Saarlooswolfhond - Pawsource

Saarlooswolfhond

Geschiedenis

De Saarlooswolfhond is een relatief nieuw hondenras dat is ontstaan in Nederland. Het ras is genoemd naar de fokker Leendert Saarloos, die in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw probeerde een nieuw ras te creëren door Duitse herders te kruisen met wolven. Het doel was om een sterker en gezonder ras te creëren dat beter geschikt zou zijn als politiehond.

Hoewel het oorspronkelijke doel van het ras niet werd bereikt, bleek de Saarlooswolfhond wel een heel bijzondere hond te zijn. Het ras werd in 1975 officieel erkend als apart ras door de FCI.

Karakter

De Saarlooswolfhond is een rustige en zelfverzekerde hond. Ze zijn niet agressief, maar kunnen wel wat afstandelijk zijn tegenover vreemden. Het zijn over het algemeen goede waakhonden en ze zijn erg trouw aan hun baasjes. Ze hebben veel beweging nodig en kunnen goed overweg met kinderen, hoewel het altijd belangrijk is om kinderen te leren hoe ze met honden om moeten gaan.

Gezondheid

Over het algemeen is de Saarlooswolfhond een gezond ras, maar zoals bij alle hondenrassen zijn er wel bepaalde gezondheidsproblemen waar je op moet letten. Dit kan onder andere heupdysplasie zijn, een aandoening waarbij de heupen niet goed in de kom passen. Het is belangrijk om je hond regelmatig te laten controleren door een dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Verzorging

De Saarlooswolfhond heeft weinig vachtverzorging nodig. Een keer per week borstelen is meestal voldoende. Ze verharen wel, vooral in de lente en de herfst. Het is belangrijk om de nagels regelmatig te knippen en de oren schoon te houden. Verder hebben ze veel beweging nodig, dus het is belangrijk om ze voldoende uit te laten en te laten spelen.

Terug naar blog
1 van 3