Sarplaninac - Pawsource

Sarplaninac

Geschiedenis

De Sarplaninac, ook wel bekend als de Joegoslavische herdershond, is een groot ras dat zijn oorsprong vindt in de bergen van Servië en Macedonië. Het ras is al eeuwenlang in deze regio bekend als een uitstekende kuddebewaker en waakhond. De Sarplaninac staat bekend om zijn onafhankelijke karakter en trouw aan zijn baas. Het ras is zeldzaam buiten de Balkan, maar wordt steeds populairder vanwege zijn vele kwaliteiten.

Karakter

De Sarplaninac staat bekend om zijn moed en vastberadenheid. Het is een onafhankelijke hond met een sterk karakter en een natuurlijke neiging om te beschermen. Het ras is van nature gereserveerd tegenover vreemden, maar toont genegenheid en toewijding aan zijn eigenaar en diens familie. De Sarplaninac is een goede waakhond en kuddebewaker en kan goed overweg met andere dieren.

Gezondheid

Over het algemeen is de Sarplaninac een gezond ras met een levensverwachting van ongeveer 12 jaar. Zoals bij elk ras kunnen er echter gezondheidsproblemen optreden. Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de Sarplaninac is heupdysplasie. Dit kan leiden tot pijn en kreupelheid. Het is belangrijk om de fokker van uw Sarplaninac te controleren op gezondheidsproblemen en om uw hond regelmatig naar de dierenarts te brengen voor controle.

Verzorging

De Sarplaninac heeft een dikke, dubbele vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten te voorkomen. Het ras heeft een natuurlijke afkeer van water en heeft geen frequente baden nodig, tenzij de hond vuil is geworden. De Sarplaninac heeft dagelijks beweging nodig, maar houd er rekening mee dat het ras een rustige levensstijl kan hebben als het niet de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgt. Het is belangrijk om uw Sarplaninac te socialiseren vanaf jonge leeftijd om ervoor te zorgen dat hij goed omgaat met andere mensen en dieren.

Terug naar blog
1 van 3