Welke allergieën komen vaak voor bij honden en wat kun je doen om ze te voorkomen? - Pawsource

Welke allergieën komen vaak voor bij honden en wat kun je doen om ze te voorkomen?

Als trotse hondenbezitter wil je je harige vriendje natuurlijk zo gezond mogelijk houden. Helaas kunnen honden net als mensen last hebben van allergieën. In dit artikel gaan we dieper in op de meest voorkomende allergieën bij honden en wat je kunt doen om ze te voorkomen.

Of je nu een nieuwe hond hebt of al jarenlang een trouwe viervoeter in huis hebt, het is altijd goed om op de hoogte te zijn van de gezondheidsrisico's. Lees meer over: 7 veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij honden en hoe ze te voorkomen

Wat zijn allergieën bij honden?

Allergieën zijn een reactie van het immuunsysteem op stoffen die het lichaam als vreemd beschouwt. Bij honden kunnen allergieën veroorzaakt worden door voedsel, pollen, huisstofmijt, vlooien en andere externe factoren.

De meest voorkomende allergieën bij honden

Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende allergieën bij honden.

Voedselallergieën

Honden kunnen net als mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. De meest voorkomende voedselallergieën bij honden zijn gerelateerd aan rundvlees, zuivelproducten, tarwe en eieren.

Allergieën voor pollen

Net als mensen kunnen honden allergisch zijn voor pollen. Dit kan leiden tot huidirritaties, jeuk en ontstekingen. De meest voorkomende pollen waar honden allergisch voor zijn, zijn graspollen, boompollen en onkruidpollen.

Huisstofmijtallergieën

Huisstofmijt is een veel voorkomende oorzaak van allergieën bij honden. De mijten zelf zijn onzichtbaar voor het blote oog, maar hun uitwerpselen zijn dat niet. Deze uitwerpselen kunnen leiden tot huidirritaties, jeuk en ontstekingen.

Vlooienallergieën

Honden kunnen allergisch zijn voor vlooien. Dit komt door de eiwitten in het speeksel van de vlo. Een allergische reactie op vlooienbeten kan leiden tot huidirritaties en jeuk.

Symptomen van allergieën bij honden

De symptomen van allergieën bij honden kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak van de allergie. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende symptomen.

  • Jeukende huid
  • Huiduitslag
  • Ontstekingen
  • Oorinfecties
  • Overmatig likken of krabben
  • Braken en diarree

Wat kun je doen om allergieën bij honden te voorkomen?

Het voorkomen van allergieën bij honden kan een uitdaging zijn, maar er zijn wel een aantal maatregelen die je kunt nemen. Hieronder vind je een aantal tips.

Geef je hond een gezond dieet

Een gezond dieet kan het immuunsysteem van je hond versterken en allergieën voorkomen. Kies voor voeding met hoogwaardige eiwitten en vermijd ingrediënten waar honden vaak allergisch voor zijn, zoals rundvlees, tarwe en zuivelproducten.

Houd je huis schoon

Een schone omgeving kan helpen bij het voorkomen van allergieën bij honden. Stofzuig regelmatig en houd de omgeving van je hond schoon. Was ook regelmatig het beddengoed en de speeltjes van je hond.

Vermijd contact met allergenen

Als je weet waar je hond allergisch voor is, probeer dan contact met deze allergenen te vermijden. Als je hond bijvoorbeeld allergisch is voor pollen, vermijd dan wandelingen in het park tijdens het pollenseizoen.

Gebruik vlooienbestrijdingsmiddelen

Een vlooienallergie is vaak te voorkomen door het gebruik van vlooienbestrijdingsmiddelen. Vraag advies aan je dierenarts over welk middel het beste bij jouw hond past.

Overweeg immunotherapie

Immunotherapie kan helpen bij het verminderen van allergieën bij honden. Hierbij wordt je hond blootgesteld aan kleine hoeveelheden van het allergeen, waardoor het immuunsysteem geleidelijk aan minder sterk reageert op deze stof.

Behandeling van allergieën bij honden

Als je hond allergisch is, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Hieronder vind je een overzicht.

Medicatie

Medicatie kan helpen bij het verminderen van allergie-symptomen bij honden. Er zijn verschillende soorten medicatie beschikbaar, waaronder antihistaminica, corticosteroïden en cyclosporine.

Shampoos en sprays

Shampoos en sprays kunnen helpen bij het verlichten van jeukende huid en huiduitslag bij honden. Er zijn speciale shampoos en sprays beschikbaar die specifiek zijn ontwikkeld voor honden met allergieën.

Dieetveranderingen

Een dieetverandering kan helpen bij het verminderen van allergie-symptomen bij honden. Overleg met je dierenarts welk dieet het beste bij jouw hond past.

Conclusie

Allergieën kunnen een vervelend probleem zijn voor honden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om allergieën te voorkomen en te behandelen. Door een gezond dieet te geven, je huis schoon te houden en contact met allergenen te vermijden, kun je je hond helpen om gezond en gelukkig te blijven.

Veelgestelde vragen

1. Kan mijn hond allergisch zijn voor gras?

Ja, honden kunnen allergisch zijn voor graspollen. Dit kan leiden tot huidirritaties, jeuk en ontstekingen.

2. Wat zijn de meest voorkomende voedselallergieën bij honden?

De meest voorkomende voedselallergieën bij honden zijn gerelateerd aan rundvlees, zuivelproducten, tarwe en eieren.

3. Hoe kan ik allergieën bij mijn hond voorkomen?

Je kunt allergieën bij je hond voorkomen door een gezond dieet te geven, je huis schoon te houden, contact met allergenen te vermijden, vlooienbestrijdingsmiddelen te gebruiken en immunotherapie te overwegen.

4. Wat zijn de symptomen van een vlooienallergie bij honden?

Symptomen van een vlooienallergie bij honden zijn onder andere jeuk, huiduitslag, haaruitval en krabben.

5. Hoe kan ik mijn hond het beste behandelen als hij allergisch is?

Je kunt je hond het beste behandelen door medicatie te geven, shampoos en sprays te gebruiken en een dieetverandering te overwegen. Overleg altijd met je dierenarts welke behandeling het beste bij jouw hond past.

Terug naar blog
1 van 3