De Top 5 Grootste huiskatten Ter Wereld - Pawsource

De Top 5 Grootste huiskatten Ter Wereld

Waarom zijn grote huiskatten zo populair?

Grote katten hebben altijd al een bepaalde fascinatie opgewekt bij mensen. Het imposante formaat en het stoere uiterlijk maken ze tot een indrukwekkend en majestueus dier om te zien. Maar waarom zijn grote huiskatten, in het bijzonder, zo populair geworden?

Een reden kan zijn dat grote katten een imposante uitstraling hebben. Hun grote lichaam en krachtige bouw zorgen ervoor dat ze veel indruk maken en een gevoel van veiligheid geven. Dit kan bijvoorbeeld voor gezinnen met kinderen een geruststellend idee zijn.

Daarnaast hebben veel grote kattenrassen een zachtaardig karakter en zijn ze erg sociaal. Ze zijn vaak erg knuffelbaar en vinden het heerlijk om bij hun eigenaar te zijn. Dit maakt ze tot ideale gezelschapsdieren en zeer geliefd bij families.

Een andere reden kan zijn dat grote kattenrassen vaak goed te trainen zijn. Ze zijn intelligent en leren snel, waardoor ze vaak goed te trainen zijn om trucjes te doen of bepaalde gedragspatronen aan te leren. Dit kan voor sommige eigenaren een extra motivatie zijn om voor een grote huiskat te kiezen.

Tot slot worden grote huiskatten steeds populairder door de groeiende populariteit van katten in het algemeen. Steeds meer mensen kiezen voor een kat als huisdier, en de interesse in grote kattenrassen is daarbij niet achtergebleven.

Al met al zijn er genoeg redenen te bedenken waarom grote huiskatten zo populair zijn. Of je nu gaat voor een indrukwekkende Siberische kat, een sociale Maine Coon of een knuffelige Ragdoll, een grote huiskat kan een fantastische aanvulling zijn op je gezin en je leven.

1. #5 - De Siberische Kat

Kenmerken van de Siberische kat

De Siberische kat is een groot kattenras dat zijn oorsprong vindt in Rusland. Dit ras staat bekend om zijn dikke, pluizige vacht en zijn imposante postuur. Hieronder vind je enkele kenmerken van de Siberische kat:

 1. Grootte: De Siberische kat is een groot kattenras en kan wel tot 10 kilo wegen. Ook heeft hij een gespierd en sterk lichaam.
 2. Vacht: De vacht van de Siberische kat is lang en dicht, met een zachte ondervacht en een waterafstotende bovenlaag. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder rood, wit, zwart en blauw.
 3. Gezicht: De Siberische kat heeft een brede, ronde kop met grote ogen en grote oren die iets naar voren zijn geplaatst.
 4. Karakter: De Siberische kat is over het algemeen een vriendelijke en sociale kat. Hij staat bekend om zijn aanhankelijke karakter en hecht zich sterk aan zijn eigenaar.

Geschiedenis en oorsprong van de Siberische kat

De Siberische kat is al eeuwenlang een geliefd kattenras in Rusland. Het ras komt oorspronkelijk uit Siberië en werd gefokt door boeren om hen te helpen bij het vangen van muizen en andere kleine dieren. Het is dan ook een uitstekende jager.

In de jaren zestig van de vorige eeuw werd het ras geëxporteerd naar de Verenigde Staten en Europa, waar het snel populair werd. Inmiddels is de Siberische kat een bekend en geliefd kattenras over de hele wereld.

Verzorging van de Siberische kat

Vanwege zijn dikke vacht heeft de Siberische kat veel verzorging nodig. Het is belangrijk om de vacht regelmatig te borstelen en te kammen, om klitten en knopen te voorkomen. Ook moet de vacht worden gewassen en gedroogd wanneer dat nodig is.

Daarnaast is het belangrijk om de nagels van de Siberische kat regelmatig te knippen en zijn tanden schoon te houden. Een goede voeding is daarbij essentieel.

Tot slot is het belangrijk om de Siberische kat voldoende beweging en mentale stimulatie te geven. Dit ras is erg intelligent en heeft behoefte aan uitdaging en afwisseling. Speeltjes en krabpalen kunnen daarbij helpen.

