Hollandse Smoushond - Pawsource

Hollandse Smoushond

Geschiedenis

De Hollandse Smoushond is een van oorsprong Nederlands hondenras dat al sinds de 19e eeuw bestaat. Vroeger werd deze hond vooral gebruikt als ratten- en muizenvanger in de Amsterdamse textielindustrie. Het ras dankt zijn naam aan zijn ruwe, geelbruine vacht die lijkt op een "smous" (een ouderwets woord voor een vuilnisbelt). In de jaren '20 van de vorige eeuw was het ras bijna uitgestorven, maar door een aantal liefhebbers werd het weer nieuw leven ingeblazen. Tegenwoordig is de Hollandse Smoushond een zeldzaam maar geliefd ras bij hondenliefhebbers.

Karakter

De Hollandse Smoushond staat bekend om zijn levendige en vrolijke karakter. Het zijn echte gezelschapshonden die graag bij hun baasje zijn en aandacht krijgen. Ze zijn intelligent en leergierig en leren snel nieuwe trucjes. Ook zijn ze waaks en alert, waardoor ze goede waakhonden zijn. De Hollandse Smoushond is over het algemeen sociaal naar andere honden en mensen, maar kan wel een beetje eigenwijs zijn. Het is daarom belangrijk om ze op jonge leeftijd goed te socialiseren en te trainen.

Gezondheid

De Hollandse Smoushond is over het algemeen een gezond ras, maar net als bij alle hondenrassen kunnen er bepaalde erfelijke aandoeningen voorkomen. Zo kan het ras gevoelig zijn voor epilepsie, heupdysplasie en oogproblemen. Het is daarom belangrijk om de ouderdieren te laten testen op deze aandoeningen voordat er met ze gefokt wordt. Daarnaast is een goede voeding en regelmatige beweging belangrijk om overgewicht te voorkomen.

Verzorging

De Hollandse Smoushond heeft een ruwe, geelbruine vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten en vervilting te voorkomen. Het is belangrijk om de vacht niet te vaak te wassen, omdat dit de natuurlijke vetlaag van de huid kan aantasten. Het is wel verstandig om de hond af en toe te trimmen om de vacht kort te houden. Daarnaast is het belangrijk om de nagels regelmatig te knippen en de tanden te poetsen om gebitsproblemen te voorkomen.

Terug naar blog
1 van 3