Wat is spondylose bij honden? - Pawsource

Wat is spondylose bij honden?

Heb je ooit gehoord van spondylose bij honden? Als je een hondeneigenaar bent, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze aandoening, zodat je weet wat je kunt doen om je viervoeter te helpen als hij hier last van krijgt. In dit artikel leer je wat spondylose is, hoe het wordt gediagnosticeerd en behandeld, en hoe je het leven van een hond met spondylose kunt verbeteren. Laten we beginnen!

Wat is spondylose bij honden?

Spondylose is een aandoening die de wervelkolom van de hond aantast. Het is een degeneratieve ziekte die leidt tot de vorming van botuitsteeksels (osteofyten) op de wervels. Deze botgroei kan pijn en ongemak veroorzaken en de beweeglijkheid van de hond beperken.

Oorzaken van spondylose

Spondylose ontwikkelt zich meestal als gevolg van veroudering, maar er zijn ook andere factoren die bijdragen aan het ontstaan van deze aandoening, zoals overgewicht, genetische aanleg en letsel. Ook kan een inactieve levensstijl bijdragen aan het ontstaan van spondylose.

Symptomen van spondylose bij honden

De symptomen van spondylose bij honden kunnen variƫren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de locatie van de botgroei. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Stijfheid en pijn bij het bewegen
 • Kreupelheid
 • Moeite met opstaan of liggen
 • Verlies van mobiliteit en flexibiliteit
 • Verandering in houding en gang

Diagnose van spondylose bij honden

Als je vermoedt dat je hond spondylose heeft, is het belangrijk om een afspraak te maken met je dierenarts. Zij kunnen een nauwkeurige diagnose stellen en een passend behandelplan opstellen.

Lichamelijk onderzoek

De dierenarts zal eerst een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren om te kijken naar tekenen van pijn en stijfheid. Dit kan onder meer het voelen van de wervelkolom en het observeren van de hond tijdens het lopen en bewegen omvatten.

Rƶntgenfoto's en andere diagnostische tests

Om spondylose definitief te diagnosticeren, kan de dierenarts rƶntgenfoto's van de wervelkolom maken. Deze beelden kunnen de aanwezigheid van osteofyten en andere afwijkingen aan het licht brengen. In sommige gevallen kunnen aanvullende diagnostische tests, zoals een MRI of CT-scan, nodig zijn om meer informatie te verkrijgen over de aandoening.

Behandeling van spondylose bij honden

Hoewel spondylose niet kan worden genezen, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te verlichten en de levenskwaliteit van de hond te verbeteren.

Medicatie

Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen, zoals niet-steroĆÆde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), kunnen worden voorgeschreven om de pijn en ontsteking die gepaard gaan met spondylose te verlichten. In sommige gevallen kunnen ook spierverslappers en/of corticosteroĆÆden worden voorgeschreven.

Fysiotherapie en oefeningen

Fysiotherapie kan een belangrijk onderdeel zijn van de behandeling van spondylose bij honden. Dit kan onder meer het volgen van een individueel oefenprogramma, hydrotherapie en massages omvatten. Het doel van fysiotherapie is om de spierkracht en flexibiliteit te verbeteren en de pijn te verminderen.

Chirurgie

In ernstige gevallen van spondylose, waarbij de wervelkolom ernstig wordt aangetast of de zenuwen worden samengedrukt, kan een operatie noodzakelijk zijn. Dit kan het verwijderen van de osteofyten of het stabiliseren van de wervelkolom omvatten. De beslissing om te opereren wordt genomen op basis van de ernst van de aandoening en de algehele gezondheid van de hond.

Alternatieve therapieƫn

Er zijn ook alternatieve therapieĆ«n die kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van spondylose bij honden, zoals acupunctuur, chiropractie en homeopathie. Hoewel de effectiviteit van deze behandelingen kan variĆ«ren, kunnen ze voor sommige honden verlichting biedenĀ en het proberen waard zijn.