2. #4 - De Savannah

Kenmerken van de Savannah

De Savannah is een relatief nieuw kattenras dat is ontstaan uit een kruising tussen een serval, een wilde kat uit Afrika, en een huiskat. Hieronder vind je enkele kenmerken van de Savannah:

 1. Grootte: De Savannah is een groot kattenras en kan wel tot 12 kilo wegen. Ook heeft hij een lang en gespierd lichaam met lange poten.
 2. Vacht: De vacht van de Savannah kan verschillende kleuren hebben, waaronder bruin, zilver en goud. Hij heeft een korte vacht met zwarte stippen of strepen die lijken op die van een luipaard.
 3. Gezicht: De Savannah heeft een lange neus en grote oren die hoog op zijn hoofd staan.
 4. Karakter: De Savannah is een actieve, speelse en nieuwsgierige kat. Hij is erg intelligent en leert snel. Hij hecht zich sterk aan zijn eigenaar en kan goed overweg met andere huisdieren.

Geschiedenis en oorsprong van de Savannah

De Savannah is ontstaan uit een kruising tussen een serval en een huiskat in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het ras werd ontwikkeld door een fokker genaamd Judee Frank, die op zoek was naar een kat met de wilde uitstraling van de serval, maar met het vriendelijke en aanhankelijke karakter van de huiskat.

Inmiddels is de Savannah erkend als kattenras en wordt hij wereldwijd gefokt en gehouden als huisdier.

Verzorging van de Savannah

De Savannah heeft weinig verzorging nodig vanwege zijn korte vacht. Het is voldoende om de vacht af en toe te borstelen en te kammen om losse haren te verwijderen. Daarnaast moeten de nagels van de Savannah regelmatig worden geknipt en zijn tanden worden schoongehouden.

Omdat de Savannah een zeer actieve en speelse kat is, is het belangrijk om hem voldoende beweging en mentale stimulatie te geven. Speeltjes en klimbomen zijn bijvoorbeeld uitstekend geschikt om de Savannah bezig te houden.

Tot slot is het belangrijk om de Savannah goed te socialiseren en hem voldoende aandacht te geven. Hij hecht zich sterk aan zijn eigenaar en kan slecht tegen eenzaamheid. Zorg er daarom voor dat hij regelmatig gezelschap heeft en voldoende aandacht krijgt.

3. #3 - De Noorse Boskat

Kenmerken van de Noorse Boskat

De Noorse Boskat, ook wel Norsk Skogkatt genoemd, is een groot kattenras dat afkomstig is uit Scandinavië. Hieronder vind je enkele kenmerken van de Noorse Boskat:

Grootte: De Noorse Boskat is een groot kattenras en kan wel tot 9 kilo wegen. Ook heeft hij een lang en gespierd lichaam met lange poten.

Vacht: De vacht van de Noorse Boskat is dik en wollig, met een waterafstotende bovenlaag. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder bruin, zwart, rood en wit. Hij heeft ook een volle kraag, pluizige oren en lange snorharen.

Gezicht: De Noorse Boskat heeft een driehoekig gezicht met grote, expressieve ogen en een brede neus.

Karakter: De Noorse Boskat is een vriendelijke, sociale en speelse kat. Hij is intelligent en leert snel. Hij hecht zich sterk aan zijn eigenaar en kan goed overweg met andere huisdieren.

Geschiedenis en oorsprong van de Noorse Boskat

De Noorse Boskat komt oorspronkelijk uit Scandinavië en is een natuurlijk ras dat al honderden jaren voorkomt in de bossen van Noorwegen. De Noorse Boskat werd vroeger gebruikt als muizenvanger op boerderijen en als metgezel voor de Vikingen.

In de jaren dertig van de vorige eeuw werd de Noorse Boskat erkend als kattenras en werd er begonnen met het fokken van dit ras. Inmiddels is de Noorse Boskat wereldwijd bekend en populair als huisdier.

Verzorging van de Noorse Boskat

De Noorse Boskat heeft een dikke vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. Vooral tijdens de rui is het belangrijk om de vacht goed te verzorgen. Daarnaast moeten de nagels van de Noorse Boskat regelmatig worden geknipt en zijn tanden worden schoongehouden.

De Noorse Boskat is een actieve en speelse kat die voldoende beweging en mentale stimulatie nodig heeft. Speeltjes en klimbomen zijn bijvoorbeeld uitstekend geschikt om de Noorse Boskat bezig te houden.

