Pomeriaan

Alles wat je moet weten over Pomeriaanse honden

Liefhebbers van honden over de hele wereld zijn verliefd geworden op de schattige, pluizige Pomeriaanse honden. Het zijn kleine, levendige en aanhankelijke honden die je hart zullen stelen zodra je ze ontmoet. Als je overweegt om een Pomeriaan als huisdier te nemen, dan ben je op de juiste plek beland. In deze blog zullen we je alles vertellen wat je moet weten over Pomeriaanse honden, van hun geschiedenis tot hun persoonlijkheid, van hun verzorging tot hun training. Je zult ontdekken waarom deze kleine honden een geweldige keuze zijn voor zowel ervaren hondeneigenaren als mensen die voor het eerst een hond in huis nemen. We hopen dat je net zo verliefd zult worden op deze geweldige honden als wij!

Lees hier meer over: Ontdek de verschillende hondenrassen: van chihuahuas tot deense honden

1. De geschiedenis en oorsprong van de Pomeriaan

Oorsprong van de Pomeriaan

De geschiedenis van de Pomeriaanse hond gaat terug tot het oude Europa, waar ze werden gefokt als waakhonden en gezelschapshonden voor de adel. Het ras dankt zijn naam aan de regio Pomerania, die zich uitstrekt van het noorden van Duitsland tot het westen van Polen en het oosten van Rusland.

Het is onduidelijk waar de Pomeriaanse hond precies vandaan komt, maar het is bekend dat ze afstammen van de Duitse Spitz. In de 18e eeuw werden Pomeriaanse honden gefokt door de Duitse adel als kleine, elegante gezelschapshonden. De populariteit van de Pomeriaanse hond nam snel toe en al snel werden ze gezien als statussymbolen.

Geschiedenis van de Pomeriaan

De Pomeriaanse hond heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw. Oorspronkelijk werden deze honden gefokt in de regio Pomerania, die zich uitstrekt van het noorden van Duitsland tot het westen van Polen en het oosten van Rusland. Ze werden gefokt als gezelschapshonden voor de Duitse adel en stonden bekend om hun mooie uiterlijk en hun intelligente en levendige persoonlijkheid.

In de 19e eeuw begon de populariteit van de Pomeriaanse hond buiten Duitsland te groeien. Koningin Victoria van Engeland was een groot fan van het ras en bracht verschillende Pomeriaanse honden naar Engeland. Hierdoor werd het ras in heel Europa populair.

Tegenwoordig is de Pomeriaanse hond een populair ras over de hele wereld. De Pomeriaan heeft een schattige uitstraling en een energieke persoonlijkheid die mensen van alle leeftijden aantrekt. De hond wordt gewaardeerd als gezelschapshond, maar heeft ook enige waakhond eigenschappen.

2. Het uiterlijk en karakter van de Pomeriaanse hond

Kenmerken van het uiterlijk van de Pomeriaanse hond

De Pomeriaanse hond is een kleine hond met een gewicht van tussen de 1,5 en 3,5 kilogram en een hoogte van 18 tot 30 centimeter. Het ras heeft een dichte vacht die vaak lang en pluizig is, met een dikke ondervacht. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder wit, zwart, bruin, rood, oranje en crème.

Het hoofd van de Pomeriaanse hond is driehoekig van vorm, met een korte snuit en een scherp gevormde neus. De ogen van de Pomeriaan zijn klein en rond, en de oren zijn rechtopstaand en klein. De hond heeft een korte, compacte nek en een diepe borstkas.

De ledematen van de Pomeriaanse hond zijn kort en recht, met kleine voeten en dikke kussentjes onder de poten. De staart van de Pomeriaan is pluizig en krult vaak over de rug van de hond.

De Pomeriaanse hond heeft een schattig en levendig uiterlijk, met een unieke uitstraling die vele harten heeft veroverd. De vacht van de Pomeriaanse hond vereist wel enige verzorging, waarbij regelmatig borstelen en wassen noodzakelijk zijn om klitten en vilt te voorkomen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de kenmerken van het uiterlijk van de Pomeriaanse hond kunnen variëren, afhankelijk van de bloedlijn en de individuele hond. Het is altijd verstandig om te controleren of een hond aan de rasstandaard voldoet voordat u besluit er een te kopen.