Leven met een hond met spondylose

Als je hond is gediagnosticeerd met spondylose, zijn er enkele aanpassingen die je kunt maken om zijn leven gemakkelijker en comfortabeler te maken.

Aanpassingen thuis

Zorg ervoor dat je hond een comfortabele en ondersteunende slaapplaats heeft, zoals een orthopedisch hondenbed. Vermijd het plaatsen van de hondenslaapplaats op een koude of vochtige vloer. Maak je huis veiliger door antislipmatten of tapijten op gladde vloeren te leggen en vermijd trappen als je hond hier moeite mee heeft.

Dieet en gewichtsbeheersing

Het is belangrijk om het gewicht van je hond onder controle te houden, omdat overgewicht extra druk op de wervelkolom kan leggen en de symptomen van spondylose kan verergeren. Voer je hond een uitgebalanceerd en voedzaam dieet en overleg met je dierenarts over de juiste portiegroottes. Zorg ook voor voldoende lichaamsbeweging, aangepast aan de behoeften en beperkingen van je hond.

Aandacht voor het emotionele welzijn van de hond

Pijn en ongemak kunnen stress en angst veroorzaken bij je hond. Zorg voor een rustige en ontspannen omgeving en besteed extra tijd aan het geven van liefde, aandacht en troost. Stimuleer je hond ook mentaal met interactief speelgoed en puzzels om hem gelukkig en betrokken te houden.

Preventie van spondylose bij honden

Hoewel het niet altijd mogelijk is om spondylose te voorkomen, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om het risico op het ontwikkelen van deze aandoening te verminderen:

 • Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging om de spieren en gewrichten van je hond soepel en sterk te houden.
 • Houd het gewicht van je hond onder controle om extra druk op de wervelkolom te voorkomen.
 • Voer je hond een uitgebalanceerd dieet met voldoende voedingsstoffen om gezonde botten en gewrichten te ondersteunen.

Conclusie

Spondylose bij honden is een degeneratieve aandoening die de wervelkolom aantast en kan leiden tot pijn en beperkte mobiliteit. Hoewel het niet kan worden genezen, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te verlichten en de levenskwaliteit van de hond te verbeteren. Door aandacht te besteden aan preventie, zorgvuldige monitoring en tijdige behandeling, kun je het leven van je hond met spondylose aanzienlijk verbeteren.

Veelgestelde vragen

 1. Kan spondylose bij honden worden genezen? Nee, spondylose is een degeneratieve aandoening die nietĀ kan worden genezen. Echter, met de juiste behandeling en zorg kunnen de symptomen worden verlicht en kan de levenskwaliteit van de hond aanzienlijk worden verbeterd.
 2. Hoe weet ik of mijn hond spondylose heeft? Als je vermoedt dat je hond spondylose heeft, is het belangrijk om een afspraak te maken met je dierenarts. Zij kunnen een nauwkeurige diagnose stellen op basis van een lichamelijk onderzoek, rƶntgenfoto's en eventueel aanvullende diagnostische tests.

 3. Is spondylose bij honden pijnlijk? Ja, spondylose kan pijnlijk zijn voor honden, vooral als de botuitsteeksels druk uitoefenen op zenuwen of omliggende weefsels. Het is belangrijk om alert te zijn op tekenen van pijn bij je hond en om met je dierenarts te overleggen over passende pijnbestrijding.

 4. Kunnen jonge honden ook spondylose krijgen? Hoewel spondylose vaker voorkomt bij oudere honden, kunnen jonge honden ook getroffen worden, vooral als ze een genetische aanleg hebben of lijden aan een onderliggende aandoening die de wervelkolom aantast.

 5. Wat kan ik doen om spondylose bij mijn hond te voorkomen? Hoewel het niet altijd mogelijk is om spondylose te voorkomen, kun je het risico verkleinen door te zorgen voor regelmatige lichaamsbeweging, gewichtsbeheersing en een uitgebalanceerd dieet. Overleg met je dierenarts over de beste manieren om de gezondheid van de wervelkolom van je hond te ondersteunen.

Terug naar blog
1 van 3