Tot slot is het belangrijk om de Noorse Boskat goed te socialiseren en hem voldoende aandacht te geven. Hij hecht zich sterk aan zijn eigenaar en kan slecht tegen eenzaamheid. Zorg er daarom voor dat hij regelmatig gezelschap heeft en voldoende aandacht krijgt.

4. #2 - De Maine Coon

Kenmerken van de Maine Coon

De Maine Coon is een groot kattenras dat oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Hieronder vind je enkele kenmerken van de Maine Coon:

 1. Grootte: De Maine Coon is een groot kattenras en kan wel tot 10 kilo wegen. Ook heeft hij een lang en gespierd lichaam met lange poten.
 2. Vacht: De vacht van de Maine Coon is dik en wollig, met een waterafstotende bovenlaag. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, rood, zilver en wit. Hij heeft ook een volle kraag, pluizige oren en lange snorharen.
 3. Gezicht: De Maine Coon heeft een vierkant gezicht met grote, expressieve ogen en een brede neus.
 4. Karakter: De Maine Coon is een vriendelijke, sociale en speelse kat. Hij is intelligent en leert snel. Hij hecht zich sterk aan zijn eigenaar en kan goed overweg met andere huisdieren.

Geschiedenis en oorsprong van de Maine Coon

De oorsprong van de Maine Coon is niet helemaal duidelijk, maar het ras ontstond waarschijnlijk uit kruisingen tussen katten die door vroege kolonisten naar Noord-Amerika werden gebracht en de lokale wilde katten. De Maine Coon werd vroeger gebruikt als muizenvanger op boerderijen en als metgezel voor de scheepslieden.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd de Maine Coon erkend als kattenras en werd er begonnen met het fokken van dit ras. Inmiddels is de Maine Coon wereldwijd bekend en populair als huisdier.

Verzorging van de Maine Coon

De Maine Coon heeft een dikke vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. Vooral tijdens de rui is het belangrijk om de vacht goed te verzorgen. Daarnaast moeten de nagels van de Maine Coon regelmatig worden geknipt en zijn tanden worden schoongehouden.

De Maine Coon is een actieve en speelse kat die voldoende beweging en mentale stimulatie nodig heeft. Speeltjes en klimbomen zijn bijvoorbeeld uitstekend geschikt om de Maine Coon bezig te houden.

Tot slot is het belangrijk om de Maine Coon goed te socialiseren en hem voldoende aandacht te geven. Hij hecht zich sterk aan zijn eigenaar en kan slecht tegen eenzaamheid. Zorg er daarom voor dat hij regelmatig gezelschap heeft en voldoende aandacht krijgt.

Lees hier: Maine Coon katten: Het grootste kattenras ter wereld

5. #1 - De Ragdoll

Kenmerken van de Ragdoll

De Ragdoll is een groot kattenras met een zachte, pluizige vacht. Hieronder vind je enkele kenmerken van de Ragdoll:

 1. Grootte: De Ragdoll is een groot en gespierd kattenras dat tot wel 9 kilo kan wegen. Hij heeft een zware, brede borst en grote poten.
 2. Vacht: De vacht van de Ragdoll is zacht, pluizig en dicht. Hij heeft een kenmerkende witte vacht met donkere vlekken op de poten, het gezicht en de staart. Er zijn echter ook Ragdolls met andere kleuren en patronen.
 3. Gezicht: De Ragdoll heeft een driehoekig gezicht met grote, blauwe ogen en een zachte, vriendelijke uitdrukking.
 4. Karakter: De Ragdoll is een rustige, vriendelijke en sociale kat. Hij is zachtaardig en geduldig, en is daarom ook geschikt als huisdier voor kinderen en andere huisdieren. De Ragdoll hecht zich sterk aan zijn eigenaar en kan soms wat verlegen zijn tegenover vreemden.

Geschiedenis en oorsprong van de Ragdoll

De Ragdoll is een relatief jong kattenras dat in de jaren zestig van de vorige eeuw werd ontwikkeld in de Verenigde Staten. Het ras werd ontwikkeld door Ann Baker, een fokker uit Californië, die kruisingen maakte tussen verschillende rassen, waaronder de Heilige Birmaan en de Perzische kat.

De Ragdoll werd al snel populair vanwege zijn rustige en vriendelijke karakter en zijn mooie uiterlijk. Inmiddels is de Ragdoll een van de populairste kattenrassen ter wereld.

