, kun je je kat op een liefdevolle en effectieve manier trainen om gewenst gedrag te vertonen en ongewenst gedrag af te leren. Volgende hoofdstukken zullen meer in detail ingaan op verschillende trainingsmethoden en -technieken.

De juiste houding: hoe je jezelf moet gedragen bij het trainen van katten

Bij het trainen van katten is niet alleen de juiste timing en consistentie belangrijk, maar ook de juiste houding van de eigenaar. Hoe je jezelf gedraagt bij het trainen van je kat kan een groot verschil maken in de snelheid en effectiviteit van de training.

Ten eerste is het belangrijk om geduldig te zijn en te begrijpen dat het trainen van katten tijd en geduld vergt. Katten zijn eigenzinnige dieren en kunnen soms eigenwijs zijn. Het is belangrijk om rustig en geduldig te blijven, zelfs als je kat niet meteen begrijpt wat er van hem wordt verwacht.

Ten tweede is het belangrijk om positief te blijven en te belonen. Katten reageren goed op beloningen, en positieve bekrachtiging kan een krachtig hulpmiddel zijn bij het trainen van gewenst gedrag. Focus op het belonen van goed gedrag in plaats van te straffen voor ongewenst gedrag. Als je kat bijvoorbeeld aan het krabben is aan meubels, kun je hem in plaats van te straffen, een krabpaal geven en hem aanmoedigen om daar te krabben.

Ten derde is het belangrijk om consistent en duidelijk te zijn in je commando's en signalen. Zorg ervoor dat je dezelfde commando's en signalen gebruikt om gewenst gedrag aan te moedigen en ongewenst gedrag af te leren. Dit helpt je kat te begrijpen wat er van hem wordt verwacht en hoe hij zich moet gedragen.

Ten slotte, vermijd negatieve houding of straffen zoals schreeuwen of fysiek geweld. Deze benaderingen kunnen je kat angstig of gestrest maken en het vertrouwen tussen jou en je kat schaden. In plaats daarvan, wees geduldig en positief in je aanpak en gebruik beloningen als positieve bekrachtiging.

Door de juiste houding aan te nemen en positieve bekrachtiging te gebruiken, kan je het trainingsproces voor zowel je kat als jezelf plezierig maken en een goede relatie tussen jullie opbouwen. Onthoud dat het trainen van katten een proces is dat tijd en geduld vergt, maar met de juiste houding kan je uiteindelijk gewenst gedrag bij je kat bereiken.

2 Gewenst gedrag trainen

Zindelijkheidstraining: hoe je je kat kunt leren om de kattenbak te gebruiken

Een van de belangrijkste trainingen die je kat moet leren is om de kattenbak te gebruiken. Gelukkig zijn katten van nature schone dieren en zullen ze meestal instinctief weten wat ze moeten doen. Hieronder volgen enkele tips om je kat te helpen bij het gebruik van de kattenbak.

Ten eerste, kies de juiste kattenbak. Er zijn verschillende soorten kattenbakken op de markt, waaronder open, gesloten en automatische kattenbakken. Het is belangrijk om er een te kiezen die bij de behoeften van jouw kat past. Overweeg de grootte, hoogte en het materiaal van de bak. Sommige katten geven de voorkeur aan een grotere of hogere kattenbak en sommige hebben liever een bepaald type vulmateriaal.

Ten tweede, kies de juiste locatie voor de kattenbak. Katten houden van privacy en rust wanneer ze de kattenbak gebruiken. Zorg er daarom voor dat de kattenbak op een rustige plek staat waar de kat gemakkelijk toegang toe heeft. Plaats de bak niet te dicht bij hun voedsel- of waterbakjes, aangezien katten liever niet hun behoeften doen in de buurt van hun eten of drinken.

Ten derde, maak de kattenbak regelmatig schoon. Katten houden van een schone omgeving en zullen de bak vermijden als deze te vuil is. Maak de kattenbak minstens één keer per dag schoon en vervang het vulmateriaal minstens één keer per week. Dit zal helpen om de kattenbak aantrekkelijker te maken voor je kat en zal helpen om eventuele geurtjes te verminderen.

Ten slotte, let op de signalen van je kat. Katten geven vaak signalen wanneer ze moeten plassen of poepen, zoals rondlopen, snuffelen of krabben. Als je deze signalen opmerkt, breng je je kat naar de kattenbak en moedig je hem aan om het te gebruiken. Als je kat de kattenbak niet gebruikt, is het belangrijk om kalm te blijven en geduld te hebben. Probeer je kat niet te straffen of te dwingen om de kattenbak te gebruiken, want dit kan leiden tot angst en ongewenst gedrag.