Persoonlijkheidskenmerken van de Pomeriaan

De Pomeriaanse hond staat bekend om zijn levendige en vriendelijke persoonlijkheid. Ze zijn trouwe metgezellen en hebben een grote liefde voor hun eigenaren. Omdat ze zo klein zijn, zijn ze uitstekende honden voor appartementen en kleinere huizen, en ze zijn ook goed geschikt voor gezinnen met kinderen.

Pomeriaanse honden zijn vaak erg energiek en hebben een grote behoefte aan beweging en spel. Ze houden ervan om te rennen, te spelen en te verkennen. Daarom is het belangrijk om regelmatig met ze te wandelen en ze te voorzien van voldoende lichaamsbeweging. Een ander belangrijk aspect van hun persoonlijkheid is hun intelligentie. Pomeriaanse honden zijn zeer slimme honden en kunnen gemakkelijk worden getraind in verschillende commando's en trucs.

Omdat Pomeriaanse honden zo aanhankelijk zijn, hebben ze de neiging om verlatingsangst te ontwikkelen als ze lange tijd alleen worden gelaten. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende aandacht en interactie met deze honden om hun emotionele welzijn te waarborgen. Ze hebben ook de neiging om luidruchtig te zijn en kunnen blaffen om aandacht te vragen of om te waarschuwen voor vermeende gevaren.

Over het algemeen zijn Pomeriaanse honden sociale en vriendelijke honden die graag deel uitmaken van het gezin en veel liefde en aandacht nodig hebben. Ze zijn een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar een kleine, actieve en liefdevolle hond die een aanvulling kan zijn op hun leven.

3. Pomeriaanse puppy's: waar je op moet letten bij het kiezen van je nieuwe huisdier

Waar Pomeriaanse puppy's te vinden zijn

Als je op zoek bent naar een Pomeriaanse puppy, zijn er verschillende plaatsen waar je ze kunt vinden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het vinden van een gezonde, goed opgevoede puppy van een gerenommeerde fokker of reddingsorganisatie een prioriteit moet zijn.

 1. Gerenommeerde fokkers: Er zijn veel gerenommeerde fokkers van Pomeriaanse honden die hun puppy's verkopen via online advertenties, door mond-tot-mondreclame of door deel te nemen aan hondenshows. Het is belangrijk om uitgebreid onderzoek te doen naar de fokker voordat je een puppy aanschaft. Zorg ervoor dat de fokker goede referenties heeft en dat de puppy's gezond en goed verzorgd zijn.
 2. Reddingsorganisaties: Er zijn verschillende reddingsorganisaties die Pomeriaanse honden opvangen en adoptieprogramma's aanbieden. Het is een geweldige manier om een Pomeriaanse hond te adopteren en tegelijkertijd een hond in nood te helpen. Reddingsorganisaties zorgen er vaak voor dat de honden gezond zijn voordat ze worden geadopteerd en helpen bij de plaatsing van de hond in een liefdevol thuis.
 3. Dierenasiels: Dierenasiels kunnen ook een goede bron zijn om een Pomeriaanse hond te vinden die een nieuw thuis nodig heeft. Hoewel niet alle dierenasiels Pomeriaanse honden hebben, hebben sommige dat wel. Bezoek lokale dierenasiels en informeer of er Pomeriaanse honden beschikbaar zijn voor adoptie.
 4. Online advertenties: Er zijn veel online platforms waarop Pomeriaanse puppy's te koop worden aangeboden. Het is belangrijk om hierbij voorzichtig te zijn en goed onderzoek te doen naar de verkoper. Controleer of ze betrouwbaar zijn en vraag naar de gezondheidsgeschiedenis van de puppy's voordat je overgaat tot aankoop.

