Nederlandse Kooikerhondje - Pawsource

Nederlandse Kooikerhondje

Als je op zoek bent naar een trouwe metgezel die niet alleen intelligent en alert is, maar ook een rijke geschiedenis heeft, dan is het Nederlandse Kooikerhondje misschien wel de hond voor jou.

Geschiedenis

Het Nederlandse Kooikerhondje is een oud Nederlands hondenras dat al sinds de 16e eeuw wordt gebruikt als eendenjager. Het ras is vernoemd naar de "kooien" waarin de eenden werden gehouden en de honden werden gebruikt om de eenden naar deze kooien te leiden. In de 19e eeuw was het ras bijna uitgestorven, maar dankzij de inzet van enkele liefhebbers is het ras weer opgebouwd. Tegenwoordig wordt het Nederlandse Kooikerhondje niet meer gebruikt als jachthond, maar vooral als gezelschapshond.

Karakter

Het Nederlandse Kooikerhondje staat bekend om zijn vriendelijke karakter en zijn grote behoefte aan gezelschap. Het ras is erg intelligent en leergierig, wat het trainen van deze hond erg makkelijk maakt. Door zijn geschiedenis als jachthond heeft het Nederlandse Kooikerhondje veel energie en is het belangrijk om voldoende beweging en uitdaging te bieden. Daarnaast is het ras erg gehecht aan zijn baasjes en kan het niet goed alleen zijn.

Gezondheid

Over het algemeen is het Nederlandse Kooikerhondje een gezond ras. Er zijn echter wel een aantal erfelijke aandoeningen bekend, zoals patella luxatie en progressieve retina atrofie (PRA). Het is daarom belangrijk om een pup te kopen bij een erkende fokker die de ouderdieren heeft laten testen op deze aandoeningen.

Verzorging

Het Nederlandse Kooikerhondje heeft een halflange vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om de oren schoon te houden en de nagels regelmatig te knippen. Het ras heeft veel energie en heeft daarom behoefte aan voldoende beweging. Een dagelijkse wandeling en een paar keer per week een flinke wandeling of een andere vorm van lichaamsbeweging is aanbevolen.

Terug naar blog
1 van 3