Honden Parasieten: Alles wat u moet weten - Pawsource

Honden Parasieten: Alles wat u moet weten

Als hondenbezitter wilt u uw trouwe viervoeter beschermen tegen de vele gevaren die in de buitenwereld op de loer liggen. Een van die gevaren zijn parasieten, die de gezondheid van uw hond kunnen bedreigen. In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over honden parasieten, inclusief de verschillende soorten parasieten, de symptomen van een infectie en de beste manieren om uw hond te beschermen.

Wist je dat het handhaven van de gezondheid van je hond een belangrijk onderdeel is van de zorg voor je huisdier? Als je meer wilt leren over dit onderwerp, dan raden we je aan om onze nieuwste blogpost 'Het handhaven van de gezondheid van uw hond' te lezen. Hierin delen we waardevolle informatie en advies over hoe je je hond gezond kunt houden.

Soorten honden parasieten

Er zijn verschillende soorten parasieten die honden kunnen infecteren, waaronder:

Vlooien

Vlooien zijn kleine insecten die zich voeden met het bloed van uw hond. Ze kunnen jeuk en huidirritatie veroorzaken en dragen soms ziekten over.

Teken

Teken zijn kleine, spinachtige insecten die zich vastklampen aan de huid van uw hond en zich voeden met zijn bloed. Ze kunnen ziektes overbrengen zoals de ziekte van Lyme.

Wormen

Er zijn verschillende soorten wormen die honden kunnen infecteren, waaronder rondwormen, lintwormen en hartwormen. Worminfecties kunnen leiden tot symptomen zoals diarree, braken en gewichtsverlies.

Mijten

Mijten zijn kleine, spinachtige insecten die huidirritatie en haarverlies kunnen veroorzaken bij uw hond. Een veelvoorkomende mijt bij honden is de Demodex-mijt, die demodectische schurft veroorzaakt.

Symptomen van een parasieteninfectie

De symptomen van een parasieteninfectie bij honden kunnen variëren afhankelijk van het type parasiet en de ernst van de infectie. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Jeuk en krabben
 • Roodheid en ontsteking van de huid
 • Haarverlies
 • Vermoeidheid en lusteloosheid
 • Diarree of braken
 • Gewichtsverlies

Behandeling van parasieteninfecties

Als uw hond besmet is met parasieten, is het belangrijk om hem zo snel mogelijk te behandelen. Afhankelijk van het type parasiet kan de behandeling bestaan uit:

 • Vlooien- en tekenbestrijdingsmiddelen
 • Ontwormingsmiddelen
 • Topische of orale medicatie om mijtinfecties te behandelen
 • Hartwormpreventie

Het is belangrijk om alleen behandelingen te gebruiken die zijn voorgeschreven door een dierenarts om de veiligheid en effectiviteit ervan te waarborgen.

Preventie van parasieteninfecties

Preventie is de beste manier om uw hond te beschermen tegen parasieten. Hier zijn enkele tips om parasieteninfecties te voorkomen: Gebruik preventieve vlooien- en tekenbestrijdingsmiddelen, zoals vlooienbanden, sprays, shampoos en spot-on behandelingen.

 • Houd uw hond op een regelmatig schema voor ontworming en hartwormpreventie.
 • Houd uw huis en omgeving schoon door regelmatig te stofzuigen en te dweilen, en was dekens en beddengoed van uw hond regelmatig.
 • Vermijd gebieden waar veel teken en andere parasieten voorkomen, zoals hoog gras en bosrijke gebieden.
 • Controleer uw hond regelmatig op teken en andere parasieten en verwijder ze indien nodig.

Wat te doen als uw hond besmet raakt

Als uw hond besmet raakt met parasieten, is het belangrijk om snel te handelen om verdere verspreiding en complicaties te voorkomen. Neem contact op met uw dierenarts voor een diagnose en behandelplan. Volg de instructies van uw dierenarts nauwgezet op en geef uw hond de voorgeschreven behandelingen op de juiste wijze.

Conclusie

Als hondenbezitter is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten parasieten die uw hond kunnen infecteren en de symptomen van een infectie. Preventie is de beste manier om uw hond te beschermen tegen parasieten, dus zorg ervoor dat u regelmatig preventieve behandelingen gebruikt en uw hond controleert op teken en andere parasieten. Als uw hond besmet raakt, is snel handelen essentieel om de gezondheid van uw hond te beschermen.

FAQ

Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?

Het wordt aanbevolen om uw hond om de drie maanden te ontwormen, hoewel de frequentie kan variëren afhankelijk van de leeftijd, gezondheid en levensstijl van uw hond.

Hoe kan ik teken van mijn hond verwijderen?

Om een teek te verwijderen, gebruik je een pincet of speciale tekentang om de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken en deze voorzichtig en langzaam uit de huid te trekken.

Kan mijn hond ziek worden van wormen?

Ja, worminfecties kunnen leiden tot symptomen zoals diarree, braken en gewichtsverlies. In ernstige gevallen kunnen ze de gezondheid van uw hond bedreigen.

Moet ik mijn hond het hele jaar door ontwormen?

Het hangt af van waar u woont en de levensstijl van uw hond. Sommige gebieden hebben het hele jaar door een hoog risico op worminfecties, terwijl andere gebieden seizoensgebonden infecties hebben.

Zijn natuurlijke remedies effectief tegen parasieten bij honden?

Hoewel sommige natuurlijke remedies kunnen helpen bij de preventie en behandeling van parasieten bij honden, is het belangrijk om altijd de aanbevelingen van uw dierenarts te volgen en alleen behandelingen te gebruiken die zijn bewezen veilig en effectief te zijn.

Lees ook:

Terug naar blog
1 van 3