Bergamasco - Pawsource

Bergamasco

Geschiedenis

De Bergamasco is een oud Italiaans hondenras, afkomstig uit de regio Bergamo in Lombardije. Deze honden werden traditioneel gefokt als herdershonden voor het bewaken en drijven van vee in de bergen. Hun dikke, viltachtige vacht beschermt hen tegen de barre weersomstandigheden in de bergen. Omdat hun uiterlijk en functie al eeuwenlang onveranderd zijn gebleven, wordt aangenomen dat de Bergamasco tot de oudste hondenrassen ter wereld behoort.

Karakter

De Bergamasco staat bekend om zijn zachtaardige en evenwichtige karakter. Ze zijn intelligent en trainbaar, maar hebben ook een onafhankelijke geest en een zekere eigenwijsheid. Van nature zijn ze terughoudend tegenover vreemden, maar ze zijn trouw en beschermend ten opzichte van hun gezin. Bergamascos zijn over het algemeen goede huisdieren, maar ze hebben wel behoefte aan voldoende beweging en mentale stimulatie om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen.

Gezondheid

Over het algemeen is de Bergamasco een gezond ras met een levensverwachting van 13 tot 15 jaar. Er zijn echter enkele gezondheidsproblemen waar het ras vatbaar voor kan zijn, waaronder heupdysplasie en oogproblemen. Potentiële eigenaren moeten zich bewust zijn van deze risico's en ervoor zorgen dat de ouderdieren getest zijn op deze aandoeningen voordat ze besluiten een Bergamasco te kopen.

Verzorging

De verzorging van de Bergamasco is een belangrijk punt van aandacht voor potentiële eigenaren. Hun vacht is dicht en viltachtig, en vereist daarom regelmatig borstelen en kammen om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. De vacht mag niet worden geschoren, omdat dit de natuurlijke bescherming van de hond tegen weersinvloeden aantast. Over het algemeen is de Bergamasco een gemakkelijke hond om te verzorgen, maar het is wel belangrijk om voldoende tijd te besteden aan hun vacht om ervoor te zorgen dat deze gezond blijft.

Terug naar blog
1 van 3