Tips voor het kiezen van de juiste Pomeriaanse puppy

Het kiezen van de juiste Pomeriaanse puppy is een belangrijke beslissing en er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele tips om je te helpen de juiste keuze te maken:

 1. Zoek een gerenommeerde fokker: Zoek een gerenommeerde fokker die goede referenties heeft en bekend staat om het fokken van gezonde en goed opgevoede Pomeriaanse puppy's. Vraag om referenties en bezoek de fokker om de omgeving te zien waar de puppy's worden grootgebracht.
 2. Let op de gezondheid van de puppy: Controleer of de puppy gezond is door te kijken naar de ogen, neus, oren en huid. Een gezonde Pomeriaanse puppy heeft heldere ogen, een vochtige neus, schone oren en een glanzende vacht. Controleer ook op tekenen van diarree, braken of andere gezondheidsproblemen.
 3. Observeer het temperament van de puppy: Observeer de interactie van de puppy met andere honden en mensen. Een goed opgevoede en sociaal aangepaste Pomeriaanse puppy zal niet bang zijn voor vreemden en gemakkelijk te benaderen zijn.
 4. Vraag naar de stamboom: Vraag naar de stamboom van de puppy om er zeker van te zijn dat je een Pomeriaanse hond krijgt met de juiste raszuiverheid en stamboomlijn. Een stamboom is een officieel document dat de afstamming van de puppy bevestigt en kan helpen bij het identificeren van eventuele erfelijke aandoeningen.
 5. Vraag om een gezondheidsgarantie: Vraag de fokker om een gezondheidsgarantie voor de puppy. Een gerenommeerde fokker zal een schriftelijke garantie bieden dat de puppy vrij is van gezondheidsproblemen.
 6. Overweeg adoptie: Overweeg adoptie van een Pomeriaanse hond uit een reddingsorganisatie of dierenasiel. Adoptie is een geweldige manier om een hond in nood te helpen en tegelijkertijd een nieuwe metgezel te krijgen.

4. Verzorging van de Pomeriaanse hond

Voeding en dieet van de Pomeriaan

Het voeren van een Pomeriaanse hond is essentieel voor zijn gezondheid en welzijn. Een evenwichtig dieet helpt bij het bevorderen van een glanzende vacht, sterke tanden en botten en de algehele gezondheid van de hond. Hieronder vind je belangrijke informatie over het voeden van jouw Pomeriaanse hond.

Kies het juiste voedsel voor jouw Pomeriaan

Er zijn verschillende soorten hondenvoer op de markt, waaronder droogvoer, natvoer en rauw voedsel. Het is belangrijk om het juiste voedsel te kiezen dat past bij de leeftijd, het gewicht en de activiteitenniveau van je Pomeriaan. Overleg bij twijfel met de dierenarts over het juiste dieet voor jouw hond.

Geef je Pomeriaan de juiste porties

Te veel voeren kan leiden tot overgewicht en andere gezondheidsproblemen, terwijl te weinig voeren kan leiden tot ondervoeding. Bepaal de juiste porties op basis van de leeftijd, het gewicht en de activiteitenniveau van jouw hond. Gebruik de aanbevolen portiegrootte op de voerverpakking als uitgangspunt.

Vermijd het voeren van tafelrestjes

Hoewel het verleidelijk kan zijn om jouw Pomeriaan te voeden met tafelrestjes, is dit niet aan te raden. Tafelrestjes bevatten vaak veel vet en zout, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen en obesitas.

Geef jouw Pomeriaan toegang tot vers water

Zorg ervoor dat jouw Pomeriaan altijd toegang heeft tot vers drinkwater. Ververs het water regelmatig om te voorkomen dat het vervuild raakt.

Overweeg voedingssupplementen

Sommige Pomeriaanse honden kunnen baat hebben bij voedingssupplementen, zoals omega-3 vetzuren, glucosamine en chondroïtinesulfaat. Raadpleeg een dierenarts voordat je supplementen toevoegt aan het dieet van jouw hond.

Gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij Pomeriaanse honden

Als eigenaar van een Pomeriaanse hond is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij dit ras. Door op tijd de juiste maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je Pomeriaan een gezond en gelukkig leven leidt.

