Giftige planten voor katten: Een gids voor verantwoord huis en tuindecor - Pawsource

Giftige planten voor katten: Een gids voor verantwoord huis en tuindecor

1. Inleiding

Waarom het belangrijk is om te weten welke planten giftig zijn voor katten

Welkom lieve kattenliefhebbers! We weten allemaal dat onze pluizige vrienden soms meer van onze planten houden dan wij zelf. En hoewel het aandoenlijk is om te zien hoe ze een beetje aan onze groene vrienden knabbelen, is het helaas niet altijd even veilig. Daarom zijn we hier om jullie te helpen met onze gids voor verantwoord huis- en tuindecor. Want laten we eerlijk zijn, niets is beter dan een combinatie van veilige planten en gelukkige katten! Dus pak je kopje thee, nestel je op de bank en geniet van onze tips om ervoor te zorgen dat jij en je harige huisgenoot samen kunnen genieten van een groene en veilige omgeving.

2. Giftige planten voor katten binnenshuis

Lijst van giftige planten voor katten die vaak binnenshuis worden gehouden

Veel katten houden van het verkennen van hun omgeving, inclusief het knabbelen aan planten. Dit kan echter gevaarlijk zijn als de planten giftig zijn voor katten. Hieronder vind je een lijst van giftige planten die vaak binnenshuis worden gehouden:

 1. Dieffenbachia: Zoals we eerder in het overzicht al hebben genoemd, is deze prachtige kamerplant giftig voor katten en kan leiden tot pijn en zwelling in de mond, en zelfs ademhalingsproblemen veroorzaken.
 2. Lelies: Lelies zijn prachtige bloemen, maar zijn zeer giftig voor katten. Zelfs een kleine hoeveelheid kan leiden tot nierfalen.
 3. Philodendrons: Philodendrons zijn zeer populaire kamerplanten, maar zijn ook giftig voor katten. De giftige stoffen in de plant kunnen leiden tot verstoring van de spijsvertering en irritatie van de mond van katten.
 4. Spathiphyllum: Ook wel bekend als de lepelplant, is deze kamerplant giftig voor katten en kan leiden tot irritatie van de mond, braken en moeilijkheden met slikken.
 5. Poinsettia: Poinsettia's zijn populaire kerstplanten, maar zijn giftig voor katten. De plant kan leiden tot braken, diarree en huidirritatie bij katten.
 6. Cyclamen: Deze mooie planten zijn ook giftig voor katten. Ze kunnen leiden tot braken, diarree en zelfs hartproblemen.
 7. Aloë Vera: Hoewel deze plant vaak wordt gebruikt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen, is hij giftig voor katten. De gel in de plant kan leiden tot braken, diarree en buikpijn bij katten.

Als je een van deze planten in huis hebt, is het belangrijk om deze buiten het bereik van je kat te houden. Het is ook een goed idee om alternatieve, veilige planten te overwegen voor in huis, zoals kattenkruid of venkel. Zo kun je je huis decoreren met planten zonder je zorgen te hoeven maken over de veiligheid van je kat.

Tips voor het veilig houden van planten in huis met katten

Hier zijn enkele tips om planten veilig te houden in huis met katten:

 1. Kies veilige planten: Kies planten die niet giftig zijn voor katten. Er zijn tal van mooie planten die veilig zijn voor katten, zoals kattenkruid en viooltjes.
 2. Maak gebruik van hoog geplaatste planken: Plaats planten op hoge planken of op een hoge standaard, buiten het bereik van katten. Dit is vooral belangrijk als je katten hebt die graag klimmen en springen.
 3. Maak gebruik van afdekkingen: Als je niet in staat bent om planten op een hogere locatie te plaatsen, overweeg dan om ze af te dekken met een kooi of net. Dit zorgt ervoor dat je katten niet bij de planten kunnen komen.
 4. Spuit planten met een onaangename geur: Katten zijn niet dol op bepaalde geuren, zoals citroen of eucalyptus. Door planten met deze geuren te besproeien, kan je je katten afschrikken om eraan te knabbelen.
 5. Bied alternatieven: Geef je kat kattenkruid of kattengras om aan te knabbelen. Dit is niet alleen veilig voor je kat, maar kan ook helpen om hun spijsvertering te verbeteren.
 6. Let op gedrag: Let op het gedrag van je katten en wees waakzaam als je nieuwe planten in huis hebt. Als je merkt dat je kat zich op een bepaalde plant richt, is het belangrijk om deze te verwijderen en te vervangen door een veilig alternatief.

