IJslandse Hond - Pawsource

IJslandse Hond

Natuurliefhebbers en hondenliefhebbers zijn vaak enthousiast over het IJslandse Hondenras. Deze kleine, knuffelige hond is niet alleen een trouwe metgezel, maar ook een waardevolle waakhond.

Geschiedenis

Het IJslandse Hondenras is een oud ras dat al meer dan 1000 jaar in IJsland voorkomt. Het ras is ontstaan uit de kruising van verschillende hondenrassen die door de Vikingen naar IJsland werden gebracht. Deze honden werden voornamelijk gebruikt als waakhonden en om te jagen op klein wild. Vanwege de geïsoleerde ligging van IJsland heeft het ras zich door de eeuwen heen kunnen ontwikkelen zonder invloeden van andere rassen.

In de jaren '30 van de vorige eeuw werd het ras bijna uitgestorven als gevolg van een uitbraak van hondenziekte. Gelukkig werden er in de jaren '60 van de vorige eeuw enkele honden uit Canada en de Verenigde Staten geïmporteerd om het ras te redden. Tegenwoordig is het IJslandse Hondenras nog steeds een zeldzaam ras buiten IJsland.

Karakter

Het IJslandse Hondenras staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter. Het zijn uitstekende metgezellen die graag bij hun eigenaar zijn en deel uitmaken van het gezin. Ze zijn intelligent en alert, wat hen een goede waakhond maakt. Ze hebben echter ook een speelse kant en houden ervan om te spelen en te ravotten.

IJslandse Honden zijn ook bekend om hun vocale vaardigheden en zullen vaak blaffen en janken om hun eigenaren te laten weten hoe ze zich voelen. Ze zijn ook goede jagers en hebben een sterk instinct om te jagen op kleine dieren, zoals muizen en konijnen. Dit kan soms tot problemen leiden als ze niet goed getraind zijn.

Gezondheid

Over het algemeen zijn IJslandse Honden gezonde honden. Ze hebben echter wel een aantal gezondheidsproblemen waar eigenaren rekening mee moeten houden. Dit zijn onder andere heupdysplasie, oogproblemen en allergieën. Het is belangrijk om de hond regelmatig te laten controleren door een dierenarts en ervoor te zorgen dat de hond voldoende beweging krijgt en een gezond dieet heeft.

Verzorging

De vacht van het IJslandse Hondenras is dik en dubbel, wat hen beschermt tegen de koude temperaturen in IJsland. De vacht vereist regelmatig onderhoud en moet minstens eenmaal per week worden geborsteld om klitten te voorkomen. In de winter zal de vacht van de hond dikker worden en kan het nodig zijn om de hond vaker te borstelen.

Terug naar blog
1 van 3