Verzorging van de Ragdoll

De Ragdoll heeft een zachte, pluizige vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. Tijdens de rui is het belangrijk om de vacht dagelijks te borstelen. Daarnaast moeten de nagels van de Ragdoll regelmatig worden geknipt en zijn tanden worden schoongehouden.

De Ragdoll is een relatief rustige kat die niet veel beweging nodig heeft, maar het is wel belangrijk om hem mentaal te stimuleren. Speeltjes en klimbomen zijn bijvoorbeeld geschikt om de Ragdoll bezig te houden.

Tot slot hecht de Ragdoll zich sterk aan zijn eigenaar en kan hij slecht tegen eenzaamheid. Zorg er daarom voor dat hij regelmatig gezelschap heeft en voldoende aandacht krijgt.

Lees hier: Alles wat je moet weten over Ragdoll katten: Een complete gids

6. Veel gestelde vragen

Wat is de grootste huiskat ter wereld?

De Savannah is momenteel het grootste kattenras ter wereld. Het ras kan tot wel 15 kilo wegen en heeft een atletische bouw en lange poten.

Zijn grote huiskatten geschikt als huisdier?

Ja, grote huiskatten kunnen prima als huisdier worden gehouden, maar het is wel belangrijk om te beseffen dat ze meer ruimte en aandacht nodig hebben dan kleinere kattenrassen. Daarnaast hebben sommige grote kattenrassen ook meer beweging nodig dan anderen.

Zijn grote huiskatten duurder in onderhoud?

Over het algemeen hebben grote kattenrassen hogere onderhoudskosten dan kleinere rassen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat ze meer voer nodig hebben en dat hun medische kosten hoger kunnen zijn vanwege hun grotere formaat.

Moet ik mijn grote huiskat op een speciale manier verzorgen?

Ja, grote huiskatten hebben vaak specifieke verzorgingsbehoeften vanwege hun grootte. Zo hebben ze bijvoorbeeld meer ruimte nodig om te bewegen en hebben sommige rassen een speciaal dieet nodig. Daarnaast kan het nodig zijn om regelmatig de nagels te knippen en de vacht te borstelen om klitten te voorkomen.

Zijn grote huiskatten geschikt voor gezinnen met kinderen?

Ja, veel grote kattenrassen zijn juist geschikt als huisdier voor gezinnen met kinderen. Ze zijn vaak geduldig en zachtaardig van karakter en kunnen goed omgaan met de drukte en activiteit in een gezin. Wel is het belangrijk om kinderen te leren hoe ze op een veilige en respectvolle manier met de kat omgaan.

Terug naar blog
 • Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp - Pawsource

  Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp

  Angst bij katten is een veelvoorkomend maar vaak over het hoofd gezien probleem. Het is niet altijd gemakkelijk om te herkennen of een kat angstig is, omdat katten van nature...

  Omgaan met een Angstige Kat: Herkenning en Hulp

  Angst bij katten is een veelvoorkomend maar vaak over het hoofd gezien probleem. Het is niet altijd gemakkelijk om te herkennen of een kat angstig is, omdat katten van nature...

 • Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids - Pawsource

  Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids

  Hartworm is een ernstige en potentieel dodelijke ziekte die voornamelijk honden treft, maar ook katten kan infecteren. Het wordt veroorzaakt door parasitaire wormen (Dirofilaria immitis) die via muggenbeten worden overgedragen....

  Hartworm bij Katten: Een Allesomvattende Gids

  Hartworm is een ernstige en potentieel dodelijke ziekte die voornamelijk honden treft, maar ook katten kan infecteren. Het wordt veroorzaakt door parasitaire wormen (Dirofilaria immitis) die via muggenbeten worden overgedragen....

 • Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en Preventie - Pawsource

  Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en ...

  Oormijt is een veelvoorkomende parasiet bij katten die voor veel ongemak en zelfs gezondheidsproblemen kan zorgen. Het is een klein, spinachtig organisme dat zich voedt met het oorsmeer en de...

  Oormijt bij Katten: Herkenning, Behandeling en ...

  Oormijt is een veelvoorkomende parasiet bij katten die voor veel ongemak en zelfs gezondheidsproblemen kan zorgen. Het is een klein, spinachtig organisme dat zich voedt met het oorsmeer en de...

1 van 3