Een complete checklist voor het opvangen van een kitten - Pawsource

Een complete checklist voor het opvangen van een kitten

1. Inleiding

Waarom een kitten opvangen

Welkom bij de complete checklist voor het opvangen van een kitten! Het is een spannend avontuur om een nieuw klein vriendje in huis te halen. Een klein poesje met knipperende oogjes en zachte vacht, wat wil je nog meer? Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en te weten wat er allemaal bij komt kijken bij het opvangen van een kitten. Maar geen zorgen, dit is niet zo ingrijpend als het lijkt!

Met deze checklist zullen we je door het hele proces loodsen en je de juiste richting geven. Dankzij deze handige tips en trucs zal je nieuwe kitten zich snel thuis voelen en zullen jullie samen talloze avonturen beleven. Klaar om te beginnen met het opvangen van je nieuwe poesje? Laten we dan snel aan de slag gaan!

Belangrijke overwegingen bij het opvangen van een kitten

Voordat je besluit om een kitten op te vangen, is het belangrijk om een aantal zaken te overwegen. Een kitten vergt verantwoordelijkheid en aandacht, dus het is belangrijk om er zeker van te zijn dat je deze verantwoordelijkheid aankan. Hieronder bespreken we een aantal belangrijke overwegingen bij het opvangen van een kitten.

Tijd: Een kitten vergt veel tijd en aandacht, vooral in de eerste paar maanden. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat je de tijd en energie hebt om je kitten te verzorgen en te socialiseren.

Kosten: Het opvangen van een kitten vergt ook financiële verantwoordelijkheid. De kosten voor voedsel, verblijf, gezondheidszorg en speelgoed kunnen snel oplopen. Zorg ervoor dat je deze kosten kunt dragen voordat je besluit om een kitten op te vangen.

Ruimte: Een kitten heeft ruimte nodig om te spelen en rond te rennen. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt voor je kitten om te bewegen en te ontspannen.

Andere huisdieren: Als je al andere huisdieren hebt, is het belangrijk om te overwegen hoe ze zullen reageren op het nieuwe kitten. Sommige huisdieren kunnen jaloers zijn of zich bedreigd voelen, dus het is belangrijk om hen voor te bereiden op de komst van een nieuw huisgenoot.

Lees voor meer info: Hoe je een kat socialiseert en gewenning aan andere huisdieren geeft

Inzet: Het opvangen van een kitten vergt een grote inzet en verantwoordelijkheid. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat je bereid bent om deze verantwoordelijkheid op te nemen en het kitten te verzorgen en op te voeden.

2. Verzorging

Voeding

Een gezonde voeding is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van een kitten. Het is belangrijk om te weten wat je kitten nodig heeft en welk voedsel het beste bij hem past. Hieronder bespreken we de verschillende soorten voedsel en de hoeveelheid die je kitten nodig heeft.

Kattenvoer: Het meest geschikte voedsel voor een kitten is speciaal kittenvoer. Dit voedsel bevat de juiste hoeveelheid eiwitten, vetten en voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van je kitten. Je kunt kittenvoer kopen bij een dierenwinkel of dierenarts.

Hoeveelheid voedsel: Hoeveel voedsel een kitten nodig heeft, is afhankelijk van zijn leeftijd, grootte en activiteitsniveau. Gemiddeld heeft een kitten ongeveer drie maaltijden per dag nodig. Raadpleeg je dierenarts voor advies over hoeveel voedsel je kitten nodig heeft.

Drinkwater: Naast voedsel, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kitten voldoende drinkwater heeft. Zorg voor een schoon waterbakje en ververs het water regelmatig.

Snacks: Kittens houden van snacks, maar let erop dat je geen teveel geeft. Snacks kunnen de maaltijden vervangen en leiden tot overgewicht. Geef liever een kleine hoeveelheid speciaal kittenvoer als snack.

Bijvoeding: Als je kitten borstvoeding heeft gehad, is het belangrijk om hem geleidelijk over te schakelen op kittenvoer. Raadpleeg je dierenarts voor advies over hoe je dit op de beste manier kunt doen.

Lees voor meer info: De beste voeding voor een gezonde kat: Een uitgebreide gids

Hygiëne

Hygiëne is van groot belang voor de gezondheid en het welzijn van je kitten. Hieronder bespreken we enkele elementen van hygiëne die je in overweging moet nemen bij het opvangen van een kitten.

