Mopshond - Pawsource

Mopshond

 • Afmetingen: 25-30 cm schofthoogte
 • Gewicht: 6-9 kg
 • Uiterlijk: Plat gezicht, grote ogen, gekrulde staart, korte vacht (fawn, zwart, zilver, abrikoos)
 • Verzorging: Regelmatig borstelen, gezichts- en nagelverzorging, beweging, kwaliteitsvoeding

Geschiedenis

De Mopshond, of Pug, zoals het ras ook wel bekend staat, heeft een rijke en fascinerende geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit China, waar ze als gezelschapshonden werden gehouden door de Chinese keizerlijke familie. De Mopshond heeft zijn karakteristieke platte gezicht en gekrulde staart te danken aan de oude Chinese voorkeur voor deze uiterlijke kenmerken.

In de 16e eeuw werd het ras geïntroduceerd in Europa door Nederlandse handelaren, en al snel werd de Mopshond populair bij de Europese adel. Zo waren ze bijvoorbeeld de favoriete honden van koning Willem III en koningin Mary II van Engeland. Door de eeuwen heen zijn Mopshonden vaak afgebeeld in kunstwerken, wat getuigt van hun blijvende populariteit.

Karakter

Mopshonden staan bekend om hun vriendelijke, aanhankelijke en speelse karakter. Ze zijn uitstekende gezelschapshonden en zijn dol op het gezelschap van mensen. Ze hebben een goed gevoel voor humor en zijn vaak clownesk van aard, wat betekent dat ze je zeker aan het lachen zullen maken met hun grappige fratsen.

Deze kleine honden zijn ook intelligent en leergierig, hoewel ze soms een beetje koppig kunnen zijn. Met geduld, positieve bekrachtiging en consistente training zullen Mopshonden echter graag leren en hun baasjes plezieren.

Gezondheid

Helaas zijn er enkele gezondheidsproblemen waarmee Mopshonden te maken kunnen krijgen, voornamelijk vanwege hun platte gezicht en compacte bouw. Enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen zijn:

 • Brachycefaal obstructief syndroom: Dit is een ademhalingsprobleem dat vaak voorkomt bij honden met een korte snuit. Het kan leiden tot snurken, ademhalingsmoeilijkheden en intolerantie voor inspanning. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de luchtwegen te verbeteren.
 • Oogproblemen: Door hun uitpuilende ogen kunnen Mopshonden gevoelig zijn voor oogirritaties en -infecties, zoals cherry eye, droge ogen en oogzweren.
 • Heupdysplasie en patellaluxatie: Dit zijn gewrichtsproblemen die kunnen leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen op de lange termijn.

Om de gezondheid van je Mopshond te waarborgen, is het belangrijk om regelmatig dierenarts controles te laten uitvoeren en alert te zijn op mogelijke symptomen van gezondheidsproblemen. Zorg ervoor dat je een verantwoordelijke fokker kiest die gezondheidstesten uitvoert en zich inzet voor het fokken van gezonde honden.

Verzorging

Mopshonden zijn relatief onderhoudsarm wat betreft vachtverzorging, maar ze hebben wel enige aandacht nodig om gezond en gelukkig te blijven. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van je Mopshond:

 1. Vachtverzorging: Hoewel ze een korte vacht hebben, verharen Mopshonden wel. Regelmatig borstelen met een zachte borstel kan helpen om losse haren te verwijderen en de vacht van je Mopshond glanzend en gezond te houden.
 2. Gezichtsverzorging: Het is belangrijk om de huidplooien op het gezicht van je Mopshond regelmatig te controleren en schoon te maken om infecties en irritaties te voorkomen. Gebruik een zachte, vochtige doek om vuil en vocht uit de plooien te verwijderen en droog ze daarna goed af.
 3. Nagelverzorging: Knip de nagels van je Mopshond regelmatig om te voorkomen dat ze te lang worden en ongemak of pijn veroorzaken. Als je je niet comfortabel voelt bij het knippen van de nagels, kun je dit laten doen door een professionele trimmer of je dierenarts.
 4. Beweging: Mopshonden zijn geen energieke honden, maar ze hebben nog steeds dagelijkse beweging nodig om gezond te blijven. Korte wandelingen en speelsessies binnenshuis zijn meestal voldoende. Zorg ervoor dat je je Mopshond niet oververhit raakt, want ze zijn gevoelig voor warmte-uitputting.
 5. Voeding: Voed je Mopshond met hoogwaardige hondenvoeding die geschikt is voor zijn leeftijd, gewicht en activiteitsniveau. Houd er rekening mee dat Mopshonden gevoelig kunnen zijn voor overgewicht, dus zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid voedsel geeft en traktaties met mate verstrekt.

Samenvattend zijn Mopshonden geweldige gezelschapshonden met een vriendelijk en liefdevol karakter. Hoewel ze gevoelig kunnen zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, kan een goede verzorging en regelmatige controle door een dierenarts helpen om je Mopshond gezond en gelukkig te houden. Als je op zoek bent naar een hond die je leven zal vullen met liefde, humor en gezelligheid, dan is de Mopshond zeker een ras om te overwegen.

Kosten

Het verwelkomen van een Mopshond in je leven brengt een aantal kosten met zich mee, zowel bij de aanschaf als bij de dagelijkse verzorging. Hier zijn enkele kostenposten waar je rekening mee moet houden:

 1. Aanschafkosten: De prijs van een Mopshond-puppy varieert sterk, afhankelijk van de fokker en de kwaliteit van de hond. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen de €800 en €2000 voor een puppy van een verantwoordelijke fokker. Houd er rekening mee dat goedkopere honden vaak afkomstig zijn van onethische fokkers en mogelijk meer gezondheidsproblemen hebben. Overweeg ook het adopteren van een Mopshond uit een opvangcentrum, wat meestal goedkoper is en je de kans geeft om een hond een liefdevol thuis te bieden.

 2. Voeding: Afhankelijk van het merk en de kwaliteit van het voer dat je kiest, kun je verwachten tussen de €30 en €60 per maand uit te geven aan hondenvoeding voor je Mopshond.

 3. Dierenarts- en vaccinatiekosten: In het eerste levensjaar van je Mopshond zullen er kosten zijn voor vaccinaties, ontworming en sterilisatie/castratie. Daarna zullen er jaarlijkse controlebezoeken en boostervaccinaties nodig zijn. De kosten hiervoor variëren per dierenarts en regio, maar reken op ongeveer €50 - €100 per jaar voor basiscontroles en vaccinaties. Houd er rekening mee dat eventuele behandelingen voor gezondheidsproblemen extra kosten met zich meebrengen.

 4. Verzekering: Het is verstandig om een ziektekostenverzekering af te sluiten voor je Mopshond, omdat dit kan helpen om onverwachte medische kosten te dekken. De premie voor een hondenverzekering varieert afhankelijk van het dekkingsniveau, de leeftijd en de gezondheid van je hond. Verwacht maandelijks tussen de €20 en €50 uit te geven aan een verzekering.

 5. Verzorgingsproducten en accessoires: Tot slot zijn er kosten voor zaken als hondenmand, halsband en riem, speelgoed, voer- en waterbakken, borstel en nagelknipper. Deze kosten zijn meestal eenmalig of sporadisch, maar ze kunnen oplopen tot enkele honderden euro's.

Houd er rekening mee dat de bovengenoemde kosten slechts schattingen zijn en dat de werkelijke kosten per individuele situatie kunnen variëren. Het is belangrijk om voorbereid te zijn op de financiële verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het hebben van een huisdier, zodat je je Mopshond een gelukkig en gezond leven kunt bieden.

Terug naar blog
1 van 3