Maltezer - Pawsource

Maltezer

  • Afmetingen: 20-25 cm schofthoogte
  • Gewicht: 3-4 kg
  • Uiterlijk: klein, compact lichaam, witte vacht, donkere ogen en neus
  • Verzorging: regelmatig borstelen, oog- en oorverzorging, tandenpoetsen, trimmen

Geschiedenis

De Maltezer is een klein hondenras dat zijn oorsprong vindt in het Middellandse Zeegebied, in het bijzonder op het eiland Malta. Het ras is al meer dan 2800 jaar oud en wordt beschouwd als een van de oudste hondenrassen ter wereld. Oorspronkelijk werden Maltezers gefokt als gezelschapshonden voor aristocraten en royalty's. Het is zelfs bekend dat de oude Grieken en Romeinen ze als huisdieren hielden. Tegenwoordig zijn Maltezers nog steeds populair als gezelschapshonden vanwege hun kleine formaat en schattige uiterlijk.

Karakter

Maltezers staan ​​bekend om hun aanhankelijke en speelse karakter. Ze zijn extreem loyaal aan hun eigenaar en genieten van het gezelschap van mensen. Dit maakt ze tot uitstekende gezelschapshonden. Ze zijn ook zeer intelligent en leren snel nieuwe trucjes. Omdat Maltezers zeer sociaal zijn, is het belangrijk om ze op jonge leeftijd te socialiseren met andere honden en mensen. Ze hebben echter ook de neiging om verlatingsangst te ontwikkelen, dus het is belangrijk om ze niet te lang alleen te laten.

Gezondheid

Over het algemeen is de Maltezer een gezond ras met een levensduur van 12 tot 15 jaar. Net als bij andere kleine rassen kunnen ze echter vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsproblemen, tandheelkundige problemen en oogproblemen. Het is belangrijk om regelmatig dierenartscontroles te laten doen en een gezond dieet te geven om deze problemen te voorkomen.

Verzorging

Maltezers hebben een lange, zijdeachtige vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten te voorkomen. Het is ook belangrijk om hun vacht schoon te houden en regelmatig te wassen om te voorkomen dat er vuil en bacteriën ophopen. Omdat Maltezers gevoelig zijn voor oogproblemen, moeten hun ogen ook regelmatig worden schoongemaakt. Het is ook belangrijk om hun tanden schoon te houden door regelmatig tandenpoetsen en hun nagels te knippen om overgroei te voorkomen.

Kosten

Het bezitten van een Maltezer brengt verschillende kosten met zich mee. Hier is een kort overzicht van enkele kosten waarmee je rekening moet houden bij het aanschaffen en verzorgen van een Maltezer:

  • Aanschafprijs: De prijs voor een Maltezer pup kan variëren, maar gemiddeld liggen de kosten tussen de €1.000 en €2.000. Het is belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare fokker die gezonde, goed gesocialiseerde pups aanbiedt.

  • Voeding: Maltezers hebben specifieke voedingsbehoeften. Afhankelijk van het merk en type voeding dat je kiest, kan dit variëren tussen de €20 en €50 per maand.

  • Verzorging: Een Maltezer heeft regelmatig verzorging nodig, zoals borstelen, trimmen en tandenpoetsen. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen of gebruik te maken van professionele diensten. De kosten voor een trimbeurt liggen meestal tussen de €40 en €60 per keer.

  • Dierenartskosten: Net als elke andere hond, zal een Maltezer regelmatig naar de dierenarts moeten voor vaccinaties, ontworming en algemene controles. Daarnaast kunnen onvoorziene medische kosten ontstaan. Het is verstandig om rekening te houden met een bedrag van enkele honderden euro's per jaar voor dierenartskosten.

  • Verzekering: Overweeg om een huisdierenverzekering af te sluiten om onverwachte medische kosten te dekken. De premie voor een verzekering varieert, maar je kunt rekenen op ongeveer €15 tot €30 per maand, afhankelijk van de dekking en het eigen risico.

  • Accessoires en speeltjes: Maltezers houden van spelen en hebben basisbenodigdheden nodig, zoals een mand, riem, halsband, speeltjes en voerbakken. De kosten hiervoor kunnen variëren, maar houd rekening met een eenmalige uitgave van ongeveer €100 tot €200.

Houd er rekening mee dat deze kosten slechts een indicatie zijn en kunnen variëren op basis van je locatie, de behoeften van je hond en persoonlijke voorkeuren.

Terug naar blog
1 van 3