Met deze tips en wat geduld en consistentie, kun je je kat zindelijk maken en leren om de kattenbak te gebruiken. Onthoud dat elke kat anders is en dat sommige katten meer tijd en inspanning nodig hebben dan andere. Wees geduldig en blijf positief, en je zult merken dat je kat snel de gewenste gewoonte oppakt.

Afleren van krabben aan meubels: hoe je je kat kunt aanmoedigen om te krabben aan de juiste plekken

Katten hebben van nature de neiging om te krabben en hun nagels te scherpen. Dit is een belangrijk onderdeel van hun gedrag en dient verschillende doelen, zoals het markeren van hun territorium en het uitrekken van hun spieren. Helaas kan dit gedrag leiden tot beschadigde meubels en ongewenste krassen op muren en vloeren. Gelukkig kun je je kat leren om te krabben aan de juiste plekken, zoals een krabpaal, in plaats van aan je meubels.

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waarom je kat aan je meubels krabt. Katten doen dit omdat ze zich willen uitrekken en hun nagels willen scherpen, maar ook omdat ze hun geur willen achterlaten. Meubels zijn vaak geplaatst op strategische plekken in huis, zoals bij een raam of in de buurt van de voordeur. Door aan deze meubels te krabben, kan je kat zijn territorium markeren en zijn aanwezigheid kenbaar maken.

Om je kat te leren krabben aan de juiste plekken, moet je zorgen voor voldoende krabmogelijkheden in huis. Koop een krabpaal of meerdere krabpalen van verschillende formaten en plaats deze op verschillende plekken in huis. Zorg ervoor dat de krabpaal stevig staat en hoog genoeg is, zodat je kat zich helemaal kan uitstrekken tijdens het krabben. Je kunt ook gebruik maken van krabplanken die je aan de muur bevestigt.

Wanneer je kat begint te krabben aan een meubelstuk, leidt hem dan voorzichtig naar de krabpaal. Maak hierbij gebruik van de eerder genoemde positieve beloningen. Gebruik eventueel wat kattenkruid om de aandacht van je kat te trekken en hem te motiveren om aan de krabpaal te krabben. Als je kat begint te krabben aan de krabpaal, beloon hem dan direct met wat lekkers en complimentjes. Blijf dit herhalen totdat je kat de krabpaal associeert met krabben en niet langer aan je meubels krabt.

Het is belangrijk om geduld te hebben bij het afleren van krabben aan meubels. Het kan even duren voordat je kat de juiste plekken om te krabben heeft geïdentificeerd en aangeleerd. Blijf consistent en beloon je kat wanneer hij goed gedrag vertoont. Door geduldig en consistent te zijn, zul je uiteindelijk een huis hebben waarin je kat krabt aan de juiste plekken en je meubels gespaard blijven.

3. Ongewenst gedrag afleren

Agressie: hoe je je kat kunt helpen agressief gedrag te verminderen of te stoppen

Hoewel katten van nature onafhankelijke dieren zijn, kunnen ze soms agressief gedrag vertonen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals angst, territoriumdrift, verveling, pijn of stress. Als je kat agressief gedrag vertoont, is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is, zodat je gericht kunt werken aan het verminderen of stoppen van het gedrag.

Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om agressief gedrag bij katten te verminderen of te stoppen:

 1. Ga naar de dierenarts: Voordat je begint met trainen, is het belangrijk om uit te sluiten dat er een medische oorzaak is voor het agressieve gedrag. Laat je kat onderzoeken door een dierenarts en bespreek het gedrag van je kat.
 2. Bied een veilige omgeving: Zorg ervoor dat je kat zich veilig voelt in zijn omgeving. Geef hem een eigen plek waar hij zich kan terugtrekken en zorg voor voldoende speelgoed en krabpalen. Hierdoor kan hij zijn energie kwijt en zal hij minder snel gefrustreerd raken.
 3. Wees alert op de lichaamstaal van je kat: Katten geven vaak signalen af voordat ze agressief gedrag vertonen, zoals het optrekken van de staart of het plat leggen van de oren. Door alert te zijn op deze signalen, kun je het agressieve gedrag voor zijn.
 4. Gebruik positieve versterking: Straf je kat niet voor agressief gedrag, maar beloon hem juist wanneer hij zich goed gedraagt. Gebruik bijvoorbeeld lekkere snacks, aandacht of speeltjes om gewenst gedrag te stimuleren.
 5. Train stap voor stap: Begin met kleine stapjes en bouw langzaam op. Als je kat bijvoorbeeld agressief wordt wanneer hij wordt opgepakt, begin dan met het aanraken van zijn pootjes en beloon hem wanneer hij rustig blijft. Ga vervolgens steeds verder met het aanraken van zijn lichaam en til hem uiteindelijk op.
 6. Zoek professionele hulp: Als het agressieve gedrag van je kat niet verbetert, zoek dan professionele hulp. Een dierenarts of een gedragstherapeut kan je helpen om de oorzaak van het gedrag te achterhalen en een plan op te stellen om het gedrag te veranderen.

