Lhasa Apso - Pawsource

Lhasa Apso

Geschiedenis

De Lhasa Apso is een hondenras dat afkomstig is uit Tibet. Het ras staat bekend als een van de oudste ter wereld en wordt al eeuwenlang gefokt in kloosters en huizen in de Himalaya. De Lhasa Apso's werden oorspronkelijk gefokt als waakhonden en metgezellen van de monniken en edelen in Tibet. Het ras staat bekend om zijn lange en overvloedige vacht, die hen beschermde tegen de barre weersomstandigheden in de bergen.

Het duurde echter tot de jaren 1930 voordat het ras werd geïntroduceerd in het Westen, toen Britse soldaten tijdens de bezetting van Tibet Lhasa Apso's mee naar huis namen als souvenirs. De eerste Lhasa Apso die officieel in het Verenigd Koninkrijk werd geregistreerd, was in 1901. De Lhasa Apso is nu een populaire keuze als huisdier vanwege zijn vriendelijke karakter en schattige uitstraling.

Karakter

De Lhasa Apso staat bekend om zijn onafhankelijke en eigenzinnige karakter. Deze honden zijn erg trouw aan hun baasjes en zullen hun familie beschermen tegen indringers. Hoewel ze klein zijn, zijn ze ook uitstekende waakhonden. Van nature zijn ze terughoudend tegenover vreemden, maar eenmaal gewend aan bezoekers zijn ze erg vriendelijk en lief.

Ze zijn niet erg actief en hebben niet veel lichaamsbeweging nodig, waardoor ze een ideale metgezel zijn voor mensen die in een appartement wonen. Ze hebben echter wel veel aandacht nodig van hun baasjes, omdat ze graag bij mensen zijn. Lhasa Apso's zijn over het algemeen zachtaardig en gemakkelijk in de omgang, waardoor ze een ideale huisgenoot zijn voor gezinnen met kinderen.

Gezondheid

Lhasa Apso's hebben over het algemeen een goede gezondheid en kunnen een levensverwachting hebben van 12 tot 15 jaar. Ze zijn echter gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder oogaandoeningen en problemen met de heupen en ellebogen.

Het is belangrijk om regelmatig dierenartsbezoeken te plannen en de gezondheid van uw Lhasa Apso in de gaten te houden. Door op de hoogte te blijven van hun gezondheid, kunnen eventuele gezondheidsproblemen snel worden opgespoord en behandeld.

Verzorging

Een van de kenmerken van de Lhasa Apso is de lange en overvloedige vacht. Deze honden hebben dagelijkse verzorging nodig om hun vacht gezond en klitvrij te houden. Ze moeten minstens eens in de twee maanden worden getrimd om overtollige vacht te verwijderen en hun vacht kort te het houden. Een goede borstelbeurt om de paar dagen is ook aanbevolen om klitten en knopen te voorkomen.

Lhasa Apso's hebben ook regelmatig baden nodig om hun vacht schoon en gezond te houden. Het is belangrijk om milde hondenshampoo te gebruiken om de huid niet te irriteren. De oren van de Lhasa Apso moeten ook regelmatig worden schoongemaakt om infecties te voorkomen.

Naast vachtverzorging hebben Lhasa Apso's niet veel oefening nodig. Ze zijn tevreden met korte wandelingen en spelen in de achtertuin. Ze zijn ook gevoelig voor warm weer, dus het is belangrijk om ze te beschermen tegen oververhitting tijdens de zomermaanden.

Terug naar blog
1 van 3