Leonberger - Pawsource

Leonberger

Geschiedenis

De Leonberger is een groot hondenras dat oorspronkelijk uit Duitsland komt. Het ras werd aan het begin van de 19e eeuw gefokt door Heinrich Essig, een fokker uit de stad Leonberg. Hij wilde een hond creëren die er indrukwekkend uitzag en ook als werkhond kon worden gebruikt. Het ras is ontstaan door het kruisen van de Sint-Bernard, de Pyrenese Berghond en de newfoundlander.

In eerste instantie werden de Leonbergers gebruikt als waakhonden voor kastelen en landgoederen, maar al snel werden ze ook gebruikt als reddingshonden en als trek- en lastdieren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden veel Leonbergers ingezet als trekhonden en om gewonden te vervoeren. Na de oorlog dreigde het ras echter uit te sterven. Gelukkig werd er door een aantal liefhebbers hard gewerkt om het ras te behouden, waardoor de Leonberger tegenwoordig nog steeds bestaat.

Karakter

De Leonberger is een vriendelijke en intelligente hond. Ze zijn trouw aan hun baasjes en hebben een sterk beschermend instinct. Ze zijn over het algemeen rustig en geduldig, maar kunnen ook speels en levendig zijn. Door hun grote omvang hebben ze veel ruimte nodig om te bewegen en te spelen.

Omdat Leonbergers oorspronkelijk werden gefokt als werkhonden, hebben ze nog steeds een sterke drive om te werken. Ze doen het dan ook goed als reddingshond, maar kunnen ook worden getraind als therapiehond. Omdat ze zo sociaal en aanhankelijk zijn, zijn ze ook goede gezinshonden.

Gezondheid

Over het algemeen zijn Leonbergers gezonde honden. Ze hebben echter wel een aantal erfelijke gezondheidsproblemen, zoals heup- en elleboogdysplasie, hartaandoeningen en oogproblemen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat u uw Leonberger bij een gerenommeerde fokker koopt en regelmatig een dierenarts bezoekt voor controle.

Omdat Leonbergers een grote omvang hebben, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet te zwaar worden. Overgewicht kan namelijk leiden tot gezondheidsproblemen, zoals gewrichtsproblemen.

Verzorging

Leonbergers hebben een dikke, dubbele vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten en haarverlies te voorkomen. Ze hebben ook regelmatig lichaamsbeweging nodig om fit en gezond te blijven. Omdat het een groot ras is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende ruimte hebben om te bewegen.

Terug naar blog
1 van 3