Boerboel - Pawsource

Boerboel

Geschiedenis

De Boerboel is een hondenras dat afkomstig is uit Zuid-Afrika en daar werd gefokt om de boerderijen te beschermen tegen wilde dieren. Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen verschillende Europese en Afrikaanse hondenrassen. Zo zijn er onder andere invloeden van de Bulldog, Bullmastiff, Boxer en de Rhodesian Ridgeback terug te vinden in de Boerboel.

Het woord "Boerboel" komt uit het Afrikaans en betekent letterlijk "boerenhond". De honden werden dan ook voornamelijk ingezet om vee en gewassen te beschermen tegen roofdieren zoals leeuwen en hyena's. Later werden ze ook gebruikt als waakhond en gezelschapshond. Inmiddels is de Boerboel een populair ras over de hele wereld.

Karakter

De Boerboel staat bekend om zijn zelfverzekerdheid en loyaliteit aan zijn baasje en diens gezin. Ze zijn erg beschermend en zullen dan ook alles doen om hun gezin te beschermen. Dit kan soms leiden tot agressief gedrag tegenover vreemden, dus het is belangrijk om de hond op jonge leeftijd goed te socialiseren.

Daarnaast zijn Boerboels intelligente honden die snel leren en graag samenwerken met hun baas. Ze zijn ook erg actief en hebben dagelijks voldoende beweging nodig om zich goed te voelen. Vanwege hun grootte en kracht is het belangrijk om een Boerboel goed te trainen en onder controle te houden.

Gezondheid

Over het algemeen zijn Boerboels gezonde honden, maar zoals bij elk ras kunnen ze wel last krijgen van bepaalde gezondheidsproblemen. Zo zijn heup- en elleboogdysplasie veelvoorkomende aandoeningen bij dit ras. Het is dan ook belangrijk om bij het fokken van Boerboels te letten op gezondheid en mogelijke erfelijke aandoeningen.

Daarnaast is het belangrijk om een Boerboel op een gezond gewicht te houden, aangezien overgewicht kan leiden tot gewrichtsproblemen en andere gezondheidsproblemen.

Verzorging

Boerboels hebben een korte, glanzende vacht die niet veel verzorging nodig heeft. Het is voldoende om de hond af en toe te borstelen om losse haren te verwijderen en de vacht mooi te houden. De nagels moeten regelmatig geknipt worden om te voorkomen dat ze te lang worden en de hond last krijgt van pijnlijke poten.

Omdat Boerboels actieve honden zijn, hebben ze voldoende beweging nodig om zich goed te voelen. Het is dan ook belangrijk om dagelijks lange wandelingen te maken en de hond regelmatig te laten spelen en rennen.

Terug naar blog
1 van 3