Voeding: Zorg voor schone en hygiënische voedsel- en drinkbakken voor je kitten. Ververs het water regelmatig en vervang het voer op tijd.

Wasbare kussens: Het is aan te raden om wasbare kussens en dekens te gebruiken in plaats van niet-wasbare materialen. Hierdoor kun je deze regelmatig schoonmaken en vervangen, wat bevorderlijk is voor de hygiëne.

Kattenbakken: Kattenbakken en het omringende gebied moeten regelmatig schoongemaakt worden. Gebruik een speciaal reinigingsmiddel voor kattenbakken om de geur te verwijderen.

Lees hier over zelfreinigende kattenbakken: De voordelen van een zelfreinigende kattenbak en hoe je er een kiest

Borstelen en verzorgen: Borstel je kitten regelmatig om losse haren te verwijderen en om de vacht gezond en hygiënisch te houden. Zorg ook voor regelmatige verzorging van de oren, tanden en nagels van je kitten.

3. Spelen en socialisatie

Spelen

Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling en het welzijn van je kitten. Het is daarom verstandig om vooraf goed na te denken over de speelmogelijkheden die je aanbiedt voor je nieuwe huisgenoot. Hieronder bespreken we enkele aanbevelingen voor spelen en speelgoed.

Speelgoed: Er zijn veel verschillende soorten speelgoed beschikbaar voor kittens. Kies speelgoed dat geschikt is voor hun leeftijd en grootte en zorg ervoor dat het veilig is. Sommige voorbeelden van geschikt speelgoed zijn pluche knuffels, verenstokken, balletjes en krabpalen.

Interactief speelgoed: Kittens vinden het leuk om samen te spelen. Overweeg het aanschaffen van interactief speelgoed zoals spelletjes die ze samen kunnen spelen of speelgoed dat beweegt en hen uitdaagt.

Variëteit: Zorg ervoor dat je kitten verschillende soorten speelgoed heeft zodat hij niet snel verveeld raakt. Wissel speelgoed af en voeg regelmatig nieuwe items toe om de interesse van je kitten te behouden.

Veiligheid: Controleer regelmatig het speelgoed en verwijder beschadigd speelgoed of onderdelen die los kunnen raken. Houd het speelgoed uit de buurt van kabels en andere gevaren die voor je kitten schadelijk kunnen zijn.

Door het aanbieden van afwisselend en veilig speelgoed, kun je ervoor zorgen dat je kitten gezond en actief blijft en zich op zijn gemak voelt in zijn nieuwe omgeving. Het is belangrijk om regelmatig naar het spelgedrag van je kitten te kijken en te evalueren of aanpassingen nodig zijn.

Kijk op onze webshop voor een breed assortiment aan katten speelgoed

Socialisatie

Socialisatie is het proces waarbij een kitten vertrouwd raakt met andere dieren, mensen en verschillende situaties. Het is belangrijk om te beginnen met de socialisatie van een kitten op een jonge leeftijd zodat ze zich op hun gemak voelen en zich kunnen aanpassen aan verschillende situaties. Hieronder bespreken we enkele aanbevelingen voor socialisatie.

Andere dieren: Als je al andere huisdieren hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de introductie tussen hen soepel verloopt. Houd de eerste ontmoetingen kort en supervisie de interacties nauwkeurig.

Mensen: Het is belangrijk om je kitten vertrouwd te laten raken met verschillende soorten mensen, zoals kinderen en oudere mensen. Laat hen ook kennismaken met verschillende situaties, zoals het reizen in een auto of het bezoeken van een dierenarts.

Geluiden: Kittens kunnen angstig reageren op onbekende geluiden. Zorg ervoor dat ze vertrouwd raken met alledaagse geluiden zoals het geluid van een stofzuiger of een deurbel.

Behandeling: Leer je kitten dat behandelingen, zoals het uitstrijken van de vacht en het uitrekken van de klauwen, niet eng hoeven te zijn. Dit kun je doen door hen vertrouwd te maken met aanrakingen en behandelingen op een jonge leeftijd.

Door je kitten op een jonge leeftijd te laten socialiseren, kun je ervoor zorgen dat ze zich op hun gemak voelen en zich gemakkelijker kunnen aanpassen aan nieuwe situaties en omgevingen. Het is belangrijk om regelmatig te evalueren hoe je kitten reageert op nieuwe situaties en te werken aan verdere socialisatie waar nodig.

