Schipperke - Pawsource

Schipperke

Afmetingen:

  • Schofthoogte: 25-33 cm

Gewicht:

  • 3-9 kg

Uiterlijk:

  • Dichte, zwarte vacht
  • Puntige oren
  • Vossenkop
  • Krulstaart

Verzorging:

  • Regelmatig borstelen
  • Gemiddelde vachtverzorging

Geschiedenis

Het Schipperke is een oud Belgisch ras dat al eeuwenlang bestaat. Oorspronkelijk werd het ras ingezet als werkhond aan boord van schepen, vandaar de naam 'Schipperke', wat 'kleine schipper' betekent. Daarnaast werden ze ook ingezet als waakhonden en ongediertebestrijders. Dit compacte ras is gefokt voor zijn intelligentie, behendigheid en vasthoudendheid, waardoor het een perfecte metgezel was voor schippers op de Belgische kanalen.

Karakter

Schipperkes staan bekend om hun levendige en energieke karakter. Ze zijn alert, nieuwsgierig en altijd klaar voor actie. Deze honden zijn loyaal aan hun baasjes en beschermend voor hun gezin. Ondanks hun kleine formaat zijn ze moedig en kunnen ze soms dominant overkomen. Schipperkes kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, mits ze op jonge leeftijd gesocialiseerd worden.

Gezondheid

Schipperkes zijn over het algemeen gezonde honden met een levensverwachting van 12 tot 15 jaar. Net als bij andere rassen zijn er enkele gezondheidsproblemen waar ze gevoelig voor kunnen zijn, zoals heupdysplasie, oogproblemen en schildklierproblemen. Regelmatige controles bij de dierenarts en het kiezen van een verantwoordelijke fokker kunnen helpen om gezondheidsproblemen te minimaliseren.

Verzorging

De verzorging van een Schipperke is redelijk eenvoudig. Hun dichte vacht heeft regelmatig borstelen nodig om klitten en losse haren te verwijderen. Ze verharen gemiddeld, dus tijdens de ruiperiode kan het nodig zijn om vaker te borstelen. Het is belangrijk om hun oren regelmatig te controleren en schoon te maken, en hun nagels moeten regelmatig worden geknipt.

Schipperkes hebben veel energie en zullen dagelijkse lichaamsbeweging nodig hebben om gelukkig en gezond te blijven. Ze genieten van wandelingen, spelletjes en hondensporten zoals behendigheid, flyball of gehoorzaamheid. Door hun intelligentie hebben ze ook mentale uitdagingen nodig om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen.

Kosten

De kosten voor het aanschaffen van een Schipperke kunnen variëren afhankelijk van de fokker en de beschikbaarheid van pups. Daarnaast moet je rekening houden met de kosten voor voeding, dierenartsbezoeken, vaccinaties, ontworming, sterilisatie/castratie en accessoires zoals een hondenmand, riem, halsband en speelgoed. Houd er rekening mee dat de kosten voor een Schipperke in het eerste levensjaar hoger kunnen zijn, omdat je te maken krijgt met eenmalige kosten zoals de aanschaf en de eerste vaccinaties.

Naast de initiële kosten moet je ook rekening houden met de doorlopende kosten van het houden van een hond. Dit zijn kosten zoals voer, medische zorg, vlooien- en tekenpreventie, hondentraining en eventuele verzekeringen. Het is belangrijk om een realistisch beeld te hebben van de kosten die gepaard gaan met het bezitten van een Schipperke, zodat je er zeker van kunt zijn dat je goed voor je nieuwe viervoetige vriend kunt zorgen.

In conclusie, het Schipperke is een compact, energiek en loyaal ras dat een uitstekende metgezel kan zijn voor gezinnen en individuen die op zoek zijn naar een hond met een sterk karakter en een groot hart. Met de juiste verzorging en toewijding zal een Schipperke je jarenlang plezier, gezelschap en liefde bieden.

Terug naar blog
1 van 3