Hartworm: wat is hartworm en hoe kun je het voorkomen? - Pawsource

Hartworm: wat is hartworm en hoe kun je het voorkomen?

Als eigenaar van een huisdier wil je er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je dier gezond is en blijft. Helaas zijn er een aantal ziekten waar jouw huisdier vatbaar voor is, zoals hartworm. In dit artikel zullen we bespreken wat hartworm is, hoe het wordt verspreid en belangrijker nog, hoe je het kunt voorkomen.

Wist je dat sommige veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij honden relatief eenvoudig te voorkomen zijn? Lees meer over deze en andere tips in deze handige gids: 7 veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij honden en hoe ze te voorkomen

Inleiding

Hartworm is een parasitaire ziekte die wordt veroorzaakt door een worm die zich in het hart van jouw huisdier nestelt. Deze ziekte komt vooral voor bij honden, maar kan ook voorkomen bij katten en andere zoogdieren. De parasitaire worm kan schade veroorzaken aan het hart, de longen en andere organen en kan uiteindelijk leiden tot de dood van jouw huisdier.

Hoe wordt hartworm verspreid?

Hartworm wordt verspreid door muggenbeten. Wanneer een geïnfecteerde mug jouw huisdier bijt, worden de microscopische hartwormlarven in het bloed van jouw huisdier geïnjecteerd. Deze larven migreren door het lichaam van jouw huisdier en vestigen zich uiteindelijk in het hart en de longslagaders. Hier groeien ze uit tot volwassen wormen die zich voeden met het bloed van jouw huisdier.

Symptomen van hartworm

In de beginfase van een hartworminfectie zijn er vaak geen symptomen. Na verloop van tijd kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Vermoeidheid
 • Gewichtsverlies
 • Hoesten
 • Kortademigheid
 • Verminderde eetlust

Als de ziekte niet wordt behandeld, kunnen de symptomen verergeren en kan het leiden tot hartfalen.

Diagnose en behandeling

De diagnose van hartworm wordt gesteld door middel van een bloedonderzoek bij de dierenarts. Als hartworm wordt vastgesteld, zal de dierenarts een behandeling voorschrijven. De behandeling bestaat uit meerdere injecties die over een periode van enkele maanden worden gegeven. Het is belangrijk om te weten dat de behandeling van hartworms zwaar is voor jouw huisdier en dat er risico's aan verbonden zijn.

Voorkomen van hartworm

Gelukkig zijn er verschillende manieren om hartworm te voorkomen. De meest effectieve manier om hartworm te voorkomen is door jouw huisdier regelmatig te behandelen met preventieve medicijnen. Deze medicijnen doden de microscopische larven in het bloed voordat ze zich kunnen vestigen in het hart van jouw huisdier. De meest voorkomende preventieve medicijnen zijn maandelijkse tabletten of een maandelijkse injectie.

Naast preventieve medicijnen zijn er nog een aantal andere maatregelen die je kunt nemen om het risico op hartworm te verminderen. Deze maatregelen omvatten:

 • Het gebruik van muggenspray of -lotion op jouw huisdier
 • Het voorkomen van stilstaand water rondom het huis
 • Het gebruik van een muggennet in de slaapruimte van jouw huisdier
 • Het beperken van de tijd die jouw huisdier buiten doorbrengt tijdens de schemering en de nacht

Het is belangrijk om te benadrukken dat preventieve medicijnen de beste manier zijn om hartworm te voorkomen. Het is echter nog steeds belangrijk om bovenstaande maatregelen te nemen om het risico op hartworm te verminderen.

Het belang van jaarlijkse controles

Jaarlijkse controles zijn essentieel om ervoor te zorgen dat jouw huisdier gezond blijft. Tijdens deze controles kan jouw dierenarts testen op hartworm en andere ziekten die jouw huisdier kunnen treffen. Als hartworm in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling veel groter.

Conclusie

Hartworm is een ernstige ziekte die jouw huisdier kan treffen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hartworm te voorkomen, waaronder preventieve medicijnen en andere maatregelen. Het is belangrijk om jaarlijks controles uit te laten voeren om te zorgen dat jouw huisdier gezond blijft. Door deze maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat jouw huisdier veilig is en kan genieten van een lang en gezond leven.

FAQ's

 1. Hoe vaak moet ik mijn huisdier preventief behandelen tegen hartworm?
 • Meestal worden preventieve medicijnen maandelijks gegeven, maar raadpleeg altijd jouw dierenarts voor specifiek advies.
 1. Kan mijn huisdier hartworm krijgen als het binnen blijft?
 • Ja, het is mogelijk dat jouw huisdier hartworm krijgt, zelfs als het binnen blijft. Dit komt doordat muggen naar binnen kunnen komen.
 1. Is de behandeling van hartworm veilig voor mijn huisdier?
 • De behandeling van hartworm is zwaar voor jouw huisdier en er zijn risico's aan verbonden. Het is belangrijk om dit te bespreken met jouw dierenarts voordat je een behandeling start.
 1. Kan ik hartworm krijgen van mijn huisdier?
 • Nee, hartworm is niet besmettelijk voor mensen.
 1. Kan ik hartworm voorkomen door het gebruik van muggenspray?
 • Het gebruik van muggenspray kan helpen om het risico op hartworm te verminderen, maar het is belangrijk om ook preventieve medicijnen te gebruiken voor een optimale bescherming.
Terug naar blog
1 van 3