Havanezer - Pawsource

Havanezer

Geschiedenis

De Havanezer komt oorspronkelijk uit Havana, Cuba, waar hij al sinds de zestiende eeuw bekend is als een populair gezelschapsdier. Het ras was zo geliefd dat het in Cuba bekend stond als de "Blanquito de la Habana" of "Kleine witte uit Havana". De Havanezer was lange tijd voorbehouden aan de Cubaanse aristocratie, maar is inmiddels geliefd over de hele wereld.

Het ras was bijna uitgestorven in de jaren 50, maar een aantal liefhebbers heeft ervoor gezorgd dat de Havanezer weer populair werd. Sindsdien heeft het ras zich ontwikkeld tot een van de meest geliefde gezelschapshonden ter wereld.

Karakter

De Havanezer staat bekend om zijn vriendelijke en speelse karakter. Dit ras is dol op aandacht en vindt het heerlijk om bij zijn eigenaar te zijn. Havanezers zijn van nature nieuwsgierig en intelligent en hebben een grote behoefte aan mentale en fysieke stimulatie.

Omdat ze zo aanhankelijk zijn, zijn Havanezers vaak gevoelig voor verlatingsangst en vinden ze het niet fijn om lang alleen te zijn. Dit ras is ook bekend om zijn blafgedrag - Havanezers kunnen soms wat luidruchtig zijn.

Gezondheid

Over het algemeen is de Havanezer een gezond ras, maar net als bij alle hondenrassen kunnen ze last krijgen van bepaalde gezondheidsproblemen. Enkele aandoeningen waar de Havanezer gevoelig voor kan zijn, zijn:

  • Patella luxatie: een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie glijdt.
  • Progressieve retina atrofie: een aandoening waarbij het netvlies van het oog langzaam afbreekt.
  • Heupdysplasie: een aandoening waarbij de heupgewrichten abnormaal gevormd zijn, wat kan leiden tot artritis en pijnlijke bewegingen.

Verzorging

Een van de meest opvallende kenmerken van de Havanezer is zijn prachtige, lange vacht. De vacht van de Havanezer heeft veel verzorging nodig om gezond en glanzend te blijven. Het is belangrijk om de vacht regelmatig te borstelen en te kammen om klitten en knopen te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om de vacht regelmatig te laten knippen om deze in goede conditie te houden.

Naast het verzorgen van de vacht, moet de Havanezer ook regelmatig worden gebaad om vuil en dode huidcellen te verwijderen. Het is ook belangrijk om de oren van de Havanezer schoon te houden om infecties te voorkomen. Regelmatige tandheelkundige controles en het poetsen van de tanden helpen tandproblemen te voorkomen.

Terug naar blog
1 van 3