 1. Patella Luxatie: Dit is een veelvoorkomende aandoening bij kleine hondenrassen, waaronder Pomerianen. Patella luxatie is een aandoening waarbij de knieschijf van de hond uit de juiste positie glijdt. Dit kan leiden tot pijn, kreupelheid en in sommige gevallen tot artritis. Het is belangrijk om je Pomeriaan regelmatig te laten controleren op patella luxatie door een dierenarts.
 2. Gebitsproblemen: Pomeriaanse honden hebben vaak last van tandheelkundige problemen, zoals tandplak en tandsteen. Deze problemen kunnen leiden tot tandvleesontsteking, infecties en zelfs tandverlies. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om het gebit van je Pomeriaan regelmatig te poetsen en hem te voorzien van tandvriendelijke kauwspeeltjes.
 3. Oogproblemen: Pomeriaanse honden hebben gevoelige ogen en zijn daarom vatbaar voor oogproblemen zoals traanstrepen, conjunctivitis en hoornvliesulcera. Zorg ervoor dat je de ogen van je Pomeriaan regelmatig schoonmaakt en laat hem tijdig controleren door een dierenarts als je merkt dat er problemen zijn.
 4. Huidproblemen: Pomeriaanse honden hebben een dikke vacht die vatbaar is voor huidproblemen zoals hotspots, allergieën en parasieten. Zorg ervoor dat je Pomeriaan regelmatig geborsteld en gewassen wordt om deze problemen te voorkomen en te behandelen.
 5. Hartproblemen: Helaas hebben Pomeriaanse honden een verhoogd risico op hartproblemen zoals hartklepziekte en congestief hartfalen. Het is daarom belangrijk om je Pomeriaan regelmatig te laten controleren op hartproblemen door een dierenarts en om de juiste preventieve maatregelen te nemen.

5. Veelgestelde vragen

Als je overweegt om een Pomeriaanse hond als huisdier te nemen, zijn er waarschijnlijk veel vragen die in je hoofd rondzwerven. Hier zijn enkele veelgestelde vragen die mensen hebben over Pomeriaanse honden.

Zijn Pomeriaanse honden goed met kinderen?

Ja, Pomeriaanse honden zijn meestal goed met kinderen. Ze zijn klein en speels, waardoor ze een leuke speelkameraad kunnen zijn voor kinderen. Het is echter belangrijk om de interactie tussen kinderen en honden te begeleiden om ervoor te zorgen dat ze elkaar veilig behandelen.

Zijn Pomeriaanse honden gemakkelijk zindelijk te maken?

Pomeriaanse honden kunnen soms koppig zijn en het kan enige tijd duren voordat ze zindelijk zijn. Het is belangrijk om consistent te zijn in de training en het belonen van goed gedrag. Het gebruik van een kratten- of zindelijkheidstraining kan ook nuttig zijn.

Zijn Pomeriaanse honden geschikt voor appartementen?

Ja, Pomeriaanse honden zijn geschikt voor appartementen vanwege hun kleine formaat. Ze hebben echter wel voldoende beweging nodig, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze dagelijks kunnen wandelen of spelen.

Hoeveel kost een Pomeriaanse puppy?

De kosten van een Pomeriaanse puppy kunnen sterk variëren, afhankelijk van de fokker, locatie en raszuiverheid. Verwacht te betalen tussen de 1000 en 3000 euro voor een gezonde, raszuivere Pomeriaanse puppy.

Hebben Pomeriaanse honden veel verzorging nodig?

Ja, Pomeriaanse honden hebben dagelijkse verzorging nodig, waaronder het borstelen van hun vacht en het schoonmaken van hun tanden. Ze hebben ook regelmatig trimmen van hun vacht nodig en moeten worden gebaad als dat nodig is.

Zijn Pomeriaanse honden vatbaar voor gezondheidsproblemen?

Ja, Pomeriaanse honden kunnen vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals patella luxatie, tracheale instorting en tandheelkundige problemen. Het is belangrijk om regelmatig dierenartscontroles te plannen en de gezondheid van uw Pomeriaanse hond te controleren.

Kunnen Pomeriaanse honden goed overweg met andere huisdieren?

Ja, Pomeriaanse honden kunnen goed overweg met andere huisdieren, zolang ze op de juiste manier worden gesocialiseerd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw Pomeriaanse hond rustig en veilig kennis kan maken met andere huisdieren.

Hopelijk hebben deze veelgestelde vragen je geholpen om een beter beeld te krijgen van Pomeriaanse honden en of ze geschikt zijn voor jouw gezin en levensstijl. Als je nog meer vragen hebt, aarzel dan niet om te praten met een dierenarts of een ervaren Pomeriaan eigenaar

Lees meer: 

Terug naar blog
1 van 3