Het veilig houden van planten in huis met katten vereist enige voorzorgsmaatregelen, maar het is zeker de moeite waard. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je huis veilig blijft voor je kat zonder afstand te doen van prachtige planten.

3. Giftige planten voor katten buitenshuis

Lijst van giftige planten voor katten die vaak in de tuin voorkomen

Hier is een lijst van giftige planten voor katten die vaak in de tuin voorkomen:

 1. Lelies: Lelies zijn giftig voor katten en kunnen ernstige nierproblemen veroorzaken. Het is belangrijk om deze planten te vermijden als je katten hebt die graag in de tuin rondlopen.
 2. Azalea's en rododendrons: Deze planten zijn ook giftig voor katten en kunnen leiden tot braken, diarree, en in ernstige gevallen zelfs hartproblemen.
 3. Hyacinten: Hyacinten bevatten een toxine dat kan leiden tot braken, diarree, en in sommige gevallen zelfs tremoren.
 4. Narcissen: Narcissen bevatten een toxine dat de spijsvertering van katten kan verstoren. In ernstige gevallen kan het leiden tot spiertrillingen en convulsies.
 5. Sieruien: Sieruien kunnen leiden tot braken, diarree en maagpijn bij katten.
 6. Klimop: Klimop is niet alleen giftig voor katten, maar kan ook leiden tot huidirritatie. Vermijd deze planten als je katten hebt die graag klimmen.
 7. Oleander: Oleander is zeer giftig voor katten en kan leiden tot hartproblemen, diarree, braken en in ernstige gevallen zelfs de dood.
 8. Lelietjes-van-dalen: Lelietjes-van-dalen bevatten een toxine dat kan leiden tot braken, diarree en in ernstige gevallen zelfs hartritmestoornissen.

Tips voor het veilig houden van planten in de tuin met katten

Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je kat en je planten veilig kunnen samenleven:

 • Houd je kat in de gaten: Katten zijn nieuwsgierige dieren die graag op onderzoek uitgaan. Houd je kat in de gaten als ze in de tuin zijn en vermijd dat ze planten eten of erop kauwen. Als je een plant ziet die al is beschadigd, verwijder deze dan meteen om het risico te verminderen.
 • Maak gebruik van barrières: Barrières zijn een eenvoudige en effectieve manier om je planten te beschermen tegen je kat. Je kan bijvoorbeeld een hek of een afrastering plaatsen om je kat uit bepaalde gebieden te houden.
 • Gebruik afweermiddelen: Er zijn verschillende afweermiddelen op de markt die veilig zijn voor katten en planten. Je kan bijvoorbeeld een spray gebruiken die een geur afgeeft waar katten van weglopen.
 • Maak gebruik van plantenbakken: Plantenbakken zijn een geweldige manier om planten te beschermen tegen katten. Plaats je planten in hoge plantenbakken waar je kat niet bij kan.
 • Overweeg kattenveilige planten: Er zijn verschillende planten die veilig zijn voor katten. Overweeg om deze planten in je tuin te planten in plaats van de giftige planten.
 • Plaats een kattenkruid: Als je wilt voorkomen dat je kat op je andere planten kauwt, overweeg dan om een kattenkruid te planten. Kattenkruid is veilig voor katten en trekt ze aan, waardoor ze minder geneigd zijn om aan andere planten te knabbelen.

4. Symptomen van vergiftiging bij katten

Hoe herken je dat je kat vergiftigd is

Het is belangrijk om te weten hoe je kan herkennen of je kat vergiftigd is, zodat je snel kan handelen in geval van nood. Hier zijn enkele veel voorkomende tekenen van vergiftiging bij katten:

 1. Braken en diarree: Een van de eerste tekenen van vergiftiging bij katten is braken en diarree. Dit kan optreden binnen enkele uren na blootstelling aan de giftige plant.
 2. Verlies van eetlust: Katten die vergiftigd zijn, hebben vaak geen zin om te eten. Ze kunnen ook lethargisch of sloom lijken.
 3. Abnormaal gedrag: Katten die vergiftigd zijn, kunnen ook verward of agressief gedrag vertonen. Ze kunnen bijvoorbeeld angstig of geïrriteerd zijn.
 4. Ademhalingsproblemen: Sommige giftige planten kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken bij katten. Als je merkt dat je kat moeite heeft met ademhalen, zoek dan onmiddellijk medische hulp.
 5. Veranderingen in hartslag en lichaamstemperatuur: Giftige planten kunnen ook leiden tot veranderingen in de hartslag en lichaamstemperatuur van je kat. Het is belangrijk om deze signalen te herkennen en onmiddellijk hulp te zoeken als ze optreden.

