Hond mee in vliegtuig 2023 - Pawsource

Hond mee in vliegtuig 2023

Het meenemen van je hond op vakantie kan een geweldige ervaring zijn voor zowel jou als je trouwe viervoeter. Echter, als je met het vliegtuig reist, zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten om je hond probleemloos mee te nemen in het vliegtuig.

Regelgeving voor het vliegen met honden

Luchtvaartmaatschappijen

Elke luchtvaartmaatschappij hanteert eigen regels en voorschriften als het gaat om het vervoer van huisdieren. Het is belangrijk om vooraf contact op te nemen met de gekozen maatschappij om te weten te komen welke voorwaarden zij stellen.

Land van bestemming

De regels voor het meenemen van je hond kunnen variëren per land van bestemming. Controleer de invoereisen van het land waar je naartoe reist, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

EU-regelgeving

Binnen de Europese Unie gelden specifieke regels voor het reizen met huisdieren. Zorg ervoor dat je bekend bent met deze regels en zorg dat je hond voldoet aan alle eisen.

De verschillende soorten honden in het vliegtuig

Handbagage

Sommige luchtvaartmaatschappijen staan toe dat kleine honden in de cabine meereizen, mits zij in een speciale draagtas passen die onder de stoel voor je geplaatst kan worden.

Ruimbagage

Grotere honden moeten meestal in het ruim reizen, in een goedgekeurde transportkennel. Deze kennels moeten voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van afmetingen, ventilatie en veiligheid.

Geleidehonden

Geleide- en assistentiehonden mogen meestal gratis in de cabine reizen, mits zij voldoen aan de eisen van de luchtvaartmaatschappij. Informeer bij je maatschappij naar de voorwaarden voor het meenemen van een geleide- of assistentiehond.

Voorbereiding voor de vlucht

Gezondheidsverklaring

Vraag je dierenarts om een gezondheidsverklaring, waarin staat dat je hond gezond en fit genoeg is om te vliegen. Deze verklaring moet meestal niet ouder zijn dan 10 dagen voor de vertrekdatum.

Inentingen

Zorg ervoor dat je hond alle benodigde inentingen heeft gehad. Dit kan variëren per land van bestemming, maar de meeste landen eisen in ieder geval een geldige rabiësvaccinatie.

Identificatie

Je hond moet voorzien zijn van een microchip of tatoeage voor identificatie. Daarnaast moet je hond een paspoort hebben waarin alle benodigde gegevens en inentingen staan vermeld.

Reisbenodigdheden

Zorg voor een goedgekeurde transportkennel, een comfortabel dekentje en speelgoed om je hond tijdens de vlucht op zijn gemak te stellen. Vergeet ook niet om water en voeding voor onderweg mee te nemen.

Tips voor een comfortabele vlucht

Stress verminderen

Om de stress voor je hond te verminderen, is het belangrijk om voor de reis al te oefenen met de transportkennel. Laat je hond eraan wennen om tijd door te brengen in de kennel, zodat hij zich veilig voelt tijdens de vlucht.

Voeding en hydratatie

Zorg ervoor dat je hond voldoende water krijgt tijdens de reis. Geef hem echter geen grote maaltijd vlak voor de vlucht, om misselijkheid en ongemak te voorkomen.

Veiligheid

Controleer of de transportkennel stevig is en goed gesloten kan worden. Bevestig duidelijk leesbare labels met jouw contactgegevens en informatie over de eindbestemming.

Conclusie

Het meenemen van je hond in het vliegtuig kan een geweldige manier zijn om samen van een vakantie te genieten. Door je goed voor te bereiden en rekening te houden met de regels en voorschriften, zorg je voor een comfortabele en veilige reis voor jou en je trouwe viervoeter.

Veelgestelde vragen

  1. Mag mijn hond in de cabine van het vliegtuig reizen? Dit hangt af van de luchtvaartmaatschappij en de grootte van je hond. Kleine honden mogen soms in de cabine reizen, terwijl grotere honden in het ruim moeten reizen.

  2. Welke inentingen moet mijn hond hebben om te kunnen vliegen? De vereiste inentingen kunnen variëren per land van bestemming, maar de meeste landen eisen in ieder geval een geldige rabiësvaccinatie. Raadpleeg je dierenarts voor de specifieke eisen van het land waar je naartoe reist.

  3. Wat kan ik doen om de stress voor mijn hond tijdens de vlucht te verminderen? Laat je hond voor de reis wennen aan de transportkennel en zorg voor een comfortabel dekentje en speelgoed. Probeer je hond ontspannen en moe te maken voor de vlucht, bijvoorbeeld door een lange wandeling te maken.

  4. Moet ik extra betalen voor het meenemen van mijn hond in het vliegtuig? Ja, meestal moet je een extra bedrag betalen om je hond mee te nemen in het vliegtuig. De kosten variëren per luchtvaartmaatschappij en kunnen afhangen van de grootte van je hond en de reisafstand.

  5. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn hond veilig is tijdens de vlucht? Zorg voor een goedgekeurde en stevige transportkennel met duidelijke labels van jouw contactgegevens en informatie over de eindbestemming. Zorg er ook voor dat je hond voldoende water heeft en niet te veel eet vlak voor de vlucht om misselijkheid en ongemak te voorkomen.

Terug naar blog
1 van 3