4. Training en opvoeding

Toilet training

Een van de belangrijkste taken bij het opvangen van een kitten is het toilet trainen. Hoewel kittens van nature geneigd zijn om hun toiletten schoon te houden, is het toch belangrijk om ze op een aangepaste plaats te leren plassen en poepen. Hieronder vind je een aantal tips om je kitten te helpen bij het toilet trainen.

 • Bepaal een specifieke plaats voor het kitten om te plassen en te poepen. Dit kan een kattenbak zijn of een specifieke hoek in huis.
 • Houd de bak schoon. Verwijder regelmatig de ontlasting en vervang het kattenbakvulling.
 • Beloon je kitten na elke succesvolle toiletbeurt met aandacht, knuffels en lekkers.
 • Laat je kitten niet te lang zonder toezicht, zodat je direct kunt zien wanneer hij of zij aan het plassen of poepen is.
 • Wanneer je kitten buiten de bak plast of poept, negeer hem of haar dan niet, maar leg het op een zachte manier uit dat dit niet de juiste plaats is om te doen.
 • Wees geduldig. Toilet training kan soms enige tijd duren, dus wees geduldig en volhardend.

Met deze tips in gedachten, zal je in staat zijn om je kitten succesvol te toilet trainen. Het is belangrijk om te realiseren dat elk kitten uniek is en sommige kittens sneller toilet getraind kunnen worden dan andere. Wees geduldig en geef je kitten de tijd die hij of zij nodig heeft om het te leren.

Belonen en straffen

Een kitten opvoeden is een belangrijk onderdeel van het opvangproces en belonen en straffen zijn daarbij twee cruciale aspecten. Het is belangrijk om te weten hoe je deze effectief kunt toepassen, zodat je je kitten op een positieve en liefdevolle manier kunt opvoeden.

Belonen is een geweldige manier om positieve gedragspatronen aan te moedigen bij je kitten. Als je kitten bijvoorbeeld op de juiste plek gaat plassen, kun je het belonen met een traktatie of aandacht. Dit zal het kitten aanmoedigen om het juiste gedrag te blijven vertonen. Belonen moet echter altijd met mate worden toegepast, zodat het kitten niet te verwend wordt en zijn motivatie om juist te handelen verliest.

Straffen kan nodig zijn als je kitten ongewenst gedrag vertoont, zoals bijvoorbeeld bijten of krabben. Het is belangrijk om te weten dat straffen nooit fysiek mag zijn, zoals het slaan of schoppen van het kitten. Dit kan namelijk traumatische gevolgen hebben voor het kitten en de band tussen jou en het kitten schaden. In plaats daarvan is het beter om het kitten te negeren of een storend geluid te maken om het gedrag te onderbreken.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat kittens nog jong zijn en dat het tijd kost om ze op te voeden en aan te leren. Belonen en straffen moeten daarom met geduld en begrip worden toegepast, zodat je kitten zich veilig en geaccepteerd voelt.

5. Veiligheid

Verkeer

Het opvoeden van een kitten betekent ook hen op te voeden aan de omgeving waarin ze zich bevinden, inclusief het verkeer. Dit is belangrijk om te zorgen voor hun veiligheid en welzijn, vooral als ze later naar buiten gaan.

Om hen voor te bereiden op het verkeer, kun je hen laten wennen aan geluiden en bewegingen van auto's, fietsen en andere voertuigen. Je kunt dit doen door hen te laten spelen met speelgoed dat geluiden maakt die vergelijkbaar zijn met het verkeer, zoals autobanden of blikken.

Het is ook belangrijk om hen op te voeden om niet naar buiten te gaan zonder toezicht. Als je kitten eenmaal naar buiten gaat, is het belangrijk om hen in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat ze niet in contact komen met het verkeer. Het is ook verstandig om een identificatie-etiket met hun naam, jouw telefoonnummer en eventuele medische informatie aan hun halsband te bevestigen.

Giftige stoffen

Als nieuwe kitten eigenaar is het belangrijk om te weten welke stoffen giftig zijn voor jouw nieuwe huisgenoot. Kittens zijn nieuwsgierig en houden van alles proeven, daarom is het van groot belang om hen te beschermen tegen giftige stoffen die zij kunnen tegenkomen in huis. Hieronder vindt u een aantal stoffen waar u op moet letten.

