Mexicaanse Naakthond - Pawsource

Mexicaanse Naakthond

De Mexicaanse Naakthond, ook wel bekend als de Xoloitzcuintle, is een uniek en fascinerend hondenras. Oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, heeft dit ras een rijke geschiedenis en een unieke uitstraling.

Geschiedenis

De Mexicaanse Naakthond is een oud ras dat teruggaat tot de Aztekenbeschaving in Mexico. De Azteken beschouwden de honden als heilige dieren en geloofden dat ze genezende krachten hadden. De honden werden gebruikt voor jacht en gezelschap en werden vaak begraven met hun eigenaren.

Tijdens de Spaanse verovering van Mexico werden de honden bijna uitgeroeid, maar sommige overleefden in afgelegen gebieden. In de jaren 1950 werd er een inspanning gedaan om het ras nieuw leven in te blazen en sindsdien is het langzaam aan populariteit toegenomen.

Karakter

De Mexicaanse Naakthond staat bekend om zijn toewijding aan zijn baasjes en zijn beschermende instincten. Het ras is intelligent en gemakkelijk te trainen, maar kan een beetje terughoudend zijn tegenover vreemden. Over het algemeen zijn deze honden rustig en liefdevol, maar ze hebben wel voldoende beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Gezondheid

Over het algemeen is de Mexicaanse Naakthond een gezond ras. Net als bij alle hondenrassen zijn er echter enkele gezondheidsproblemen waar eigenaren op moeten letten. De meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn huidirritatie en oorinfecties, die vaak voorkomen bij naakte rassen. Daarnaast kunnen ze ook last hebben van tandvleesproblemen en erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie.

Verzorging

Vanwege hun gebrek aan vacht hebben Mexicaanse Naakthonden speciale verzorging nodig. Hun huid moet regelmatig worden ingesmeerd met lotion of olie om deze te beschermen tegen de zon en om huidirritaties te voorkomen. Ook is het belangrijk om hun oren schoon te houden om oorinfecties te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om hun tanden schoon te houden om tandvleesproblemen te voorkomen.

Wat betreft beweging hebben Mexicaanse Naakthonden voldoende beweging nodig om in vorm te blijven en om hun energie kwijt te kunnen. Dit betekent dat eigenaren dagelijks met hun hond moeten wandelen of rennen, en misschien zelfs wat extra activiteiten zoals agility-training of zwemmen moeten toevoegen.

Terug naar blog
1 van 3