Agressief gedrag bij katten kan gevaarlijk zijn en het is belangrijk om dit serieus te nemen. Met geduld, consistentie en positieve versterking kun je je kat helpen om agressief gedrag te verminderen of te stoppen.

Vernietiging: hoe je je kat kunt ontmoedigen om dingen in huis te vernietigen

Katten staan erom bekend dat ze graag spelen en hun klauwen scherpen. Maar soms kan dit gedrag uit de hand lopen en kunnen ze dingen in huis vernielen, zoals meubels, gordijnen en tapijten. Het is belangrijk om je kat te trainen om dit ongewenste gedrag te verminderen of te stoppen. In dit hoofdstuk zullen we bespreken hoe je je kat kunt ontmoedigen om dingen in huis te vernietigen.

 1. Zorg voor voldoende speelgoed: Zorg ervoor dat je kat voldoende speelgoed heeft om mee te spelen. Dit kan helpen om de aandacht van je kat af te leiden van de meubels en andere dingen in huis. Zorg ervoor dat het speelgoed veilig is en geschikt is voor katten.
 2. Schaf krabpalen aan: Katten hebben een natuurlijke drang om te krabben en hun klauwen te scherpen. Door een krabpaal aan te schaffen, kan je kat zijn klauwen scherpen zonder je meubels of andere spullen in huis te vernielen. Zet de krabpaal op een plek waar je kat veel tijd doorbrengt.
 3. Geef je kat voldoende aandacht: Katten kunnen destructief gedrag vertonen als ze zich verveeld of genegeerd voelen. Geef je kat voldoende aandacht door regelmatig met hem te spelen en te knuffelen. Dit kan helpen om verveling en frustratie te voorkomen.
 4. Vermijd straffen: Het is belangrijk om je kat niet te straffen als hij iets vernielt. Dit kan ertoe leiden dat je kat angstig of gestrest wordt en het gedrag juist verergert. In plaats daarvan kun je je kat positief gedrag aanleren door hem te belonen als hij iets goeds doet.
 5. Maak ongewenste dingen onaantrekkelijk: Je kunt bepaalde dingen in huis minder aantrekkelijk maken voor je kat door er bijvoorbeeld dubbelzijdige tape op te plakken. Katten houden niet van plakkerige oppervlakken en zullen er minder snel aan krabben of aan snuffelen.

Miauwen: hoe je je kat kunt leren om minder te miauwen

Miauwen is een van de manieren waarop katten communiceren met hun eigenaars en andere katten. Het is een natuurlijk gedrag, maar soms kan het te veel worden en zelfs irritant. Dus, als je je kat wilt trainen om minder te miauwen, zijn hier een paar tips die je kunt proberen:

 1. Begrijp de oorzaak van het miauwen: Miauwen kan een teken zijn van honger, verveling, eenzaamheid, pijn of zelfs gewoon een manier om aandacht te vragen. Probeer te achterhalen waarom je kat miauwt en probeer die behoeften te vervullen.
 2. Geef je kat voldoende aandacht en speeltijd: Katten hebben veel aandacht en speeltijd nodig. Zorg ervoor dat je elke dag wat tijd met je kat doorbrengt om met hem te spelen en te knuffelen.
 3. Maak de omgeving van je kat interessanter: Zorg ervoor dat je kat genoeg speelgoed en krabpalen heeft om mee te spelen. Dit kan helpen om verveling te verminderen en het miauwen te verminderen.
 4. Negeer ongewenst miauwen: Als je kat miauwt om aandacht te vragen, negeer hem dan totdat hij stopt met miauwen. Als je hem aandacht geeft wanneer hij miauwt, beloon je hem voor het gedrag.
 5. Beloon gewenst gedrag: Als je kat niet miauwt wanneer je dat wilt, beloon hem dan met wat lekkers of aandacht. Zo leert hij dat gewenst gedrag wordt beloond.
 6. Overweeg om professionele hulp in te schakelen: Als je kat extreem veel miauwt en de bovenstaande tips niet lijken te werken, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen. Een dierenarts of gedragstherapeut kan je helpen om de onderliggende oorzaak van het miauwen te vinden en je kat te helpen het gedrag te veranderen.