 • Planten: Veel planten, zoals lelies en sommige soorten ficus, kunnen giftig zijn voor katten. Het is verstandig om te checken of de planten in uw huis giftig zijn voor katten voordat u ze in huis haalt.
 • Chemische reinigingsmiddelen: Chemische reinigingsmiddelen kunnen giftig zijn voor katten als ze ermee in aanraking komen. Het is verstandig om deze producten op een veilige plek op te bergen en om te zorgen dat uw kitten er niet bij kan komen.
 • Medicijnen: Sommige medicijnen zijn giftig voor katten, dus het is belangrijk om ze op een veilige plaats op te bergen en te voorkomen dat uw kitten erbij kan.
 • Schoonmaakproducten voor huisdieren: Sommige schoonmaakproducten voor huisdieren kunnen giftig zijn voor katten, dus het is verstandig om deze producten goed te lezen voordat u ze gebruikt.

Het is belangrijk om te weten welke stoffen giftig zijn voor katten en om deze stoffen op een veilige plaats op te bergen om uw kitten te beschermen. Als u vermoedt dat uw kitten in aanraking is geweest met een giftige stof, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts.

6. Veelgestelde vragen

Welkom bij het laatste hoofdstuk van onze complete checklist voor het opvangen van een kitten. Hier beantwoorden we enkele veelgestelde vragen die opkomen bij het opvangen van een kitten. We hopen dat deze antwoorden nuttig zijn en dat ze je helpen om een soepel en leuk proces te hebben bij het opvangen van je nieuwe kat.

Hoe weet ik of ik een kitten moet adopteren of kopen?

Het hangt af van persoonlijke voorkeur en verantwoordelijkheid. Adopteren is meestal goedkoper en helpt bij het redden van een dier in nood, terwijl het kopen van een kitten van een fokker misschien iets meer controle geeft over de gezondheid en het ras van de kat.

Hoe vaak moet ik een kitten voeden?

Een kitten moet ongeveer 4-6 maal per dag gevoerd worden, dit verandert naarmate het kitten ouder wordt. Het is belangrijk om te overleggen met je dierenarts over hoe vaak en wat het beste is voor jouw kitten.

Hoeveel tijd moet ik aan mijn kitten besteden?

Er is geen specifiek aantal uren dat je aan je kitten moet besteden, maar hoe meer tijd je aan hem besteedt, hoe sterker je band met hem zal worden. Zorg ervoor dat je elke dag tijd besteedt aan spelen, aaien en knuffelen.

Hoe kan ik mijn kitten beter laten wennen aan mijn huis?

Geef je kitten tijd om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving en maak het hem comfortabel met speelgoed, bedden en krabpalen. Het is ook belangrijk om hem niet te overspoelen met aandacht en hem de tijd te geven om op eigen tempo te ontdekken en te verkennen.

Terug naar blog
 • Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp - Pawsource

  Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp

  Angst bij katten is een veelvoorkomend maar vaak over het hoofd gezien probleem. Het is niet altijd gemakkelijk om te herkennen of een kat angstig is, omdat katten van nature...

  Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp

  Angst bij katten is een veelvoorkomend maar vaak over het hoofd gezien probleem. Het is niet altijd gemakkelijk om te herkennen of een kat angstig is, omdat katten van nature...

 • Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids - Pawsource

  Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids

  Hartworm is een ernstige en potentieel dodelijke ziekte die voornamelijk honden treft, maar ook katten kan infecteren. Het wordt veroorzaakt door parasitaire wormen (Dirofilaria immitis) die via muggenbeten worden overgedragen....

  Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids

  Hartworm is een ernstige en potentieel dodelijke ziekte die voornamelijk honden treft, maar ook katten kan infecteren. Het wordt veroorzaakt door parasitaire wormen (Dirofilaria immitis) die via muggenbeten worden overgedragen....

 • Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en Preventie - Pawsource

  Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en ...

  Oormijt is een veelvoorkomende parasiet bij katten die voor veel ongemak en zelfs gezondheidsproblemen kan zorgen. Het is een klein, spinachtig organisme dat zich voedt met het oorsmeer en de...

  Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en ...

  Oormijt is een veelvoorkomende parasiet bij katten die voor veel ongemak en zelfs gezondheidsproblemen kan zorgen. Het is een klein, spinachtig organisme dat zich voedt met het oorsmeer en de...

1 van 3