Nederlandse Schapendoes - Pawsource

Nederlandse Schapendoes

Geschiedenis

De Nederlandse Schapendoes is een oud ras dat al sinds de middeleeuwen bekend is. Ze werden oorspronkelijk gefokt om te helpen bij het hoeden van schapen in de heidegebieden van Nederland. Door hun slimme en eigenzinnige karakter waren ze goed in staat om de schapen bij elkaar te houden en te beschermen tegen roofdieren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het voortbestaan van de Nederlandse Schapendoes in gevaar. Gelukkig werd het ras na de oorlog nieuw leven ingeblazen door een groep enthousiaste fokkers. Sindsdien is de populariteit van de Nederlandse Schapendoes gestaag gegroeid.

Karakter

De Nederlandse Schapendoes staat bekend om zijn levendige en speelse karakter. Ze zijn intelligent en hebben een groot gevoel voor humor. Dit maakt ze niet alleen leuke gezelschapshonden, maar ook goede werkhonden.

Doordat de Nederlandse Schapendoes van nature gewend is om in een groep te leven, zijn ze over het algemeen vriendelijk tegenover andere honden en mensen. Ze zijn wel waaks en zullen hun baasjes beschermen als dat nodig is.

Gezondheid

Over het algemeen is de Nederlandse Schapendoes een gezond ras. Wel komen er een aantal erfelijke aandoeningen voor, zoals heupdysplasie en oogaandoeningen. Het is dan ook belangrijk om de ouderdieren te laten testen op deze aandoeningen voordat er gefokt wordt.

Daarnaast hebben Nederlandse Schapendoezen regelmatig last van maag-darmproblemen. Het is daarom belangrijk om ze goed en regelmatig te voeren en niet te veel snacks te geven.

Verzorging

De Nederlandse Schapendoes heeft een dikke, wollige vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. Eenmaal per jaar moet de vacht volledig worden getrimd om te voorkomen dat de hond oververhit raakt in de zomer.

Omdat de Nederlandse Schapendoes van nature gewend is om veel te bewegen, hebben ze veel behoefte aan beweging. Het is daarom belangrijk om ze dagelijks uit te laten en voldoende speeltjes te geven om ze bezig te houden.

Terug naar blog
1 van 3