Nova Scotia Duck Tolling Retriever - Pawsource

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, ook wel Toller genoemd, is een middelgroot hondenras dat afkomstig is uit Canada. Het ras is ontstaan in de provincie Nova Scotia en werd oorspronkelijk gefokt als jachthond voor het ophalen van waterwild. Tegenwoordig is de Toller een populaire gezinshond en een veelzijdige werkhond.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever gaat terug tot de 19e eeuw. Jagers in Nova Scotia wilden een hond die in staat was om waterwild, zoals eenden en ganzen, te lokken en op te halen. De Toller werd ontwikkeld door verschillende hondenrassen te kruisen, waaronder de Golden Retriever, de Chesapeake Bay Retriever, de Cocker Spaniel en de Ierse Setter. Het resultaat was een hond die niet alleen goed kon zwemmen en apporteren, maar ook in staat was om wild te lokken door zijn opvallende bewegingen en blaffende geluiden.

De Toller werd in 1945 officieel erkend als ras door de Canadian Kennel Club en in 2001 door de American Kennel Club. Het ras is nog steeds populair als jachthond in Canada en andere delen van de wereld, maar wordt ook steeds vaker gehouden als gezinshond.

Karakter

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever staat bekend om zijn vriendelijke en energieke karakter. Het zijn intelligente honden die graag willen leren en werken. Tollers hebben veel energie en hebben dagelijks voldoende beweging en mentale stimulatie nodig. Ze zijn speels en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, maar hebben wel een baas nodig die consequent en geduldig is.

Als jachthond hebben Tollers een sterk ontwikkelde prooidrift en kunnen ze soms eigenwijs zijn. Ze zijn waakzaam en zullen blaffen als er bezoek komt, maar zijn over het algemeen geen goede waakhonden omdat ze te vriendelijk zijn. Tollers zijn gevoelig voor verlatingsangst en hebben behoefte aan veel aandacht en gezelschap van hun baasjes.

Gezondheid

Over het algemeen is de Nova Scotia Duck Tolling Retriever een gezond ras met een gemiddelde levensverwachting van 12 tot 14 jaar. Zoals bij veel hondenrassen kunnen Tollers echter last krijgen van bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder heupdysplasie, oogproblemen en allergieën.

Heupdysplasie is een erfelijke aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed ontwikkeld zijn. Dit kan leiden tot pijn, kreupelheid en artritis. Fokkers van Tollers moeten ervoor zorgen dat hun honden getest zijn op heupdysplasie voordat ze ermee fokken.

Terug naar blog
1 van 3