4. Veelvoorkomende fouten bij het trainen van katten

Wat je niet moet doen bij het trainen van katten

Hoewel het belangrijk is om te weten wat je moet doen bij het trainen van katten, is het ook net zo belangrijk om te weten wat je niet moet doen. Hier zijn een paar veelvoorkomende fouten die mensen maken bij het trainen van hun katten:

 1. Schreeuwen of fysieke straffen: Het schreeuwen tegen je kat of fysieke straffen gebruiken zal niet effectief zijn bij het trainen van je kat en kan zelfs leiden tot angst en agressie.
 2. Geduld verliezen: Het trainen van katten vereist geduld en consistentie. Het kan lang duren voordat je kat het gewenste gedrag vertoont, dus verlies je geduld niet.
 3. Verwachten dat katten menselijk gedrag begrijpen: Katten hebben hun eigen taal en begrijpen niet altijd menselijk gedrag. Het is belangrijk om je verwachtingen realistisch te houden.
 4. Trainen zonder beloningen: Beloningen zijn een belangrijk onderdeel van het trainen van katten. Zonder beloningen zal je kat minder gemotiveerd zijn om het gewenste gedrag te vertonen.
 5. Te veel tegelijk willen: Probeer niet te veel gedragingen tegelijk te trainen. Begin met één gedrag tegelijk en zodra je kat het begrijpt en vertoont, kun je verdergaan met de volgende.

5. Veel gestelde vragen

In dit hoofdstuk beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over het trainen van katten.

Is het mogelijk om een oudere kat te trainen?

Ja, het is mogelijk om een oudere kat te trainen. Het kan langer duren dan bij een kitten, maar het is zeker de moeite waard om te proberen.

Wat als mijn kat niet reageert op de training?

Sommige katten hebben meer tijd en geduld nodig dan andere. Het is belangrijk om consistent te blijven en de training langzaam op te bouwen. Beloningen kunnen ook helpen om je kat te motiveren.

Is straffen een effectieve manier om ongewenst gedrag af te leren?

Nee, straffen kan averechts werken en angst bij je kat veroorzaken. Beloningen en positieve bekrachtiging werken beter om gewenst gedrag aan te moedigen.

Moet ik mijn kat fysiek straffen als ze iets verkeerds doen?

Nee, fysiek straffen is nooit een goede manier om ongewenst gedrag af te leren. Het kan leiden tot angst en agressie bij je kat.

Moet ik mijn kat altijd belonen met voedsel?

Nee, beloningen kunnen ook bestaan uit lof, knuffels of speeltijd. Het belangrijkste is dat de beloning positief is voor je kat.

Kan ik meerdere gedragingen tegelijkertijd trainen?

Ja, het is mogelijk om meerdere gedragingen tegelijkertijd te trainen. Zorg er wel voor dat je consequent blijft en elke gedraging apart traint.

Hoe lang duurt het voordat mijn kat getraind is?

De tijd die nodig is om je kat te trainen, hangt af van de kat en het gewenste gedrag. Sommige katten leren snel, terwijl andere meer tijd nodig hebben. Wees geduldig en consistent en beloon goed gedrag.

Hopelijk hebben deze antwoorden geholpen om enkele veelgestelde vragen over het trainen van katten te beantwoorden. Als je nog andere vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een dierenarts of een professionele kattentrainer.

Terug naar blog
 • Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp - Pawsource

  Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp

  Angst bij katten is een veelvoorkomend maar vaak over het hoofd gezien probleem. Het is niet altijd gemakkelijk om te herkennen of een kat angstig is, omdat katten van nature...

  Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp

  Angst bij katten is een veelvoorkomend maar vaak over het hoofd gezien probleem. Het is niet altijd gemakkelijk om te herkennen of een kat angstig is, omdat katten van nature...

 • Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids - Pawsource

  Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids

  Hartworm is een ernstige en potentieel dodelijke ziekte die voornamelijk honden treft, maar ook katten kan infecteren. Het wordt veroorzaakt door parasitaire wormen (Dirofilaria immitis) die via muggenbeten worden overgedragen....

  Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids

  Hartworm is een ernstige en potentieel dodelijke ziekte die voornamelijk honden treft, maar ook katten kan infecteren. Het wordt veroorzaakt door parasitaire wormen (Dirofilaria immitis) die via muggenbeten worden overgedragen....

 • Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en Preventie - Pawsource

  Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en ...

  Oormijt is een veelvoorkomende parasiet bij katten die voor veel ongemak en zelfs gezondheidsproblemen kan zorgen. Het is een klein, spinachtig organisme dat zich voedt met het oorsmeer en de...

  Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en ...

  Oormijt is een veelvoorkomende parasiet bij katten die voor veel ongemak en zelfs gezondheidsproblemen kan zorgen. Het is een klein, spinachtig organisme dat zich voedt met het oorsmeer en de...

1 van 3