Wat te doen als je vermoedt dat je kat vergiftigd is

Het is belangrijk om snel te handelen als je vermoedt dat je kat vergiftigd is. De eerste stap is om te bepalen welke plant of stof mogelijk de oorzaak kan zijn. Als het gaat om een plant, probeer dan een monster van de plant te verzamelen en neem dit mee naar de dierenarts. Als je niet zeker weet welke plant het is, maak dan een foto of beschrijf de plant zo goed mogelijk.

Bel onmiddellijk je dierenarts en leg de situatie uit. Probeer kalm te blijven, zodat je duidelijk kunt communiceren wat er aan de hand is. In sommige gevallen kan het nodig zijn om je kat naar de dierenarts te brengen voor een medische behandeling, zoals het toedienen van actieve kool of andere medicijnen om het gif te absorberen en de kat te helpen herstellen.

Het is belangrijk om te onthouden dat snel handelen het verschil kan maken bij vergiftiging van katten. Zorg er dus voor dat je de nodige informatie bij de hand hebt en weet wat je moet doen in geval van een noodsituatie. Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen en onmiddellijk een dierenarts te raadplegen als je vermoedt dat je kat vergiftigd is.

5. Veelgestelde vragen

Zijn alle planten giftig voor katten?

Nee, niet alle planten zijn giftig voor katten. Er zijn veel planten die veilig zijn voor katten en zelfs een positieve invloed op hun gezondheid kunnen hebben. Het is belangrijk om te weten welke planten giftig zijn voor katten en deze buiten hun bereik te houden.

Wat zijn de symptomen van vergiftiging bij katten?

Symptomen van vergiftiging bij katten zijn onder meer braken, diarree, verlies van eetlust, lethargie, ademhalingsmoeilijkheden en stuipen. Als u vermoedt dat uw kat vergiftigd is, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen.

Kan ik mijn katten binnen houden om te voorkomen dat ze giftige planten eten?

Hoewel binnenshuis katten houden een goede manier kan zijn om hun blootstelling aan giftige planten te verminderen, is het geen garantie dat ze nooit aan giftige planten worden blootgesteld. Het is nog steeds belangrijk om alle giftige planten buiten hun bereik te houden.

Wat moet ik doen als mijn kat vergiftigd is?

Als u vermoedt dat uw kat vergiftigd is, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Probeer indien mogelijk te achterhalen welke stof de vergiftiging heeft veroorzaakt, zodat de dierenarts de juiste behandeling kan geven.

Kan ik een plant veilig maken voor katten door de giftige delen te verwijderen?

Nee, het verwijderen van de giftige delen van een plant maakt deze niet automatisch veilig voor katten. Bovendien kunnen sommige planten, zelfs als ze niet giftig zijn, nog steeds schadelijk zijn als katten ze opeten. Het is het beste om alle potentiële bedreigingen voor katten volledig uit hun bereik te houden.

Terug naar blog
 • Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp - Pawsource

  Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp

  Angst bij katten is een veelvoorkomend maar vaak over het hoofd gezien probleem. Het is niet altijd gemakkelijk om te herkennen of een kat angstig is, omdat katten van nature...

  Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp

  Angst bij katten is een veelvoorkomend maar vaak over het hoofd gezien probleem. Het is niet altijd gemakkelijk om te herkennen of een kat angstig is, omdat katten van nature...

 • Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids - Pawsource

  Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids

  Hartworm is een ernstige en potentieel dodelijke ziekte die voornamelijk honden treft, maar ook katten kan infecteren. Het wordt veroorzaakt door parasitaire wormen (Dirofilaria immitis) die via muggenbeten worden overgedragen....

  Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids

  Hartworm is een ernstige en potentieel dodelijke ziekte die voornamelijk honden treft, maar ook katten kan infecteren. Het wordt veroorzaakt door parasitaire wormen (Dirofilaria immitis) die via muggenbeten worden overgedragen....

 • Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en Preventie - Pawsource

  Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en ...

  Oormijt is een veelvoorkomende parasiet bij katten die voor veel ongemak en zelfs gezondheidsproblemen kan zorgen. Het is een klein, spinachtig organisme dat zich voedt met het oorsmeer en de...

  Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en ...

  Oormijt is een veelvoorkomende parasiet bij katten die voor veel ongemak en zelfs gezondheidsproblemen kan zorgen. Het is een klein, spinachtig organisme dat zich voedt met het oorsmeer en de...

1 van 3